Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İGSAŞ ÇED’ine vatandaşlardan büyük tepki!

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde İGSAŞ tarafından İzmit Körfezi’ne yapılmak istenen yeni dolgu alanı ve kapasite artışı ile ilgili ÇED toplantısına bölge halkı ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde İGSAŞ

Özgun imzaKocaeli’nin Körfez ilçesinde İGSAŞ tarafından İzmit Körfezi’ne yapılmak istenen yeni dolgu alanı ve kapasite artışı ile ilgili ÇED toplantısına bölge halkı ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi. ÇED toplantısının yapılmaması için ıslıklar ve sloganlarla toplantıyı protesto eden vatandaşlar adına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li grup başkan vekili Engin Taşdemir kısa bir konuşma yaptı. Protestolar sürerken İGSAŞ firması yetkilileri ÇED ile ilgili sunum yapmaya devam etti.

TOPLANTI İPTAL EDİLMEDİ

Körfez’de kurulu bulunan İGSAŞ’ın gübre tesisi için kapasite artışı ve limanda büyümeye gitmesi talepli  toplantısı Yarımca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 4 milyar 989 milyon 600 bin liralık proje kapsamında dolgu alanına ilave 9 bin 750 metrekare yeni dolgu yapılması, iskelenin 30 metreden 50 metreye çıkarılması, rıhtımın 243 metreden 482 metreye çıkarılması talep edildi. Toplamda 11 bin 659 metrekare taban ve 250 bin metreküp kapasiteli kimyasal depolama alanı ilavesi için gerçekleştirilen ÇED toplantısı bu defa iptal edilmedi. Firma yetkilileri toplantının yapıldığını tutanak altına alarak salondaki sunumlarının ardından bölgeden ayrıldı.

GENİŞ KATILIM

ÇED toplantısına Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanı Engin Taşdemir, CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk, CHP Körfez İlçe Başkanı Bülent Yıldız, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İl Yöneticileri, TİP İl Başkanı İsmail Göksu ve yöneticileri, Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı ve vatandaşlar katıldı.

“HALKTAN ÇOK POLİS DAVET ETMİŞSİNİZ”

Meclis Üyesi Engin Taşdemir burada yaptığı konuşmada, “Firma olarak halk ve polisi karşı karşıya getiriyorsunuz. Biz halk olarak polisle karşı karşıya gelmeyeceğiz. Bu emniyet güçleri bizim emniyet güçlerimiz. Burada halktan çok polis davet etmişsiniz. Yaşam alanlarımıza her fırsatta müdahale ediyorsunuz. Bu toplantının yapılmasını mahalle sakinleri olarak kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Firma tüm tepkilere rağmen sunuma başladı. Bütün tepkilere rağmen firma yetkilileri sunum yapmaya devam etti.

“KANSER ETTİNİZ BİZİ”

CHP Körfez Meclis Üyesi Erkan Uygun, “Bizim de konuşmamız lazım. Emniyet güçleri ile bizleri karşı karşıya getiriyorsunuz. Buradaki toplantımız daha önce mahkeme kararı ile iptal edildi. Halkı bilgilendirme toplantısı değil mi neden bu kadar korkuyorsunuz. Biz vatanını seven insanlarınız. Terörist değiliz” dedi. CHP Kartepe eski İlçe Başkanı Cumhur Karakadılar firma yetkililerine tepki gösterdi. Karakadılar, ““Ahlaksızlar. Kanser ettiniz bizi. Defolup gidin Kocaeli’den. Keser sap dönecek. O zaman göreceksiniz. Onursuzlar. Kanser olduk hepimiz” dedi.

Ced toplantiKATILIMCILAR TOPLANTI YAPTIRILMADI TUTANAĞI TUTTU

Bakanlığın ÇED heyeti toplantının yapıldığına dair tutanak tutulduğunu belirtirken arka kapıdan çıktı. Resmi hiçbir tutanağın tutulmadığı ve gösterilmediği toplantının ardından katılımcılar toplantının yaptırılmadığına dair tutanak tuttu.  Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı toplantı ardından yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu; “Kocaeli genelinde her gün bir ekolojik suç işleniyor yada gelecekte yaşanması için bugünden bir takım izinler verilip, çalışmalar yapılmaktadır. Körfez özelinde ilçemizin çevre ve sağlık yükümüz her geçen artmaktadır. Üzücü olan ise tüm uyarılarımıza rağmen şehrimizi yönetenlerin bu suçlara ortak olmaya adeta gönüllü olmalarıdır. İGSAŞ A.Ş’ nin bir önceki kapasite artış projesi için verilen ÇED Olumlu Kararı için açtığımız dava neticesinde proje, ekolojik zararlara vurgu yapılarak yerel mahkemede iptal edilmiştir. Ancak şirket şimdi de hem üç kat üretim kapasite artışı, yine üç kata yakın kimyasal depolama artışı yetmezmiş gibi 300 milyon m3 dip taramayla denizi derinleştirip 10bin m2 dolgu yaparak limanlaşmak istemektedir.

Toplanti tutanagi“BEYRUT LİMANI’NA BİR SANİYELİK İHMAL KADAR UZAK”

Bu üretim sırasında çıkan gazlar şehrimizde bebeklerden ileri yaşlardaki yetişkinlerimizde görülen solunum yolları, alerji, metabolizma, kalp damar hastalıklarıyla kanserin sebebi olan zararlı gazlardır. Bu gazların insan sağlığı kadar toprak, denize, suya kısaca çevresel etkilerini biz zaten yaşıyoruz bunları sağlık bakanlığının rakamlarından rahatlıkla izliyoruz. dip tarama ve dolgunun denizimize etkilerini müsilaj olarak yaşadık Denizde şu anda gözümüzle görmesek de olumsuz etkileri devam ediyor edecek, geri dönülemez zararlar yaratıldı. Depremsellik ve olası endüstriyel bir kazada Amonyak sızıntısı ya da genleşmesiyle şehrimizle birlikte tüm Marmara Bölgesinde hayat kalmayacağı herkesim malumudur. Körfez ilçe bu risk düşünüldüğünde Beyrut Limanına bir saniyelik ihmal kadar uzaktadır. Bugünkü halkın samimi tepkisini, uyarılarımızın bizleri yöneticilerimiz tarafından dikkate almasını, bu projeye izin vermemelerini istiyoruz. Kocaeli’ni, geleceğini, denizi, havası, suyu, toprağıyla yaşam alanlarını savunmak için bugün burada bulunan halkımıza, siyasi partilerimize ve sesimizi duyurmamızı sağlayan yardım siz basın mensuplarımıza minnetarız. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Marmara denizi ve adalar özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiştir. Bu göz ardı edilebilir bir karar değildir. Şu an burada yapılan toplantı ve alınmak istenen kararla Cumhurbaşkanı’nın kararının yok sayıldığını görüyoruz.”

 

İGSAŞ ÇED 2 İGSAŞ ÇED 1 İGSAŞ ÇED 3 İGSAŞ ÇED 4 İGSAŞ ÇED 5