Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nde imza kampanyası: Çocuk işçilik yasaklansın, MESEM uygulamasına son verilsin

Kocaeli’nde Eğitim Sen ve İSİG Meclisi çocuk işçiliğe ve MESEM uygulamasına karşı imza kampanyası başlattı.

Kocaeli'nde Eğitim Sen ve

Kocaeli’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Eğitim Sen ve İSİG Meclisi çocuk işçiliğe ve MESEM uygulamasına karşı imza kampanyası başlattıklarını duyurdu. Eğitim Sen Kocaeli Şubesi ve Kocaeli İSİG Meclisi çağrısıyla İzmit İnsan Hakları Parkı önünde yapılan açıklamayı Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Ayda Işık okudu.

Türkiye’de çocuk emeğinin sömürüsünde yaygın bir şekilde kullanılan temel yasal modelin çıraklık olduğunu bugün ise yerini MESEM uygulamasına bıraktığını söyleyen Işık, bu uygulama ile Türkiye’nin uluslararası iş bölümündeki rolünü karşılayacak şekilde ara eleman yetiştirmek ve ucuz emek gücü ihracı gerçekleştirildiği belirtildi.

Metal, gıda, tekstil, kimya, ağaç işkolları olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin MESEM kapsamında olduğu hatırlatan Işık, bu öğrencilerin yaklaşık 300 bininin ise 18 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğu ve çocuk işçiliğin bu şekilde meşrulaştırıldığı vurgulandı.

“ÇOCUKLARIMIZ SÖMÜRÜ ÇARKLARINA KURBAN EDİYORLAR”

Işık, “Türkiye sanayisinin dünya pazarlarında, özellikle AB pazarında var olmasının yegâne yolu ucuz işgücü ihracıdır. Şirketlerin ve hükümetin dizginsiz kâr hırsı için çocuklarımızı hızla çocuk işçiliğe ittikleri bir süreçten geçiyoruz. Bir yandan ÇEDES ile tarikat ve cemaatlerle yapılan protokollerle eğitimde dinselleştirmeyi yaygınlaştıranlar diğer yandan MESEM adı altında çocuklarımızı çocuk işçiliğine itiyorlar. Yani tevekkülle terbiye edip sömürü çarklarına kurban etmeye çalışıyorlar” dedi.

Açıklamanın ardından çocuk işçiliğin yasaklanması, eğitime ayrılan bütçenin artırılması ve MESEM uygulamasına son verilmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasına destek verilmesi için el ilanı dağıtılarak çağrıda bulunuldu.

Kaynak: Evrensel