Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeşilay haftasına özel bağımlılık bilgilendirmesi

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Ayşegül Döğücü, 1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle bağımlılık  konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nde
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Ayşegül Döğücü, 1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle bağımlılık  konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Bağımlılığı kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış üzerindeki haz ve keyif benzeri etkiyi elde etmesi sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen aynı davranışa devam etmesi olarak tanımlayan Psikolog Ayşegül Döğücü bağımlılığın altında yatan nedenleri, vazgeçmek ya da bırakmayı istemesine rağmen vazgeçememesi, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek artan madde veya davranışın olması, bu süreçte davranışın durdurulamaması şeklinde sıraladı.

‘TEMELDE 4 ÇEŞİT BAĞIMLILIK VAR’

Bağımlılığın temelde 4 çeşit olarak sınıflandırıldığını ifade eden Psikolog Döğücü, “Bunlar  alkol, mad de, tütün ve davranışsal bağımlılık olarak ayrılmakta. Davranışsal bağımlılığı ise kendi içerisinde teknoloji bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, online alışveriş bağımlılığı ve kumar bağımlılığı gibi davranışsal boyuttaki bağımlılıklar olarak adlandırabiliriz. Kişiler bağımlılığa giden süreçte çeşitli aşamalardan geçerler. Yani maddeye karşı başlangıçta var olan bir meraktan dolayı deneme kullanımı ve devamında gelişen süreçte basit olarak gördüğü madde kullanımını denetleyebileceğini, istediği zaman bırakabileceğini düşünür. Ancak bir süre sonra bu kullanım durumu kontrolden çıkarak kişi, tasarladığından ve tahmin ettiğinden daha fazla madde kullanmaya başlar” diye konuştu.

‘AİLE İLE BİRLİKTE PROFESYOEL DESTEK…’

Kişilerin maddeyi bırakmak veya kontrollü şekilde kullanmak için sık sık tekrarlanan bir çaba içerisine girdiklerini ama olumlu sonuç alamadıklarını vurgulayan Döğücü  “Kullanıl an maddenin temini, madde kullanmaya ayrılan süre, bağımlılıktan kurtulmak ve etkilerinden kurtulmak için uzun bir zaman harcanarak kişinin günlük ve sosyal yaşantısı aksamaya başlar. Yani bağımlılığın başlamasıyla birlikte kısır bir döngüye girilir ve tek çare hastalığın tedavi edilmesidir. Burada bağımlılık hastalığının düzelebileceği ile ilgili umudu kaybetmemek gerekiyor. Özellikle tedaviyi isteyen kişinin motivasyonu kararlılığı, sağlık profesyonellerinin desteği ve ailenin de desteği bir araya geldiğinde bağımlılığın düzelebilen bir hastalık olduğunu söylemek daha da mümkün oluyor” dedi.

‘ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK VE SOSYAL DESTEK’

Döğücü şunları söyledi;  “Kocaeli’de SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kocaeli Üniversitesi’nin Psikiyatri Polikliniği ve diğer tüm kamu hastanelerinin Psikiyatri Polikliniklerinden MHRS üzerinden randevu oluşturularak madde bağımlılığın a yönelik muayeneler sağlanmaktadır.  Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlüklerimize bağlı İzmit Akçakocabey Sağlıklı Hayat Merkezi, Gebze Beylikbağı Sağlıklı Hayat Merkezi ile Derince Sağlıklı Hayat Merkezimizde ve ilimiz Çayırova ve İzmit ilçelerinde bulunan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine 115 numaralı danışma hattından randevu alınarak bağımlılığa yönelik ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmetleri verilmektedir.”