Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Vahit Kirişçi Kocaeli’de: Kocaeli tarım arazileri noktasında çok gerilerde

2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’na katılım gösteren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Kocaeli de büyük bir şehir. Tarım arazileri noktasında Türkiye’de 75’inci sırada. O manada çok gerilerde” dedi.

2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’na katılım gösteren Tarım ve

Özgun imzaUluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediyesinin katılımıyla “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” bugün başladı. 4 Kasım’a kadar sürecek çalıştayda amacın ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi olduğu açıklanırken 30 Büyükşehir Belediyesi, belediyelerin Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Dairesi yöneticileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları, çiftçiler ve akademisyenlerin katılımıyla başladı. “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganıyla, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de katılım gösterdi

YOĞUN KATILIM

Programa Bakan Kirişçi’nin yanı sıra Vali Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı,  Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Kamerun Tarım ve Tarımsal Kalkınma Delege Bakanı Clementine Antoinette Ananga Messina, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adıyaman Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Niğde Büyükşehir Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, ilçe belediye başkanları, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

“ÜRETİMLERİMİZİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Tarım Çalıştayını önemsediğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, birçok ülkenin gıda tehdidini gördüğünü ve adımlar atmaya başladığını belirti. Türkiye’nin de bu konuda ciddi adımlar attığını ifade eden Kirişçi, “Hukuk devleti olarak mevzuatlarla çalışır. 2006 yılına kadar bu ülkede tarım kanunu yoktu. Tarım kanunu olmayan bir ülkede tarımın gelişmesini bekleyemezsiniz. Tarım sigortasını 2006 yılında uygulamaya koyduk. Lisanslı depoculuk artık etkin bir şekilde depolama hizmeti veriyor. İstanbul’a Türkiye’de yetişen meyve sebzenin yüzde 25’i gidiyor. 76 ilden gidiyor. Çevre, iklim değişikliği, küresel ısınma gidiyoruz, 270 bin kamyon 140 milyon kilometre yol yapıyor. Suyu düştüğü yerde, insanları doyduğu yerde doyuracağız diyoruz. Kocaeli de büyük bir şehir. Tarım arazileri noktasında Türkiye’de 75’inci sırada. O manada çok gerilerde. Topraklarımızı çok idareli kullanmak lazım. Tıbbı ve aromatik bitki; başımızın tacı. Fakat biz bunları stratejik ürünlerin yetiştirildiği yerlerde yetiştirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tarım sektörü suyun üçte ikisini tüketen bir sektör. Kat edeceğimiz, etmemiz gereken yol var. Suyu idareli kullanmak ve kent tarımı mutlaka göz ardı etmeden üretimlerimizi yapmak zorundayız.

“YOLLARA DÜŞTÜLER, KENDİLERİ DE MUTSUZ OLDULAR”

Yerel yönetimlerin kırsal ile kentleri buluşturması gerekiyor. Elimizden zeytinyağını, tereyağını alıp margarini koyan oldu. Kırsal da kalsa çok daha faydalı olacak bireyler, ki bunların başında ailenin direği olan kadınlar, yollara düştüler kendileri de mutsuz oldular, evlatları da mutsuz oldular. Siz yerel yöneticiler de kentsel dönüşüm yapacağız diyerek didindiniz durdunuz. Sizden istediğim şu: her yer sizin mahalleniz. Köy kavramı da kalmadı ama mutlak suretle bu kırsala her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterelim. Pandemi ve devamında yaşananlarla birlikte bu kez kentten kırsala doğru bir göçüş başladı. Sayın Murat Kurum’un köyünde özel olarak o köyü seçerek örnek bir köy oluşturmaya çalışıyoruz. Desteğini alırız diye o köyü seçtik. Bakanlık olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Kentleri rahatsız eden, kentten kırsala döndüğünde kırsaldakileri huzursuz eden bir tablo olsun istemiyoruz. Köylere sosyalleşme adına bazı birimleri taşımamız gerekiyor. Tarım Orman Gençlik Konseyi’ni yakında duyacaksınız. Dünyada inşallah bir ilk olmuş olacak”

Hediye

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kocaeli'de onlarca çift, evliliklerini unutulmaz bir tarihle taçlandırmak için 05.05.2025
Sıradaki Haber Evliliklerini unutulmaz kılmak isteyenler bugünü seçti