Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de 7’si ağır hasarlı bin 208 orta hasarlı bina mevcut

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler Kocaeli’deki riskli yapılarda. AFAD verilerine göre, bölgede, 7’si ağır hasarlı olmak üzere bin 208 orta hasarlı bina mevcut. Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası geçmiş dönem başkanı Kahraman Bulut, endişelerini dile getirdi.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler Kocaeli'deki riskli yapılarda. AFAD verilerine göre,

Kocaeli’de 1999 yılında merkez üssü Gölcük olan depremde, 328 bin 113 ev ve işyeri yıkıldı. Büyük depremin üzerinden 24 yıl geçti. Ancak, tehlike hâlâ geçmedi. AFAD verilerine göre, bölgede,
7’si ağır hasarlı olmak üzere bin 208 orta hasarlı bina mevcut. Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası geçmiş dönem başkanı Kahraman Bulut, “Belediyeler siyasi kurumlar olduğu için bu binalardaki insanları tahliye edemiyor. Tahliye yazıları yazmakla yetiniyorlar. İnsanlar buna rağmen binaları tahliye etmiyor” dedi.

Kocaeli’de 1999 yılında merkez üssü Gölcük depremi sonrasında bugünde tehlike hâlâ geçmiş değil. Bölgede çok sayıda orta hasarlı bina mevcut.

17 BİN 480 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

24 yıl önce 1999 yılının 17 Ağustos günü merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 45 saniye süren 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gece yarısı saat 03.02’de yaşanan depremde Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce’de 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Depremde ölen ve yaralananların yanı sıra 5 bin 840 kişi de kayboldu.

“ORTA HASARLI BİNALARIN SAYISI ÇOK FAZLA”

Kocaeli’de büyük depremin ardından riskin devam ettiğini belirten Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası geçmiş dönem başkanı Kahraman Bulut, “Bölgede orta hasarlı binaların sayısı çok fazla. Kocaeli’nde AFAD 2022 raporuna göre, 7’si ağır hasarlı bin 208’de orta hasarlı bina mevcut. Orta hasarlı binaların ise yıkılma zorunluluğu yok. Bu binaların güçlendirme zorunluluğu var. Hatta bu orta hasarlı binaların sahipleri, güçlendirme yardımları aldı. Buna rağmen maalesef ya güçlendirme hiç yapmadılar. Güçlendirme yapanda ruhsatsız bir şekilde yaptı. Yani binadaki güçlendirmeyi kendi kafasına göre yaptı. Bunu da belgelendiremediği için bina orta hasarlı görünüyor hâlâ” diye konuştu.

“İNSANLAR, BİNALARI TAHLİYE ETMİYOR”

Kocaeli’de 1999 depreminden önce yapılan her binanın tehlikeli olduğunun altını çizen Bulut, “Valilik bu konuda çalışma yapıyor. Bir yıl önce 28 ağır hasarlı bina vardı. İçindeki insanları zorla tahliye ederek, bunun 21 adedini yıktı. Belediyeler siyasi kurumlar olduğu için bu binalardaki insanları tahliye edemiyor. Tahliye yazıları yazmakla yetiniyorlar. İnsanlar buna rağmen binaları tahliye etmiyor. Bu binalarda elektrik, su ve doğalgazın kesilmesi gerek. Ancak, bunlar yapılmıyor. Böyle havada kalan bir durum var. İnsanlarda bu binalarda yaşamaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

kahraman bulut
Kahraman Bulut

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merkezi İstanbul’da bulunan ve faaliyetlerini Gebze’de sürdürmekte olan Zaramarin Denizcilik
Sıradaki Haber Zaramarin Denizcilik Şirketi yat üretimi için ÇED süreci başlatmıştı: Onay çıktı!