İzmit Belediyesi nisan ayı meclis toplantısı bugün İzmit Belediyesi meclis toplantı salonunda yapıldı. 19 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste, 2022 yılı denetim komisyonu raporu okundu.
AK PARTİLİLERİN BULGULARINI HOCAOĞLU AÇIKLADI
AK Parti Denetim komisyonu üyesi Fikre Hocaoğlu’nun okuduğu raporda şu tespitlerde bulundu; “Piyasa fiyatının üzerinde mal ve hizmet alımı yapıldığı, birbirleri ile organik bağ bulunan kişilerin farklı şirketlerle aynı ihalelere girdikleri, araç kiralama ihalelerinde bazı firmalardan kiralanan araçlara fahiş fiyat ödendiği, 4857 sayılı iş kanununun 41/8 maddesine göre 1 yılda en fazla 270 saat fazla mesainin yapılabileceği belirtilmesine rağmen özel kalem müdürlüğünde görevli bazı personelin 270 saat fazla mesaiyi 1 ayda yaptığı, Bıçkıdere Göleti yenlime işinin pahalı bir şekilde yapıldığı ve ihaleyi alan firmanın yapması gereken bazı işlerin belediye personeli ve belediye araçları tarafından yapıldığı, doğrudan teminlerin özellikle bazı firmaların lehine yapıldığı, bazı şahısların mesleklerine uygun olmayan pek çok farklı malzemeyi belediyeye sattığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
“PERSONELİN RIZASI VAR”
İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Satın alma işlemleri doğrudan temin yöntemiyle yapılan bütçe harcamalarının uygun yapıldığı, en az 3 firmadan teklif alınarak en düşük teklifi veren firmaya teslim edildiği tespit edilmiştir. Mevzuata aykırı hiçbir işlem olmadığı tespit edilmiştir. Personel giderlerine ilişkin evraklar incelenmiş, mesailerle ilgili ‘1 yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapılabileceği, bu sürenin üzerinde çalıştırılması için personel rızası alınması’ hükmü bulunmaktadır. 270 saati aşan mesailerde personelin rızası alındığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
EKAP YERİNE YENİ SİSTEM
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet eleştirilerle ilgili şu ifadeleri kullandı; “Eksik veya hata varsa arkadaşlarımız geçmiş dönemde de olduğu gibi düzeltiyorlar. Bazı tespitler afaki ya da soyut yoruma dayalı. Mal ve hizmet alımları ciddi bir piyasa araştırmasıyla, arkadaşlarımızın özverisiyle yapılıyor. Ünal Bey’e bağlı olan bilgi işlem müdürlüğünde 7-8 aydır ciddi bir program hazırlığındaydık. Birçok programımızı dışarıdan almak yerine bu arkadaşlarımız satın alma programı yazmak için başlamışlardı. Eğer hata vermez ise bütün satın almalarımızı EKAP sistemi gibi dijital sisteme geçiyoruz. Bu program hata vermediği zaman kamuoyuna duyuracağız. Daha fazla kent esnafının dahil olması, daha iyi fiyatlar için yüzde 100 şeffaf sisteme geçiyoruz. Kendi yazılımımız. Bütün data, her şey bizde olacak. Her şey doğru gider, sistemde elektronik sıkıntı çıkarmazsa belediyeler talep etmesi halinde kullandırmaya hazırız.
“DAHA FAZLA FİRMA TEKLİF VEREBİLECEK”
Zaman zaman siyasi eleştiriler her zaman olabilir. Bu yüzden dijital ortamda kayıt sistemi oluşturuyoruz. Esnaf, ‘şu ürünü satıyorum, kamuya teklif vermek istiyorum’ diyen esnaflar belli bir şartname karşılığında üye olacaklar. Mesela kalem alacağım zaman kalem satıcısı bütün esnaf bunu görebilecek, bize e-imzasıyla birlikte dijitalden teklif sunabilecek. Dolayısıyla daha fazla firma teklif verebilecek. Yakında sisteme geçmeyi umut ediyoruz. Araç kiralama ihaleleri en başından beri tartıştığımız şey. 3 buçuk yıldır kullandığımız kredinin bugün itibariyle borcu bitti. 55 milyon kredi verseydiniz bütün araçları satın alacaktık, hiç kiralamadan bahsetmiyor olacaktık.
“TESPİT ETTTİĞİNİZ İKİ KİŞİ VAR”
Sizin tespit ettiğiniz iki kişi var. Birisi şoförüm Hüseyin Bey diğeri de basın danışmanım Sercan Bey. Üç şoför değil tek şoför çalıştırıyorum. 7/24 çalışıyor. Hafta sonu dahi çalışıyorum. Halkımız ne kadar çok çalıştığımı bilir. Deprem bölgesinden 35 gün gelmedim. Önceki dönemlerde daha fazla çalıştırılanlar var. En azından ‘canım belediyem, yatmaya geldik, üzerine para veriyorlar’ diyen personelim yok. Ne araç kiralamasında ne de işçilerin yaptığı işte hakkedişinden düşmüşüz. Her şey resmi.”