Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hükümetin memur için ilk zam teklifi bakın ne kadar?

Memur maaşlarına yapılacak zammın belli olacağı toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin hükümetin ilk teklifi belli oldu. Hükümet, 2024 için yüzde 14+9, 2025 için 6+5 oranında zam teklif etti. Memur-Sen zam teklifini kabul etmedi.

Memur maaşlarına yapılacak zammın belli olacağı toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki zamlarının belli olacağı 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ilk zam teklifini bugün sundu.

Hükümetin zam teklifi 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 oldu.

Böylece hükümet, Memur-Sen’in 2024’te toplam yüzde 87,8’lik zam teklifine karşın yüzde 24,2’lik bir kümülatif artış talep etmiş oldu. 2025 için ise yüzde 43’lük kümülatif talepe karşı yüzde 11’lik zam teklifi sunuldu.

Memurları temsilen görüşmelere katılan Memur-Sen ise teklifi kabul etmedi. Teklif kabul edilmediği için hükümet 17 ve 22 Ağustos’ta yeni tekliflerle masaya gelecek.

MEMUR SENDİKALARINDAN İTİRAZ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir” dedi. Yalçın, gelen teklifin, Merkez Bankasının enflasyon tahmininin 10 puan altında olmasını kabul etmediklerini belirtti.

Yalçın, “Önümüzde süreç var, teklif revize edilmeli. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı” dedi.

KAMU-SEN: HERHANGİ BİR GELİŞME SAĞLAYAMADIK

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ikinci toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Kamu İşveren Heyeti’nin zam teklifinin kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin taleplerini karşılamadığını ifade eden Kahveci, şöyle konuştu:

“Kamu İşveren Heyeti’nin, bu rakamların yeniden revize ederek, müzakere edilebilir bir teklifle masaya gelmesi lazım. En düşük memur maaşının 22 bin liraya tamamlanmasını talep etmiştik, bununla ilgili herhangi bir gelişme sağlayamadık. Temmuz ayında ilave ek ödeme adı altında 8 bin 77 lira artış verilmişti maalesef bu artış taban aylıklara yansıtılmadı. Taban aylıklara yansıtmadığı gibi emeklilere yansıtılmadı. Burada ciddi mağduriyet oluştu. Bunun mutlaka toplu sözleşme sürecinde müzakere edilip, net bir şekilde karara bağlanması lazım.”

Kahveci, büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde kiraların aşırı derecede yükseldiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Kamu-Sen olarak 7 bin 850 lira kira yardımı talep etmiştik, kira yardımıyla ilgili herhangi bir gelişme olmadı. 2023 yılının ocak ayında ilk defa yüzde 13,50’lik refah payı uygulaması yapılmıştı, refah payının kalıcı olmasını talep edip, her iki yıl için yüzde 10’luk refah payı istedik ama bununla ilgili de bir gelişme olmadı. Şunu açık ve net söylemeliyim ki enflasyon kadar bir artış kamu çalışanlarına sıfır zam demektir. Dolayısıyla refah ücreti olmadan çalışanların ve emeklilerin alım gücünü artırmamız mümkün değil.”

KESK: TEKLİFİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ikinci toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Kamu İşveren Heyeti’nin zam teklifini eleştiren Yeşil, Merkez Bankasının 2024 yılı enflasyon tahmininin altında olan söz konusu teklifi kabul etmelerinin asla mümkün olmadığını söyledi.

Memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 6 aylık artışlar yerine 3’er aylık artışlar yapılması gerektiğini savunan Yeşil, “Bu masadan bugün milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisi için koskoca bir hiç çıktığını belirtmek isteriz. Mevcut haliyle sosyal haklarımıza dair tek bir cümlenin edilmediği bir masa bizler için yok hükmündedir.” diye konuştu.

Yeşil, kira yardımının yapılmadığı bir toplu sözleşmeyi kamu emekçileri ve emeklilerinin kabul etmeyeceğini belirterek, “KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması halinde ikinci teklifin sunulacağı 17 Ağustos’a kadar üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos’ta 1 günlük iş bırakıyoruz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde süreç 1 Ağustos’ta başlamıştı.

Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi.

Bu kapsamda hükümetin kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini bugün sözleşme masasına sundu. Ancak ilk teklif sonrası anlaşma sağlanamadı.

‘GÖNLÜMÜZ TALEPLERİN TÜMÜNÜ KARŞILAMAKTAN YANA’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur zammına ilişkin ilk teklifin belli olacağı toplantı öncesi açıklamalarda bulundu.

Işıkhan şunları söyledi:

* Tarafların uzlaşısıyla görüşmeleri başarıyla neticelendireceğiz.

* Memur ve memur emeklilerimizin 2024-2025 yılındaki haklarını belirleyeceğimiz görüşmelerde belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz.

* Toplantılarımızı mali ve sosyal haklar üzerinden sürdürmeye devam edeceğiz.

* 967 madde üzerinden görüşmeleri sürdüreceğiz.

* Gönlümüzün sendikaların taleplerinin tamamını karşılamaktan yana olduğunu bilmenizi isterim.

* Bu süreci uzlaşmayla tamamlayarak 7. dönem toplu sözleşmesini birlikte imzalama arzusundayız.

MEMUR-SEN NE İSTEMİŞTİ?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Mayıs 2025 Çarşamba günü itibarıyla döviz kurlarında hareketlilik devam
Sıradaki Haber Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar? (7 Mayıs Çarşamba Güncel Döviz Kurları)