Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de hala binin üzerinde hasarlı bina var!

Kocaeli’de 1999 yılında merkez üssü Gölcük olan depremde, 328 bin 113 ev ve işyeri yıkıldı. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği bölgede, bin 208 orta hasarlı binanın yıkım işlemi hâlâ yapılamadı. Tehlike saçan orta hasarlı binalar da tahliye kararlarına rağmen yaşam hâlâ devam ediyor. Kimi kendi imkanlarıyla yıkmak istese de önüne engel çıkıyor.

Kocaeli'de 1999 yılında merkez üssü Gölcük olan depremde, 328 bin

Kocaeli’de Gölcük merkezli büyük depremin üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen bin 208 orta hasarlı binanın yıkım işlemi hâlâ yapılmadı. İnsanlar, bu hasarlı binalarda hâlâ yaşamaya ediyor.

VATANDAŞ HASARLI BİNASINI YIKAMAKTAN ŞİKAYETÇİ

Gölcük’te kolonları hasarlı olmasına rağmen orta hasarlı bir binada oturmaya de vam eden kat sahipleri nedeniyle bitişik nizam da ki hasarlı binasını yıkamamaktan şikâyetçi olan Ahmet Kağan Çoşkun, orta hasarlı binaların, iskân ve ruhsat aş malarında, Gölcük Belediyesi’nin uygula maya aldığı, deprem zamanı ‘noterden y apılmıştır’ şeklindeki beyana esas dayalı şekilde güçlendirilmiş binalara iskan verildiğini söyledi.

“BİR ÇOK BİNA BU DURUMDA”

Bu binaların çoğunda projeye uygunluk yapılmadığını belirten Çoşun, “aynı ada da bir çok bina bu durumda. Orta hasarlı binalar Gölcük için büyük risk teşkil ediyor. Bugünkü şartlarda, belediyenin ekipmanlarının yeterli olmaması nedeniyle denet lenmemiş olabilir. Ama bir çok bina da k olonlar, perdeler, eksik yapılmış. Kimisi dükkan cephelerine denk geldiği için, kimisi de dükkan donatılarına zarar verdiği için yapılmamış. Benim binanın yanın daki bu binanın güçlendirmesi yüzde 80’i yapılmadığı halde çatlak kolonu var. Bununla alakalı 2021’den beri Gölcük belediyesine verdiğimiz dilekçelerimiz var. İnşaat mühendisi bunun tespitini yaptı. Belediye ise ancak, 2023’te tahliye kararını aldı. Bu binanın da yıkılma tehlikesi olduğu için kendi binamızı yıkanıyor uz” şeklinde konuştu.

“KOLONLARI HASARLI BİNADA OTURUYORLAR”

Kolonları hasarlı olan yan bina da, belediyenin aldığı tahliye kararına rağmen, hala oturanların olduğuna dikkat çeken Çoşkun, binaya mühürleme işleminin yapılmadğını, İSU, İZDAS ve SEFAŞ’ın dilekçeler gittiği halde, elektrik su ve gazı kesmedilerini, Bunu da neden yapmadıklarını bilmediklerini ifade etti.

“İSTANBUL DEPREMİNDE BU BÖLGEDE YIKIM OLUR”

Hasarlı ve orta hasarlı binalar ile ilgili olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Mühendisler Odası’nın yapmış olduğu bir çalışmanın olduğunu aktaran Çoşkun, Kocaeli’de 250 bin binanın incelenmesi var. Bunu ünivetsiye rapor olarak sunacaklar. Bu önemli bir çalışma. Bu ada bazında, kentsel dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Mevcut imar koşullarında, bunun yapılabilmesi mümkün değil, çünkü 4-5 katlı binaların yeni imar planları 3 katlı olduğundan dolayı kentsel dönüşüm yapılamıyor. Vatandaşların önünün açılması gerek. 3-4 katlı binaları, 3 kat ile yenileyemiyor. İmar yetmiyor. Daire sayısı çıkmıyor. Eğe r İstanbul depreminin öncesinde bu çalış ma yapılmaz ise sadece İstanbul değil, bu bölgelerde de yıkım olacaktır. Binalar çok yorgun” ifadelerini kullandı.

17 BİN 480 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

24 yıl önce 1999 yılının 17 Ağustos günü merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 45 saniye süren 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gece yarısı saat 03.02’de yaşanan depremde Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce’de 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Depremde ölen ve yaralananların yanı sıra 5 bin 840 kişi de kayboldu.

“ORTA HASARLI BİNALARIN SAYISI ÇOK FAZLA”

Kocaeli’de büyük depremin ardından riskin devam ettiğini belirten Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası geçmiş dönem başkanı Kahraman Bulut, daha önce yaptığı açıklamada, şunları kaydetmişti;

“Bölgede orta hasarlı binaların sayısı çok fazla. Kocaeli’nde AFAD 2022 raporuna göre, 7’si ağır hasarlı bin 208’de orta hasarlı bina mevcut. Orta hasarlı binaların ise yıkılma zorunluluğu yok. Bu binaların güçlendirme zorunluluğu var. Hatta bu orta hasarlı binaların sahipleri, güçlendirme yardımları aldı. Buna rağmen maalesef ya güçlendirme hiç yapmadılar. Güçlendirme yapan da ruhsatsız bir şekilde yaptı. Yani binadaki güçlendirmeyi kendi kafasına göre yaptı. Bunu da belgelendiremediği için bina orta hasarlı görünüyor hâlâ.”

“İNSANLAR, BİNALARI TAHLİYE ETMİYOR”

“Kocaeli’de 1999 depreminden önce yapılan her bina tehlikeli. “Valilik bu konuda çalışma yapıyor. Bir yıl önce 28 ağır hasarlı bina vardı. İçindeki insanları zorla tahliye ederek, bunun 21 adedini yıktı. Belediyeler siyasi kurumlar olduğu için bu binalardaki insanları tahliye edemiyor. Tahliye yazıları yazmakla yetiniyorlar. İnsanlar buna rağmen binaları tahliye etmiyor. Bu binalarda elektrik, su ve doğalgazın kesilmesi gerek. Ancak, bunlar yapılmıyor. Böyle havada kalan bir durum var. İnsanlarda bu binalarda yaşamaya devam ediyorlar.”

BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN EVSİZ KALDI

Geçtiğimiz yıl Gölcük depreminin yıl dönümünde açıklama yapan Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası yönetimi, Gölcük merkezli 1999 depreminde Kocaeli’de, 328 bin 113 ev ve işyerinin yıkıldığını veya hasar gördüğünü, binaların yüzde 25’inin kullanılamaz hale geldiğini, yüzde 6’sının yerle bir olduğunu, yüzde 7’sinin ağır hasarlı, yüzde 12’sinin de orta derecede hasar gördüğünü ve  bir milyondan fazla insanın da evsiz kaldığına dikkat çekmişti.

hasarli bina
golcuk deprem bina

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Petrol-İş Genel Merkezi ve TÜPRAŞ Genel müdürlüğü arasında dün öğle
Sıradaki Haber TÜPRAŞ İşçileri D-100’e yürüdü! Polis müdahale etti!