Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanından bayram öncesi uyarı: Eti sakın öyle pişirmeyin!

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli olan Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu Kurban Bayramı öncesinde et tüketimine dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Kayaoğlu yaptığı açıklamada; “Kızartma, kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabillir” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli olan Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu Kurban

Önümüzdeki pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görev yapmakta olan Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Kayaoğlu yaptığı açıklamada; “Kızartma, kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabillir” ifadelerini kullandı.  Diyetisyen  Kayaoğlu, özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin bu dönemde beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Kayaoğlu, kurban etlerinin veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlardan temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, etlerin uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

KIZARTMA KANSEROJEN MADDE OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR

Et pişirirken haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirten Diyetisyen Kayaoğlu  “Yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma, kanserojen maddelerin oluşumuna ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açabilir. Geleneksel kavurma ise tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklenmeden, kendi suyunda kısık ateşte pişirilerek hazırlanmalıdır” diye konuştu.

“BİR YEMEKLİK YAPIN!” UYARISI

Kayaoğlu, kurban etlerinin büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmasının, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmasının önemli olduğunu belirtti. Bu şekilde hazırlanan etlerin, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise 3-4 ay süreyle saklanabileceğini aktaran Diyetisyen Kayaoğlu, etlerin çözündükten sonra hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlattı.

“FİZİKSEL AKTİVİTELERİ ARTIRIN”

Bayram döneminde yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak diğer besin gruplarının da tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Hatice Büşra Kayaoğlu, “Etin yanında süt grubu, ekmek grubu, sebze grubu ve meyve grubundan besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmeli.  Ayrıca, sıvı alımına dikkat edilerek günde yaklaşık 2-3 litre su içilmesi gerekli.  Fiziksel aktivitenin artırılması ve günlük yürüyüşlerin yapılması ise bayram süresince kilo kontrolümüze destek sağlayacaktır” diye konuştu.