Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarihi Hereke Wilhelm Köşkü neden kapalı?

Osmanlı Devleti zamanında Hereke’deki fabrikaya yurt dışından gelen ziyaretçilerin konaklaması için yapılan Hereke Wilhelm Köşkü ve önünde yer alan bina bilinmeyen bir nedenle kapalı. Duruma tepki gösteren bölge halkı ve tarihe ilgi duyan vatandaşlar tarihi yapıyı müze olarak gezmek istiyor.

Osmanlı Devleti zamanında Hereke’deki fabrikaya yurt dışından gelen ziyaretçilerin konaklaması

ozel haberKörfez’in Hereke kıyısında yer alan ve eskiden Sümerbank’a ait olan dokuma ve halı fabrikasının sınırları içinde yer alan Hereke Wilhelm Köşkü ile önündeki bina kapalı. Alman İmparator Kaiser 2. Wilhelm’in İzmit’i ziyareti öncesinde Osmanlı Devleti padişahlarından olan 2. Abdulhamit’in emriyle yapılan köşk, Hereke halılarının uluslararası ün kazanmasından sonra hayata geçirildi. Dünyanın çeşitli coğrafyalarından gelen kişilerin barakalarda konaklamasının ayıp olacağı düşünülerek yapılan Wilhelm Köşkü bugün Körfez’deki yerini korumaya devam etmesine rağmen müze olarak kullanılmıyor. Köşkün önünde yer alan binanın ise kaderine terk edilmiş olması bölge halkını ve sanat severleri düşündürürken, vatandaşlar köşkün müzeye çevrilmesini istiyor.

Tarihi Hereke Wilhelm Kosku neden kapali 1

SULTAN 2.ABDULHAMİT DÖNEMİNDE YAPILDI

Körfez’in Hereke bölgesinde yer alan ve eskiden Sümerbank’a ait dokuma ile halı fabrikasının uluslararası anlamda ün kazanması, yabancı misafirlerin fabrikaya gelmesine olanak sağladı. Gelen misafirlerin barakalarda ayıp olacağı düşünülerek Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm’in İzmit’i ziyareti öncesinde Sultan 2. Abdülhamit’in emri sonrasında kesin olmamakla birlikte İtalyan mimar Raimondo d’Aronco tarafından Hereke Wilhelm Köşkü yapıldı. Yıldız Sarayı’ndan üç hafta önce inşa edilen köşkte birçok devlet adamı ağırlanırken, söz konusu köşkün 20.yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülüyor.

Tarihi Hereke Wilhelm Kosku neden kapali1

TAMAMI AHŞAP

Tarihi Wilhelm Köşkü’nün yapımında metal çivi kullanılmazken hem denize hem de karaya açılan birçok kapı inşa edildi. Tamamı ahşap konstrüksiyonla yapılan tarihi köşkün tefrişinde ise Hereke dokuması halılar, ipekli döşemelik ve perdelikler kullanıldı.

VATANDAŞLAR MÜZE OLARAK KULLANMAK İSTİYOR

Kocaeli’de yer alan ve İngiltere’den, Almanya’dan ve Bulgaristan’dan birçok devlet erkanını ağırlayan köşk, bugünlerde kapalı durumda bulunuyor. Hereke’nin ve Kocaeli’nin önemli eserlerinden birisi olan Wilhelm Köşkü’nün neden kapalı olduğu bilinmezken, vatandaşlar söz konusu tarihi yapının müze olarak kullanılmasını istiyor.

Wilhelm Köşkü’nün bulunduğu alanda aynı yapı içerisinde yer alan bir diğer bina da kapalı durumda bulunurken, bölge halkı söz konusu tarihi yapıların ziyarete açılmasını istiyor.

 

Tarihi Hereke Wilhelm Kosku neden kapali2

Tarihi Hereke Wilhelm Kosku neden kapali3

Tarihi Hereke Wilhelm Kosku neden kapali4 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzmit Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumu bugün belediye
Sıradaki Haber İzmit Meclisi’nde MHP’li Köseoğlu’ndan belediye bürokrasisine: Kaçmak göreve ihanet etmektir!