Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit’teki o binaya koruma kararı!

Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü İzmit’in Tepecik Mahallesi’ndeki bir arazide 19.yüzyılda inşa edildiği anlaşılan bir adet yapının bulunduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu yapının korumaya alındığı belirtildi.

Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü İzmit’in Tepecik Mahallesi’ndeki bir arazide 19.yüzyılda

Basliksiz 3 1Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Tepecik Mahallesi’nde bulunan 227 ada 6 parselin kuzeybatı ve güneydoğu kısmında 19.yüzyıla ait olduğu anlaşılan bir yapının bulunduğunu duyurdu. İzmit’te yer alan ve herhangi bir sit alanında bulunmayan yapıya “İkinci grup taşınmaz kültür varlığıdır” şerhi düşüldü.

KURUYEMİŞ DÜKKANI OLARAK HİZMET VERMİŞ

Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kocaeli, İzmit Tepecik Mahallesi, 22 Ada 6 parselin kuzeybatı ve güneydoğu kısmında toplam 2 adet yapı bulunmaktadır. Parselin güneydoğusunda bulunan tarihi yapı, zemin+2 katlıdır. Aslında zemin+1 katlı olan yapının 1. Katının daha sonradan yapılan eklentiler ile orantısız 2 kat şeklinde düzenlendiği tahmin edilmektedir. 2.katın üstünün tonoz ile örtülü olduğu görülmüştür. Yapının zemin katının kuruyemiş dükkanı olarak, diğer katların ise depolama alanı olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Yapının içinde sonradan yapıldığı anlaşılan niteliksiz inşai uygulamalar ve muhdes eklentiler nedeniyle yapının plan şeması tam olarak anlaşılamamaktadır.

Yapının dış cephesinde zemin katta branda, 1. Katta ise tüm katı kaplayan tabela ve sundurma ve 2. katta yuvarlak kemerli 3 adet pencere açıklığı yer almaktadır. Yapının ön cephesinde yer alan üçgen alınlıkta yer alan rozet içerisinde ‘H.1280 (M.1863-64) Maşallah-ká’ yazılı olduğu görülmüştür. Yapının üzeri beşik çatı ile örtülüp Marsilya tipi kiremit ile kaplanmıştır. Kiremit ile üçgen alınlık arasında çimento esaslı harç uygulaması yapıldığı da görülmektedir. Daha önce fırın olarak kullanıldığı bilinen ve uzun yıllardır kuruyemiş dükkanı olarak kullanılan yapının bulunduğu parsel tapu kaydında ‘Kargir fırın ve ahşap barakalı odunluk’ olarak kayıtlıdır.” Tepecik Mahallesi’ndeki yapıyla ilgili belediye tarafından ruhsata işlenecek ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne bilgi verilecek. Daha sonra ise taşınmazda rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlatılarak Koruma Bölge Müdürlüğü’ne iletilecek.