Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 19 Ağustos 2025 tarihinde kent genelindeki yol çizgilerinin çizilmesi ve trafik işaretlemeleri için rutin bir ihaleye çıkmıştı. Bağımsız Kocaeli’nin ortaya çıkardığı, büyükşehir ihalesindeki çete iddiaları sonrasında ihale iptal edildi. 16 firmanın aynı teklifi vererek sınır değeri yukarı çektiği iddiaları büyükşehir tarafından onaylandı. Kocaeli genelindeki yol çizgilerinin yenilenmesiyle ilgili 103 milyon TL’lik ihale önümüzdeki günlerde tekrarlanacak. Büyükşehirin iptal ilanında şu ifadelere yer verildi: “İstekliler arasında fiyat tekliflerinin sınır değeri etkilediği değerlendirilmiş ve rekabetin sağlanamadığı, ihtiyaçların uygun şartlarda karşılanamayacağı gerekçeleri ile ihale iptal edilmiştir.”
YAKLAŞIK BEDEL ÇALIŞMASI YAPILMIŞTI
Bağımsız Kocaeli Genel Yayın Yönetmeni Uğur Enç’in “Kocaeli Büyükşehir ihalesine çete mi karıştı?” başlıklı haberiyle birçok iddia gündeme gelmişti. Buna göre, 103 milyon 609 bin 500 liralık yol çizgisi ihalesinde 16 firma 122 milyon liralık neredeyse aynı teklifi vererek eşik değer aralığını yükseltmişti. 42 ile 83 milyon aralığındaki tekliflerin tamamı elenmişti. İhale, yüksek teklif veren firmalardan birinde genel koordinatör olduğu iddia edilen bir ismin şirketine 85 milyon 549 bin 500 liraya kalmıştı. Eşik değer altında teklif sunan firmaların Türkiye’de işaretleme sektöründe önemli firmalar olduğu, yaklaşık 2 hafta boyunca kentimizde şantiye yeri belirleme, yol tespiti ve benzeri çalışmalar ile ihale için yaklaşık bedel tespit çalışması yaptığı öğrenilmişti.
EŞİK DEĞERİ YUKARI ÇEKTİLER İDDİASI
Söz konusu firmalar yaklaşık bedel için çalışma yaparken bazı firmaların içeriden bilgi aldıkları, böylelikle yaklaşık bedel üzerinde teklif vererek eşik değeri yukarı çektikleri iddia edilmişti. Peşi sıra yüksek teklif vererek ihalenin istedikleri firmaya kalmasını sağlamaya çalışan firmaların söz konusu işi sadece Kocaeli’de değil, Türkiye çapında pek çok ilde yaptıkları ve yıllık 3 ile 5 milyar TL’lik bir iş hacmine sahip oldukları öne sürülmüştü.
BÜYÜKŞEHİR İHALEYİ İPTAL ETTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de söz konusu iddiaların ardından harekete geçti. 19 Ağustos 2025 tarihinde gerçekleştirilen ihale, alınan kararla iptal edildi. 3 Eylül’de iptal edilen ihalenin iptal gerekçesinde de “İstekliler arasında fiyat tekliflerinin sınır değeri etkilediği değerlendirilmiş ve rekabetin sağlanamadığı, ihtiyaçların uygun şartlarda karşılanamayacağı” ifadesi yer aldı.
