Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

35 kişinin katledildiği Madımak Katliamı davası düştü

Sivas Madımak katliamı davasında mahkeme heyeti savcının zaman aşımı talebini kabul etti. Üç firari sanığın yargılandığı dava düştü.

Sivas Madımak katliamı davasında

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği katliama ilişkin son dava, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyordu.

Ana davadan ayrılan ve firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden devam eden Madımak Katliamı davasının, zaman aşımı süresinin 2 Temmuz’da dolmasının ardından ilk duruşması bugün yapıldı.

SAVCI DAVANIN DÜŞMESİNİ İSTEDİ

Madımak Katliamı davasında duruşma savcısı, zamanaşımının uygulanmasını ve davanın düşmesini istedi. Mahkeme heyeti ara verdi.

DAVA DÜŞTÜ

Sivas Madımak katliamı davasında mahkeme heyeti savcının zaman aşımı talebini kabul etti. Üç firari sanığın yargılandığı dava düştü.

ALEVİLERDEN İLK TEPKİ

Madımak Katliamı davasının zamanaşımından düşürülmesinin ardından Alevi dernekleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe “Saflarımız daha net olacak. Bu dava mahşere kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Madımak Katliamı davasının avukatı Şenal Sarıhan ise şu ifadeleri kullandı: “Bir hukuk mücadelesine girdik. Bu mücadele baştan kaybedilmişti. Hepsi örgütlü bir biçimde kaçırıldılar. 3 sanığın Türkiye’ye iadesi için mücadele etti. Boş koltuklara konuştuk. Tarihin bir aynası var.

Hukuk mücadelemizin sonunda değiliz. İstinaf ve temyiz hakkımızı kullanacağız. Bugünkü karar hepimize güç olsun.”

“ÜLKEMİZİ KUCAKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sivas Katliamı’nda babası şair Behçet Aysan’ı kaybeden Eren Aysan, zamanaşımı kararına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.

Aysan, şunları kaydetti: “Bugün Ankara’da Sivas katliamı duruşması var. Yıllar önce, acının zamanaşımı olmaz demiştim. Sizin babanız imza günü için bir başka kente gitse ve otel dolusu arkadaşıyla yakılsa, otuz yıl sonra zamanaşımı kararı verilse ne yapardınız?

Zamanaşımı kararından sonra yapılabilecek ilk anda bazı şeyler var. Tırnaklarını kemirmek, ağlamak, isyan etmek gibi. Oysa ben bu gece gökyüzünde yıldızlara bakacağım ve limon ağaçlarının altında gökyüzü herkesindir, güzel ülkem demeye devam edeceğim.

Şunu eklemekte fayda var. Zamanaşımı kararı siyasi cinayetlerde cezasızlığı meşrulaştıran bir olgu. Cezasızlığın olduğu yerde yeni cinayetler ve katliamlar yaşanır; ülkede belki bir kesim güvensizliğin içine gömülür. Böyle bir Türkiye karanlığa hapsolur.

Oysa bizim hayal ettiğimiz Türkiye siyasi cinayetlerdeki tekrarları yaşamaya meyilli bir yer değil. Bu yüzden itirazımızı en yüksek yerden söylemeye devam edeceğiz. Ve babam Behçet Aysan’ın, ‘yarın diye bir şey var’ dizeleriyle ülkemizi kucaklamaya devam edeceğiz.”

KESK: UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

KESK de yaptığı açıklama ile karar tepki gösterdi: “Sivas Katliamı davasında zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verildi. İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz. Madımak faillerini birer birer ‘ak’layan iktidar davayı kapatsa da biz kapatmıyoruz. 33 canımızı unutmadık, unutturmayacağız.”