Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Orhan Camii’nde hırsızlık!

İzmit Orhan Camii’ne giren iki genç bahçede bulunan bisikletleri çaldı. O hırsızlık anları güvenlik kameraları tarafından an be an kaydedildi.

İzmit Orhan Camii'ne giren

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kentin en önemli tarihi yapılarından biri olan İzmit Orhan Camii’nde hırsızlık olayı yaşandı. Cami bahçesine giren 2 kişi bahçede bulunan bisikletleri çaldı. Bisikletlerin çalınma anları camiye ait güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

İzmit Orhan Camii

Orhan Mahallesi’nde İzmit’e hâkim bir tepede İçkale’nin içerisinde bulunan Tarihi Orhan Camii, 685 yıldır ayakta duruyor. Bağçeşme meydanının hemen arkasındaki yoldan ‘Tarihi Orhan Cami’ tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilecek bu kıymetli eserin bahçesinden İzmit’in önemli bir kısmını görebilir, gündüz İzmit Körfezi’nin üzerindeki güzellikleri seyrederken geceleyin de ışıl ışıl alanların oluşturduğu ambiyansın seyrine dalabilirsiniz. Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu yıllarda Orhan Gazi’nin şehzadesi Süleyman Şah tarafından ‘babası adına’ inşa ettirdiği camiyi gelin yakından tanıyalım.

ÖNEMLİ BİR TARİHİ ESER

Orhan Cami, eski İzmit’in merkez noktalarından biri olan Orhan Mahallesi’nde hâkim bir tepe üzerine inşa edilmiş ilk camii unvanına sahip ve Orhan Beyin oğlu Şehzade Süleyman Paşa tarafından 1332 yılında yaptırılmış. İzmit’teki Türk dönemi yapılarının en eskisi olan Orhan Camii’nin orijinal inşa kitabesi günümüze ulaşamadı. İzmit’in fethi ardından bölgeye inşa edilen ve günümüze kadar gelebilmiş olan ilk cami olma unvanına da sahip olan bu kıymetli eser, aynı zamanda fethin simgesi olarak da manevi bir değeri ifade eder. Caminin günümüzdeki hali, 1843 yılında Sultan Abdülmecit’in emriyle gerçekleştirilen onarım sonrası ortaya çıkan durumu yansıtıyor.

AYASOFYA’DAKİ GİBİ…

Cuma günleri Orhan Cami’de imam, Ayasofya’da olduğu gibi hutbeye kılıçla çıkıyor. Bu âdet İttihat Terakki döneminden beri artan dış baskılara ve ayrılıkçı hareketlere tepki olarak 120 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Orhan Camii yapıldıktan sonra töre gereği kılıçla hutbe okunmuş, o tarihten sonra her hutbeye kılıçla çıkılmıştır. Osmanlı devlet geleneğinde savaşla alınan yerlerde hutbe kılıçla okunurdu. Bu adet fethi simgelemekteydi. Bazı kaynaklarla yapının eski bir kiliseden camiye çevrildiği belirtilse de, yapılan incelemelerde caminin kilise ile hiç bir ilgisinin olmadığı tespit edildi.

İZMİT, KILIÇ ZORUYLA FETHEDİLMEDİ

İzmit, kuşatma sürerken yapılan antlaşma sonucu kendiliğinden teslim olarak Türk hâkimiyetine girdiği için kılıç zoruyla fethedilmemiştir. Eski bir Türk âdeti olan fethedilen şehirlerin merkez camiinde kılıçla hutbe verme geleneği İzmit’in geçmişinde İttihat Terakki dönemine kadar olmamıştır. Hoca hutbe okumak için minbere kılıcı sağ eline alarak merdivenleri çıkar. İmam hutbeyi okurken de kılıcı elinden bırakmaz. Hutbe okunduktan sonra imam yine kılıçla aşağı iner. Türkiye’de artık sadece birkaç camide yapılan bu uygulama aynı zamanda sembolik de bir değer taşımaktadır.