Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bugün 5 kitabım var ama torunuma kitap okuyorum

Kitap Fuarında Büyükşehir Belediyesi’nin sorularını içtenlikle yanıtlayan yazar Ümit Meriç, en büyük keyfinin torununa kitap okumak olduğunu söyledi.

Kitap Fuarında Büyükşehir Belediyesi’nin

70 yılı aşkın bir ömrün 20 yılı gözleri görmeyen babasının yerine okumak, onun söylediklerini yazmakla geçmiş… Cemil Meriç gibi bir babanın kızı olmanın yanı sıra onun öğretiminden geçmiş olmanın verdiği haklı gurur ve beraberinde gelen akademik kariyer. Sosyolog, irfan ehli, fikir adamı, yazar ve edebiyatçı Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç… Onur Konuğu olarak ağırlandığı 13. Kocaeli Kitap Fuarından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği özel demeçte sorularımızı samimiyetle yanıtladı. Akademik kariyeri sırasında kızına yeterince vakit ayıramamanın üzüntüsünü yaşayan Prof. Dr. Meriç, ‘’Bugün 5 tane kitabım var ama torunuma kitap okuyorum. O yuvaya gittiğinde tekrar kitaplarıma dönüyorum’’ dedi.

FEVKALADE BİR BABA KIZ İLİŞKİSİ

13. Kocaeli Kitap Fuarının Onur Konuğu Prof. Dr. Ümit Meriç, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne özel bir demeç verdi. Sorulara içtenlikle yanıt veren Meriç, babası Cemil Meriç ile yaşadığı günleri anlatırken duygusal anlar da yaşadı. ‘’Babam Cemil Meriç kitabınızın önsözünde herkesin aklındaki düşünen ve yazan Cemil Meriç’in yanı sıra babanızı herkesin evine misafir gelmiş bir dost olarak anlatmak istediğinizi söylüyorsunuz. Bir baba olarak Cemil Meriç nasıl bir insandı, size hayat yolunda nasıl dostluk etti?’’ sorusuna cevap verirken adeta yıllar öncesine giden Prof. Dr. Ümit Meriç, ‘’Dünya tarihinde örneği olmayan bir baba kız ilişkisidir bizimkisi. Hiçbir baba kız ilişkisi başkasına benzemez ama bizimkisi fevkalade bir ilişki kabul edilmelidir’’ ifadesini kullandı.

BABA MERİÇ’TEN EVLATLARINA MEKTUPLAR

‘’8 yaşımdan 38 yaşına kadar babamın gözlerinin yerine geçtim’’ diyen Ümit Meriç, sözlerine şöyle devam etti; ‘’İlk başlarda okuduklarımı anlamıyordum, sonra anlamaya başladım. Sonra da sevmeye başladım. Bende okumak bir tercih değil bir mecburiyet oldu. İnsan entelektüel bir bağla babasına bağlanınca bu bağ çok daha sağlam oluyor. Hayatım boyunca o eserlerin yazılmasına müdahil oldum ve tahsisini de yaptım. Ben de onun tedrisinden yetişmiş bir talebe olarak onun bazı eserlerinde bazı cümlelerine müdahil oldum, bazı kitapların isimlerinin konulmasında da babam benim tercihlerime de dikkat etti. Babam abime yazdığı bir mektupta, ‘Bundan 25 yıl evvel birisi bana sizin gibi 2 evladım olacağını söyleseydi sevincimden çıldırırdım’ diyor. Herhalde bir evlat için bundan daha güzel sözler olamaz.’’

HAYATIMIN EN BÜYÜK ŞEREFLERİNDEN

Babası Cemil Meriç’in mektuplarında yazdığı sözlerden çok etkilenen Ümit Meriç’e, ‘’Bugün sizde Kocaeli Kitap Fuarından babanız Cemil Meriç’e bir mektup yazsaydınız ilk cümleleriniz ne olurdu?’’ sorusunu yönelttik. Kocaeli Kitap Fuarının Onur Konuğu olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Meriç, babasına şu sözleri yazacağını ifade etti; ‘’Sevgili babacığım sizinle 30 yıl boyunca yaptığımız çalışmaların bir mükâfatı olarak, benim de yazdığım kitaplar ve konferanslarla yaptığım hizmet dolayısıyla Kocaeli Kitap Fuarı bana ömrümün en büyük şereflerinden birini layık gördü. Bu hayatımın en büyük sevinçlerinden bir tanesidir. Kocaeli Belediyesine, Kocaelililere ve Kocaeli okurlarına beni bu şerefe layık gördükleri için minnettarım.’’

KIZIMA YETERİNCE VAKİT AYIRAMADIM

Bugün babası Cemil Meriç’ten ve onunla yaşadığı yıllardan gururla ve hasretle söz eden ve bir kız evladı olan Ümit Meriç’e, ‘’Sosyolog, akademisyen ve bir anne olarak; sizin bugün babanızı anlattığınız gibi ileride kızınızın sizi nasıl anlatmasını istersiniz?’’ diye sorduk. Akademik hayatı nedeniyle zaman zaman kızına yeterince vakit ayıramadığını ve bunun üzüntüsünü yaşadığını aktaran Meriç, ‘’Biraz meslek durumum anneliğime gölge düşürmüştür. Aktif bir akademik hayatım oldu, kızıma yeterince vakit ayıramamış olabilirim. Şimdi de torunumla beraberim. 5 tane kitabım var ama önce torunuma kitap okuyorum, o yuvaya gittiğinde kendi kitaplarıma dönüyorum’’ açıklamasını yaptı.

BATI HAYRANLIĞI, BATI ŞAŞKINLIĞINA DÖNDÜ

Prof. Dr. Ümit Meriç, Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında “Seyyahların Aynasında Şehirler” konulu bir de söyleşi gerçekleştirdi. Karamürsel Alp Salonu’nda okurlarıyla bir araya gelen Meriç, seyahat ettiği ülke ve şehirlerdeki izlenimlerini aktardı. Meriç, “Seyahat Etmek için para biriktirin, Mekke, Medine Kudüs, Endülüs… Bu yerleri görmeden dünyaya açılmayın” dedi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu ve kalabalık bir okur kitlesinin katıldığı söyleşide Türk ve İslam kültürü ile yoğrulmuş şehirlerin tarihi ve manevi atmosferlerinden bahseden Ümit Meriç, Türkiye’de yıllardır süren Batı hayranlığının, Batı şaşkınlığına döndüğünü ifade ederek, her şeyi Batı’ya atfetmenin son derece yanlış olduğunu dile getirdi.

ÇİN SEDDİNDE NAMAZ KILDIM

Para biriktirip seyahat edilmesi konusunda okurlarına tavsiyelerde bulunan Ümit Meriç, ‘’Çin Seddin’e gittim, yönümü Mekke’ye çevirerek namaz kıldım. Avrupa’nın tarihi mekanlarında namaz kıldım. Bu güzellikleri imkanı olanlar mutlaka görmelidir” değerlendirmesinde bulundu. Söyleşinin sonunda Genel Sekreter Gündoğdu, fuarın onur konuğu Ümit Meriç’e katılımından dolayı teşekkür ederek, Kocaeli Ansiklopedisi takdim etti.