Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürriyet, geçmişten bu yana SGK borcu sürecini anlattı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, SGK borçları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında 1994 Saraybahçe Belediyesi kuruluşundan bu yana olan SGK borcu sürecine değindi.

İzmit Belediye Başkanı Fatma

Borçların yapılandırılması ile ilgili bilgi paylaşan Başkan Hürriyet, “Seçimlerden öncesinde birçok kurum yapılandırma şartı çıkartır. Birçok kurum da borçlarını yapılandırır. Bizim de bu anlamda geçmişten bu yana gelen borçların büyük bir kısmı özellikle vergi borçlarımız yapılandırmadaydı. SGK ile ilgili de personel şirketimiz Bekaş’ın SGK borcu nedeniyle yapılandırma defalarca teklif edilmesine rağmen ne yazık ki böyle bir süreç gerçekleşmedi. 

“O DÖNEM TAŞERON İŞÇİLİĞİ SÖZ KONUSUYDU”

2005-2016 dönemi yine borçlar birikiyor. Kurum karşılıkları ödenmiyor. Sadece şu farkı belirtmek isterim: O dönemlerde belediye çalışanlarının SGK borçları var. O dönem taşeron işçiliği söz konusuydu. Belediyedeki çalışanlar belediye çalışanı değildi. Taşeron işçiler 1 Nisan 2018 yılında belediye şirketlerine geçti. Dolayısıyla artık iki türlü borç söz konusu oldu. Bir belediye tarafından kurum karşılıklarına denk gelen borçlar diğeri de yüzde yüz sermayesi belediyelere ait olan şirketlerde çalışan işçilerin SGK ödemeleri.

“ŞİRKETİN BORÇ ORANLARINI İÇERİYOR”

Dünden bu yana basına yansıyan borç oranları o şirketin borç oranlarını içeriyor. Geçmişte hep belediyelere sadece belediye üzerinden borçlar gündeme getirilirken bizde ne hikmetse birden bire şirketin de gündeme getiriliyor. Şu anda haciz söz konusu olan borcun tamamı içerisinde BEKAŞ şirketinin, şirket üzerinden ödemesi gereken SGK borçları belediye malları üzerinden haciz işlemi ve tahsilat işlemine girişilmiş durumda. 

“2005-2016 ARASINDA HİÇ SGK BORCU ÖDEMEMİŞLER”

Geçmişten bu yana kurum karşılıkları ödenmiyor derken size bahsetmeye çalıştığım şey şu: 1994 Saraybahçe Belediyesi kuruluşundan itibaren yine kurum karşılıkları ödenmiyor, yapılandırılıyor. 2005-2016 dönemi tamamen Ak Parti dönemidir. Bir de bizlere sataşmışlar; sanki tek borçlu ya da ilk borçlu belediye bizmişiz gibi. Zaten kendi dönemlerinde de 2005’ten 2016’ya kadar hiç SGK borcu ödememişler ve 2016’da bir takas gündeme geliyor. O dönemde bir takım gayrimenkul takası yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Belsa B Blok. Bizim kullandığımız hizmet binaları, muhtarlık binaları gibi. O dönemde bu takaslarla birlikte borcun bir kısmı kapatılıyor. 

“30 MİLYONLUK KISMI BİZİM DÖNEMİMİZDE ÖDENDİ”

Hiçbir zaman kurum karşılıklarını belediyeler ödeyemiyor. Ne zaman ki takas imkanı doğuyor o zaman ödeyebiliyor. Ne zaman ki yapılandırma imkanı doğuyor o zaman ödeyebiliyor. 2016-2019 bizim göreve geldiğimiz güne kadar da o takastan sonra işleyen SGK borçları yine AKP döneminde hiçbir şekilde ödenmiyor. O dönemden beri de SGK prim borçları var. 1994-2004 arası yani Saraybahçe Belediyesinin kuruluşundan 2004 yılına kadar olan yapılandırılmış borçların 6 milyonu Ak Parti döneminde ödeniyor. Yapılandırma belli bir tarih ve orana göre işliyor. O dönem yapılandırılan 30 milyonluk kısmı 2019 – 2023 arasında yani bizim dönemimize denk geliyor ve bizim dönemimizde ödeniyor. İller Bankası tarafından kesiliyor. 

“İLLER BANKASI TARAFINDAN KESİLEREK ÖDENDİ”

1994-2004 arasında biriken SGK borçları sizin döneminizin borçlarıydı diyeceklerdir büyük olasılıkla. O dönemde ödenmeyen SGK borçlarının büyük bir kısmı; yani 30 milyonluk kısmı bizim dönemimizde İller Bankası tarafından kesilerek ödeniyor. Çok küçük bir kısmı yani 6 milyonu AKP döneminde ödeniyor. 2019-2023 kısmı SGK borçlarımız ne yazık ki ödenemiyor. Fakat dediğim gibi bu yeni bir şey değil, uzun zamandır olan bir şey. Zaman zaman SGK ihtar eder, borçlarınızı ödeyin der. Biz mal varlığı gösteririz. Yaklaşık 435 adet gayrimenkulümüzü biz mal varlığı olarak göstermiştik. Bunların bir kısmı haczedilir, bir kısmı usulen kurumlar arası diyalogla çözülür. Belediyeleri kitlememek adına da işlemler yapılır.”