Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Belediyesi Ahmet Mete’nin adını Balkan Dernekleri Yerleşkesinde yaşatıyor

İzmit Belediyesi 2022’nin temmuz ayında hayatını kaybeden, Batı Trakya’nın dava insanı İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin adını Balkan Dernekleri Yerleşkesinde inşa ettiği hayrat çeşmesiyle yaşatıyor

İzmit Belediyesi 2022’nin temmuz

İzmit Belediyesi, Lozan Mübadele Sözleşmesi’nin 100’üncü yılında Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde anma programı düzenledi. Programda ayrıca geçtiğimiz sene Temmuz ayında hayatını kaybeden İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete anısına yapılan hayrat çeşmesinin açılışı da gerçekleştirildi.

YOĞUN KATILIM

Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin oğlu Mehmet Mete, İskeçe Müftülüğü Müdürlüğünden Mustafa Kamu, İYİ Parti Kocaeli İl Başkan Yardımcıları Kaan Dilmen ile Bahadır Yaşar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, CHP Kocaeli Milletvekili Aday Adayı Hakan Çakar, Rumeli dernekleri yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

“ÖMRÜNÜ BATI TRAKYA DAVASINA ADAMIŞTI”

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Mübadele sürecinde hayatını kaybeden ve o acıyı, sıkıntıyı yaşayan, hem Türkiye’den Yunanistan’a göç eden Rum mübadiller hem de Yunanistan ve Balkanlar’ın dört bir yanından Türkiye’ye göç eden tüm soydaşlarımıza, Allah’tan rahmet diliyorum. Tabi o acılı süreç içerisinde yüreğiyle, fedakârlığıyla ömrünü Batı Trakya’daki soydaşlarımızın haklı mücadelesine adayan çok kıymetli dava insanları vardı. O insanlardan biri de İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ydi.

“MİLLİ VE DİNİ DAVANIN SAVUNUCUSU”

İskeçe Müftülüğü çatısı altında, İskeçe’nin bütün köylerini dolaşan Ahmet Mete Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın millî ve dinî davasının savunucusu olmuştur. Büyük Türk milletinin kendisine emanet ettiği Batı Trakya Davası’nı savunmada, yaşatmada ve verdiği mücadelesinde bu davayı her şeyin üzerinde gördüğünü her vesileyle ispat etmenin şerefini yaşamıştır. “Batı Trakya’da Türk yoktur” diyen Yunan hükümetine karşı birlik ve beraberlik içindeki dik duruşuyla Türk tarihinin şerefli sayfalarında da yerini almıştır Ahmet Mete.

“DUA VE RAHMETLE ANILACAK”

Çok iyi biliyorum ki, hepimizin gönlünde ayrı bir yeri olan Ahmet Mete’yi, maalesef geçtiğimiz yıl kaybettik. Bizler de vefatın hemen ardından çalışma arkadaşlarımızla birlikte İskeçe’deydik. Kıymetli ailesini ziyaret ederek, taziyelerimizi ilettik, kabri başında dualarımızı ettik. O’nun Batı Trakya’da yaptığı hizmetler her zaman hayırla, duayla ve rahmetle anılacak. Bir kez daha mekânı cennet, makamı âlî olsun.

“ANISINI YAŞATMAK İSTEDİK”

İzmit de mübadelenin yaşandığı kentlerden bir tanesi. Biz de İzmit Belediyesi olarak bu bilinçle mübadillerin ve yüreğiyle, fedakârlığıyla Batı Trakya’daki soydaşlarımızın haklı mücadelesine ömrünü adayan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin aziz hatırasını Balkan Dernekleri Yerleşkemizde yaptığımız hayrat çeşmesi ile yaşatmak istedik. Bizler inanıyoruz ki, bu çeşme burada aktığı sürece Batı Trakya’daki haklı mücadele devam edecek ve elbet bir gün orada yaşanan ayrımcılık da kutlu bir şekilde sona erecek. İzmit unutmaz başlığını her fırsatta söylüyoruz. İzmit tarihi değerlerine her daim sahip çıkmıştır” dedi.

METE’NİN OĞLUNDAN TEŞEKKÜR

Başkan Hürriyet’in ardından konuşan İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin oğlu Mehmet Mete, “Babam Ahmet Mete’nin adına yapılan çeşmenin haberini alınca ailece gururlandık. Babamın geçmişinin herkes tarafından bilinecek olması bizim için mutluluk sebebi. Bunun için öncelikle İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve emeği geçenlere herkese teşekkür ediyorum.

“BİZİM İÇİN GURUR KAYNAĞI”

Babam, geçtiğimiz sene tedavi görürken bana yaptırmak istediği bir çeşmeden bahsetmişti. İnsanlar son paraları ile su almak yerine karınlarını doyursunlar derdi. Babamın su kuyularına verdiği önemli onun tanıyanlar iyi bilir. Babamın kıymet verdiği bir durumda anılacak olması bizim için ayrıca bir gurur kaynağı” diye konuştu.

“İNSANLARIN GÖNLÜNDE YER ETMİŞ BİR LİDERDİ”

Programda konuşan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük ise şu ifadeleri kullandı; “Lider kolay olunmuyor. Rahmetli Ahmet Mete çalışma fırsatını bulduğum, insanların gönlünde yer etmiş bir liderdi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Biz her ne kadar mübadeleye tabi tutulmamış olsak bile aynı kaderi yaşadık. Biz de baskı politikaları nedeniyle topraklarımızda ayrılmak zorunda kaldık. Ahmet Mete’nin anısına yapılan bu hayratta başta İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

DUALARLA AÇILDI

Programın devamında Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının milli ve dini davasının savunucusu İskeçe Müftüsü Ahmet Mete anısına yaptırılan çeşmenin açılışı dualarla gerçekleştirildi.