Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli, 2023’te sanat ve kültürle parladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2023’te kültür ve sanat alanında yine birbirinden önemli hizmet ve çalışmalara imza attı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2023’te

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında kültür ve sanat alanında yine birbirinden önemli hizmetlere imza attı. Büyükşehir bunun yanı sıra bünyesinde faaliyet gösteren konservatuvar ile sanatın en önemli dallarında geleceğin sanatçılarını yetiştirmeye devam etti. Her yaştan ve her kesimden vatandaşın kendisine uygun bir kültür hizmeti bulduğu etkinlikler, “Sanat da kültür de 2023 yılında Kocaeli’nde parladı” yorumlarını beraberinde getirdi.

YILINN İLK AYINDA KÜLTÜR ATAĞI

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuvar Şube Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen söz konusu hizmetler, 2023 yılının ilk aylarından itibaren başladı. Büyükşehir, bu yılın ocak ayında son derece önemli bir kültür hizmetine imza attı. Dünyanın önde gelen düşünce zirvelerinden biri olan ve bir önceki yıl “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile 4. kez toplanan Kartepe Zirvesi’de yapılan sunumlar kitap haline getirildi. Beş ciltten oluşan kitapta; 4. Kartepe Zirvesi’nde kabul edilen 147 akademik bildiri yer aldı.

YARIYIL TATİLİNDE MİNİK DOSTLARIMIZ

Her yıl olduğu gibi ocak ayındaki yarıyıl tatilinde Büyükşehir Belediyesi minik dostlarını unutmadı ve onlar için birbirinden anlamlı etkinliklerin yer aldığı sanat ve eğlence atölyeleri hazırladı. Gebze ve Kocaeli’nde gerçekleştirilen sanat ve eğlence etkinliklerinden beş gün içinde 7 ile 13 yaş arasında toplam 20 bin çocuk faydalandı. Çocuklar için beş gün boyunca 24 farklı atölyede 118 etkinliğe katıldı.

BÜYÜKŞEHİR DEMEK VEFA DEMEK

Vefa kelimesinin adeta anlam bulduğu yer olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu özelliğini sanata emek vermiş büyüklerini unutmayarak bu yıl da sergilemeyi sürdürdü. Büyükşehir şubat ayı içinde, Kandıra’da dünyaya gelen musiki hazinesi Amir Ateş için yıllarca unutulmayacak bir vefa gecesi düzenledi. Amir Ateş’in sevilen eserlerinin icra edileceği vefa gecesine; opera sanatçısı Hakan Aysev, ses sanatçıları Melihat Gülses, Mine Geçili, İbrahim Suat Erbay, Yahya Geylan ve Mehmet Kemiksiz solist olarak katıldı.

ÇANAKKALE ZAFERİNE YAKIŞAN PROGRAM

Mart ayının kuşkusuz en anlamlı ve önemli etkinliği ise Çanakkale Zaferi kutlamaları kapsamında oldu. Büyük zaferin 108. yıl dönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’nde de coşkuyla kutlandı. Büyükşehir tarafından düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Programı’nda İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, büyük destanın seyrini anlatan bir repertuar sundu. Sanat yönetmenliğini Mehmet İhsan Özer’in yaptığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun program icrası yapıldı. Kur’an-ı Kerim ile başlayan icrada; marşlar, türküler, ilahiler, ağıtlar, şarkılar ve şiirler okundu.

RAMAZAN VE AİLE SÖYLEŞİSİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 Mart 2023 Perşembe günü başlayan Ramazan ayını aile danışmanı ve yazar Hatice Kübra Tongar’ın “Ramazan ve Aile” konulu söyleşisiyle karşıladı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide Tongar’ın aile ve Ramazan ayı ile ilgili paylaştıklarını katılımcılar beğeniyle dinledi.

MESNEVİ OKUMALARI BAŞLADI

Ramazanın ilk günü ise vatandaşlar için Mesnevi Okumaları Programı başlatıldı. Hilal Acar öncülüğündeki derslerde Mesnevi tanıtılarak, eserin tamamının bir tasavvuf eğitim kitabı olduğu üzerinde duruldu.

ÖNEMLİ KALEMLER OKURLARIYLA BULUŞTU

Mart ayı içinde kutlanılan Kütüphane Haftası için de yine önemli etkinlikler düzenlendi. Çocuk edebiyatının sevilen yazarları Kütüphane Haftası’nda minik okurlarına yazarlık serüvenlerini ve okumanın önemini anlattı. 2021 Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatçı dalında ödül alan yazar Tuğba Coşkuner, çocukların Kocaeli Kitap Fuarı’ndan yakından tanıdıkları Melih Tuğtağ ve Merve Gülcemal birer gün ara ile Büyükşehir Halk Kütüphanesi’ne konuk oldu. Büyükşehir bu hafta içinde yetişkin kitap dostlarını da unutmayarak onları önemli kalemlerle buluşturdu. Deneme, edebiyat, eğitim kategorilerinde eserler yazmış yazar Saadettin Acar ve Hâlen İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Nihayet Dergisi genel yayın yönetmeni Ahmet Murat, Kütüphane Haftası dolayısıyla düzenlenen “Okuma Kültürü ve Ramazan” konulu söyleşide okurlarıyla buluştu.

HEM KOCAELİ’DE HEM DEFNE’DE KUTLADIK

Büyükşehir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı heyecanını bu yıl hem Kocaeli’de hem de şubat ayında deprem acısını yaşayan Hatay’ın Defne ilçesinde kutladı. Kocaeli’ndeki kutlamaların merkezi Ormanya oldu. Kocaelili çocuklar Bi Dünya Eğlence etkinlikleri kapsamında, 20-23 Nisan tarihlerinde kendileri için kurulan eğlence ve atölye alanlarında bayramın tadını çıkarttı. Çocukların bu eğlencesine pop müziğin sevilen ismi Kıraç da şarkılarıyla eşlik ederek bayramın son günü bir konser verdi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin şubat ayındaki deprem faciasının ardından Hatay Defne’de kurduğu çadır kentteki çocukları unutulmadı. Büyükşehir, Lemi Filozof ile sevilen sanatçı Onur Erol’u Defne çadır kentte yaşayan çocuklarla buluşturarak, 23 Nisan coşkusu yaşattı.

MAYISI HIDIRELLEZ İLE KARŞILADIK

Büyükşehir, Hıdrellezi geçmişten geleceğe aktarılan son derece anlamlı ve renkli geleneklerin yaşatıldığı bir dizi etkinlikle kutladı. Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile bu yıl 7. düzenlenen Uluslararası Hıdırellez Bayramı yüz yıllık gelenekleri genç kuşaklara taşıdı.

KONSERVATUVAR EĞİTİMİ TAÇLANDI

Haziran ayı ile birlikte Büyükşehir Konservatuvarı’nda her yıl olduğu gibi yıl sonu gösteri ve sergilerinin heyecanı başladı. Konservatuvarın Güzel Sanatlar, Geleneksel Sanatlar ve Gebze Resim Bölümlerinin yılsonu sergileri vatandaşlarla buluştu. Öğrenciler, Büyükşehir Belediye Konservatuvarı’nda aldıkları kaliteli sanat eğitimini eserlerine yansıtarak, vatandaşlarla buluşturdu.

MUHTEŞEM YILSONU GÖSTERLERİ

Ayrıca haziran ayı içinde Bale Bölümünden mezun olan 13 öğrenci, geleceğin sanatçıları olacaklarını sergiledikleri muhteşem performansla kanıtladı. Dünyaca ünlü klasik eserlerin farklı varyasyonlarında solo ve toplu gösteriler sunan mezun öğrenciler, başarılı performanslarıyla izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Yılsonu etkinliklerinden birini de Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Çocuk Korosu gerçekleştirdi. Koro, yıl sonu etkinliği kapsamında gerçekleştirdiği konserinde, herkesin çocukluğunda söylediği o en güzel şarkıları büyük bir başarı ile seslendirdi.

KOCAELİ TEK YÜREK OLDU

Temmuz ayı içinde yine birbirinden önemli etkinlikler düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıldönümünde anlamlı bir program hazırladı. Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Şehir Tiyatroları, ÖNDER, Kocaeli İl Müftülüğü, Kartepe ve Başiskele Belediyesi ve Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekküllerinin paydaşlığında düzenlenen etkinlikte Kocaeli yine tek yürek oldu. Hain darbe girişimi lanetlenirken şehit ve gaziler için dualar okundu. Canları pahasına vatan müdafaası yapan ve millî irade destanını tarihe altın harflerle yazan kahramanlar anıldı.

SERVETİYE CEPHESİ ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Bu ay içinde ayrıca 145 gönüllü ile Milli Mücadeleye katılan ve 8 bin Yunan askerine karşı destan yazan Servetiye Cephesi şehitleri düzenlenen törenle anıldı.

17. KEZ CANLAR SEVGİDE BULUŞTU

Ağustos ayının ilk haftasında ise Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan ve bu yıl 17. gerçekleştirilen Sevgide Buluşalım etkinliği düzenlendi.

Sekapark Uçurtma Tepesi önünde gerçekleştirilen etkinlikte bir araya gelen canlar birlik ve beraberlik mesajları verdi.

ROMAN TOPLU NİKAH VE SÜNNET TÖRENİ

Roman Toplu Nikâh ve Sünnet Törenleri, bu yıl içinde gerçekleştirilen en renkli etkinlikler arasında yer aldı. Ağustos ayında 41 Roman çift Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın kıydığı nikâhla dünya evine girdi. Roman gençler her zaman yanlarında olan Başkan Büyükakın’a, “Teşekkürler Tahir Baba” sözleriyle seslendi. Ayrıca düzenlenen Roman Toplu Sünnet Şöleninde 333 çocuk sünnet oldu. Her iki etkinlik kente neşe getirirken, özellikle çocukların Başkan Büyükakın’a olan sevgileri unutulmaz anlar arasında yer aldı.

EYLÜLDE MUHTEŞEM SEZON AÇILIŞI

Büyükşehir, eylül ayının son günlerinde Kültür Sanat ve Turizm sezon açılışını gerçekleştirdi. Açılış ile kent hafızasına önemli katkı sunan Kocaeli Ansiklopedisi’nin tanıtımı yapıldı. Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş bir sahne sunumuyla gerçekleştirilen programa kentin kültür, sanat, siyaset ve akademik çevrelerinin önde gelen isimleri katıldı. Sezon açılışı ve Kocaeli Ansiklopedisi’nin açılışında konuşan Başkan Büyükakın, “Kentimizin hafızasına önemli katkı sunan Kocaeli Ansiklopedisi’ni Cumhuriyetimizin 100. Yılına, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarına ve bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimize armağan ediyorum” dedi.

KİTAP FUARI 13. KEZ KAPILARINI AÇTI

Kentin marka değeri haline gelen Kocaeli Kitap Fuarı bu yıl “Şehir ve Kitap” temasıyla 7-15 Ekim tarihleri arasında 13. kez düzenlendi. Kocaeli Kongre Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı; Türkiye’nin ziyaretçi, etkinlik ve katılımcı açısından en büyük fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’nı bu yıl 988 bin 444 kişi ziyaret etti. Fuara, 390 yayınevi, 102 sivil toplum kuruluşu ile 450’den fazla yazar ve şair katıldı.

SEZAİ KARAKOÇ İÇİN KAPSAMLI ANMA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yılın başında olduğu gibi son aylarında da yine son derece önemli bir kültür hizmetine imza attı. Büyükşehir Belediyesi, 16-19 Kasım tarihleri arasında Türk Edebiyatı ve fikir hayatının önemli kalemlerinden büyük üstat Sezai Karakoç’u düzenleyeceği kapsamlı bir dizi etkinlikte andı.

Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Sezai Karakoç Günleri çerçevesinde birbirinden nitelikli etkinlik edebiyat sevdalıları ve sanatseverlerle bir araya geldi. Sayıları 25’i bulacak etkinliklere 9 ülkeden 80’i aşkın sanatçı katıldı. Paneller, özel oturumlar, sergi, tiyatro, konser ve yarışmalarla zenginleşen içeriğe Kocaeliler ilgi gösterdi.

HZ. MEVLANA YAD EDİLDİ

Yılın son ayında ise iki önemli etkinlik düzenlendi. İlk olarak Aralık ayının ikinci haftasında Mevlana Celaleddin-i Rumi vuslatının 750. yıldönümünde Yad-ı Mevlana ile anıldı. “Sema Mukabelesi” anlamı taşıyan özel anma etkinliği Uluslararası Mevlana Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirildi. Özel anma etkinliğinde hümanist düşünce yapısıyla tüm dünyayı etkileyen büyük düşünür Hz. Mevlana, Sema Mukabelesi ile aslına ve geleneğe uygun bir şekilde anıldı.

YILIN SON ETKİNLİĞİ İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİ AKİF İÇİN

Büyükşehir, 2023 yılının son etkinliğini ise 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirdi. İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 87. yıldönümünde “Hilal Aşığı Mehmet Akif Ersoy” konulu özel bir programla anıldı. Gençlerin büyük ilgi gösterdiği geceye katılan Akif’in torunu Selma Argon, gençlere Asım’ın Nesli’ni anlattı.