Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Kocaeli, takım ruhuyla hareket ediyor”

Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Kocaeli İhracat Rakamlarıyla İlgili Basın Bilgilendirme Toplantısı” Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından

Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya; Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yapıcı, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve basın mensupları katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun İlimiz genelindeki faaliyet gösteren firmaların gerçekleştirdiği İhracat ve İthalat rakamlarına ilişkin açıklamaların ardından, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yapıcı’da Gümrük Müdürlükleri üzerinden yapılan işlemlere ait bilgilendirmelerde bulundu.

Kocaeli, Türkiye’nin dünya ile yarışan yüzüdür diyerek konuşmalarına başlayan Vali Seddar Yavuz; “Bilim, sanayi ve teknoloji üssü olan Kocaeli, bu yüzyılda ve önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin dünyadaki yerini belirleyebilecek birkaç şehirden biridir. Hem coğrafi konumu açısından hem de üretim, bilim, sanayi ve teknoloji açısından önemli bir şehirdir. Bu konumu aslında bize çok daha üst sıralarda bir yer belirliyor. Bir taraftan pandemi ile mücadele ederken diğer taraftan da pandeminin getirdiği fırsatları yakaladık. Özellikle yüksek teknolojinin şehrimize gelmesi, düşük ve orta teknolojilerin yavaş yavaş başka bölgelere kayması ile Kocaeli’nin liderlik yolunda dünyayla yarışabilir bir alana doğru yöneldiğini memnuniyetle görüyoruz. Bu anlamda ki girişimlerimiz sayesinde global bir takım teknoloji şirketleri de Kocaeli’ye gelmeye başladı. Şu anda bir cep telefonu firması üretime başladı. Cep telefonu üretimi iyi bir teknoloji ve birikim gerektiren önemli bir alandır.

PANDEMİ, BİR FIRSATA DÖNÜŞTÜ

Kocaeli olarak İhracat rakamlarımızda yeni bir zirve yakalayacağımız gayet net bir şekilde anlaşılıyor. Şu an için geldiğimiz nokta, özellikle sanayicilerimizin üretimdeki azmi, sanayicimizin esnekliği, uyumu fevkalade kıymetli. Bu vesileyle tüm sanayicilerimize ve emekçi kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere pandemi ile ilgili birçok hususta, sanayicilerimize, üreten kesimlerimize destek veren Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz.

KOCAELİ OLARAK HEDEFİMİZ EN ÖNDE OLMAKTIR

Pandemi sürecinde Kocaeli’de işsizliğin azaldığını ifade etmek istiyorum. İş-Kur’a kayıtlı işsiz sayısı 20 bin düştü. Bu Kocaeli’nin dinamik bir şehir olduğunu, sanayi üretimindeki gücünü gösteriyor. Yaz aylarıyla birlikte bir hareketlilik başladı. Küçük esnafımız ve diğer kesimlerinde daha rahat edebileceği, zararlarını telafi edebilecekleri bir dönemdeyiz. Sağduyunun her zaman hâkim olduğu, birlik beraberlik içerisinde bu mücadele dönemlerinden çıkılabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.

KOCAELİ’DEKİ ORMANLARIN ORANI %42’DİR

Orman yangınlarına karşı alınabilecek tedbirlere ilişkin önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Vali Yavuz; “Nem oranlarının düşmesi, hava sıcaklıklarının artması ve rüzgarında 40 km’nin üstüne çıktığı bu günler ormanlarımız için çok risklidir. Kocaeli’deki ormanların toplam alanımıza oranı %42’dir. Bu ormanların bizden sonraki kuşaklara herhangi bir zarar görmeden teslim edilmesi bakımından göreve başladığım günden itibaren ormanlarımıza yönelik bir hassasiyet haritası çıkardık. Bu bölgedeki ormanların türü nedir, hangi hassasiyeti vardır, hangi yerlerde yangın çıkma riski daha yüksektir, yangın çıkarsa nereden daha hızlı müdahale ederiz gibi pek çok konuyu detaylı şekilde inceleyerek önemli bir çalışma gerçekleştirdik.

ORMANLARA GİRİLMESİNİ, ATEŞ YAKILMASINI VE HAVAİ FİŞEK ATILMASINI YASAKLADIK

Uyarılara rağmen mangalların yakıldığını belirten Vali Yavuz; “Orman alanlarına 4 km mesafede ateş yakılması Orman Kanununa göre yasaktır. Hava hassasiyetlerini her gün sabah akşam meteoroloji bölge müdürlüğü tarafından gelen bildirimlerle takip ediyor, inceliyoruz. Detaylı bir şekilde incelendikten sonra benim Başkanlığımda oluşturduğum AFAD gurubumuzda önemli gördüğümüz konuyu ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımıza derhal iletiyoruz. Orman yangınları artmaya başlayıp, hava sıcaklıkları yükselip nem oranlarının düştüğünü tespit eder etmez ormanlara girilmesini, ateş yakılmasını ve havai fişek atılmasını yasakladık. Bunun en önemli özelliği farkındalık yaratmasıdır. Ne bekliyoruz? Toplumsal hassasiyet bekliyoruz. Toplumun tüm kesimlerini, bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Camilerin hoparlöründen ilanlar yaptık. Dolayısıyla yapacağımız şey; beraber olacağız, bir olacağız, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

ORMAN YANGINLARINI ÖNLEME KONUSUNDA TAVRIMIZ NET

Orman söz konusu olduğunda, insan hayatı söz konusu olduğunda burada bireysel özgürlüklerden bahsedemeyiz. Kimse: ‘Bireysel özgürlüğüm var benim, buraya gelip mangal yakacağım’ diyemez. Görevlilere talimatım; kurallara uymayanlara yasal işlem yapılması ve bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Şu an da özel harekatımız, jandarmamız, zabıtamız, orman teşkilatımızın tamamı sahada bulunuyor. Dronlarla alanları kontrol ediyoruz. Özellikle termal Dronlar kullanıyoruz. Tüm birimlerimizle sahadayız ve bundan hiçbir tereddüttünüz olmasın. Hatta akşam saatlerini daha dikkatli değerlendiriyoruz. Bunu daha kontrollü bir şekilde yönetebilmek üzere saatler süren toplantı yaptık. Burada orman içi yolların kapatılması, gerekli diğer önlemlerin alınması, elimizdeki araç kapasitesi ve bunların ne kadar sürede ulaşacağı gibi her şeyi çalıştık.

BU ACIYI PAYLAŞIP, YARALARI HEP BERABER SARARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Bakanlarımızın riyaseti, Devletimizin tüm kurumlarının yangınların olduğu bölgelerde ki mücadelesinin büyüklüğü, insan üstü gayreti, gönüllülerin inanılmaz mücadelesini görüyoruz. İnsanlarımız canlarını kaybediyor. Dolayısıyla bu mücadelenin çok kolay bir mücadele olmadığını hepimizin bilmesi gerekiyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaşanan bu acıyı paylaşıp, yaraları hep beraber sararak yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Gerçekten acımız çok büyük. Yanan sadece ağaç, orman değil, ekosistem yok oluyor.

EN ÖNEMLİ ÇARE; AŞI

Aşı yaptırdıktan sonra insanların rehavete kapıldıklarını belirten Vali Yavuz; “Kocaeli özelinde pandemiyi iyi yönettik. Şu anda dünyanın bulabildiği en önemli çare aşı. Önümüzdeki süreç içerisinde aşılama çalışmalarına hız vererek aşılamayı tamamlamayı planlıyoruz. Aşı yapıldık demek tedbirleri elden bırakacağımız anlamına gelmiyor. Maske, Mesafe ve Temizlik gibi kurallara uymaya devam edeceğiz.  İnsanlar aşı olduktan sonra daha çok rehavete kapılıyorlar. Elbette aşının ciddi bir koruyuculuğu var. Hastanelerde, yoğun bakımlarda yatanlar, entübe olanlar ve hayatını kaybedenlere bakıldığında aşı yaptırmayanların ya da aşı dozunu tamamlamayanların oranının çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Bu sorun sadece sağlık sorunu olmayıp, güvenlik ve aynı zamanda sosyolojik ve psikolojik sorundur. Hayatın bütün alanlarının etkilendiğini ve insanları bir mecraya hapsettiğini görüyoruz. Diğer taraftan aslında bu durumun toplumları bir tuzağa çektiğini de söyleyebiliriz. Sosyal medyada yada başka alanlarda dolaşan haberlerin %65’i kurmaca haberlerdir. Bu haberlerin hedeflediği, elde etmek istedikleri var. O bakımdan pandemi sürecinden bizim güçlenerek çıkmamız, ulusal menfaatlerimizi korumamız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı hedeflememiz gerekiyor.

HER ZAMAN YANIMIZDA YER ALAN BASIN MENSUPLARININ HASSASİYETİNİ ALKIŞLIYORUM

Bir yılı aşkın süredir buradayım, sizinle beraberim ve bugüne kadar toplumu ilgilendiren hangi konu olsa sizi yanımızda gördük. Hatta zaman zaman siz bizi önceden bilgilendirdiniz ve biz de ona göre hareket ettik. Aslında istediğimiz şey budur. Her an bana ulaşabildiğiniz, bir şey iletebildiğiniz, benim sizden bilgi aldığım hareket ettiğim düzen, devlet dediğimiz şey de tam olarak budur aslında. Bu yüzden ben her alanda daha başarılı olacağımızı düşünüyorum. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Aldığımız tedbirlere ve kararlara riayet eden Kocaelili kardeşlerimize de teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Bu şehirde olmaktan, sizlerle olmaktan gayet mutluyum.” diyen Vali Yavuz, toplantıya katılan basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, katılımlarından dolayı teşekkür etti.