Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Üniversitesi’nin TÜBİTAK 1001 Projesi kabul edildi

TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2022 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’na önerilen projelerin bilimsel değerlendirmeleri sonuçlarına göre yürütücülüğünü Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmail Özbay’ın gerçekleştireceği “Kentsel atıklardan yakıt nitelikli ürün elde edilmesinde biyo-kurutma prosesinin etkinliğinin incelenmesi ve proses için matematiksel model geliştirilmesi” konulu proje önerisi 1 milyon 100 bin bütçe ile kabul edildi.

TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik

Proje ile ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. İsmail Özbay, “Ülkemizde atık yönetiminde düzenli depolamaya giden atık miktarlarını azaltmaya yönelik çabalar her geçen gün artmaktadır. Birçok yerel yönetim depolama tesisi kapasitelerini daha etkin kullanabilmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) çerçevesindeki desteklerden yararlanarak biyometanizasyon tesisleri kurmuştur. Ancak bu çabaların depolanan atık miktarlarında etkin bir azalma ile sonuçlanmadığı gözlemlenmektedir. Bu durum özelikle büyükşehirleri, atıkların hacimsel ve kütlesel azaltılmasında yakma teknolojilerinin uygulanmasına doğru itmektedir. Ancak yakma teknolojilerinin kurulum ve işletme maliyetlerinin yüksekliği göz önüne alındığında, özellikle çimento fabrikalarının ve enerji santrallerinin kurulu olduğu bölgelerde kentsel atıkları, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) eldesinde kullanmak daha çevreci ve uygulanabilir bir yaklaşım olacaktır. Böylece atık yakma tesislerinden kaynaklanan ekonomik yükten kurtulmanın yanında yenilebilir enerji kaynağı olarak tanımlanan ATY’ın kullanımı ile sürdürülebilir enerji yönetimine katkı sağlanacaktır.” açıklamasında bulundu.

NELER YAPILACAK?

Proje ekibinde Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Çallı, Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Bilge Özbay, Dr. Öğr. Üyesi Recep Kaya Göktaş ve Arş. Gör. Fatma Ece Sayın’ın yer aldığı çalışma kapsamında kentsel katı atıklardan çimento fabrikalarının yakma fırınlarında kullanılabilecek kalitede ATY elde edilebilmesi için biyo-kurutma teknolojisinin etkinliği incelenecek. Bu bağlamda farklı kompozisyona sahip kentsel katı atık örnekleri üzerinden biyo-kurutma prosesine etki eden faktörlerin detaylı bir incelemesi gerçekleştirilecek. Ayrıca respirometrik analizler yardımıyla örneklerin aerobik bozunum karakteri ortaya konulacak ve tüm bu çalışmalardan elde edilen veriler ışığında karmaşık bir biyolojik mekanizma ile çalışan biyo-kurutmanın performansını tahmin etmek üzere matematiksel modelleme çalışması gerçekleştirilecek.