Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bu kez Doğan Holding geliyor…Karamürsel’e RES kuracaklar!

Kocaeli’de rüzgar elektrik santrali (RES) çalışması yapanlara Cengiz Holding’in ardından Doğan Holding de eklendi. Galata Wind Enerji A.Ş.’nin Karamürsel’de inşa edeceği depolamalı RES santrali için çevre etki değerlendirme (ÇED) süreci başladı

Kocaeli’de rüzgar elektrik santrali
SEBO İMZA

Kocaeli’de rüzgar elektrik santrallerinin sayısı artıyor. Cengiz Holding’in Karamürselde’ki RES çalışmaları üzerine tartışmalar devam ederken bir diğer büyük firma olan Doğan Holding de Kocaeli Karamürsel’de depolamalı rüzgar elektrik santrali kurmak için kolları sıvadı. Doğan Holding’e ait Galata Wind Enerji A.Ş., Karamürsel’de 10 dürbünlü santral için başvuru yaptı. Proje için ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.

KOCAELİ VE BURSA

Fulacık Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) Projesi adıyla faaliyet gösterecek olan firma Kocaeli’de Karamürsel İlçesi, Fulacık, Tahtalı, Kadriye Mahalleleri ve Bursa’da İznik İlçesi, Sarıağıl, Süleymaniye, Osmaniye, Mecidiye Mahalleleri mevkiinde inşa çalışması yapacak.

50 KİŞİ ÇALIŞACAK

Arazi hazırlık ve inşaat çalışmaları kapsamında 50 kişi çalışacak. İşletme aşamasında ise 4 işletme personeli, 1 müdür, 7 güvenlik ve 2 bakım elemanı olmak üzere toplam 14 kişinin çalıştırılması planlanıyor. Bununla birlikte işletme aşamasında tesiste, işletme müdürü dışında vardiyalı sistemle çalışacağından, aynı anda en çok 6 kişi bulunacak.

650 MİLYON TL’LİK PROJE

Proje bedeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 27.10.2022 tarih ve 11328 sayılı kurul kararı ile belirlenen birim MWm RES projeleri için 9.300.000 TL ve birim MWh EDT projeleri için 3.700.000 TL olarak belirlenen değerler dikkate alınarak hesaplanmıştır. Buradan hesapla proje maliyeti 650 milyon TL olarak belirlendi.

PROJE RAPORUNA GÖRE NELER YAPILACAK

ÇED duyurusu raporuna göre projeyle amaçlananlar şöyle: “Galata Wind Enerji A.Ş. (Bundan böyle “Faaliyet Sahibi” olarak anılacaktır.) tarafından Kocaeli ili, Karamürsel ilçesi, Fulacık, Tahtalı, Kadriye Mahalleleri; Bursa ili, İznik ilçesi, Sarıağıl, Süleymaniye, Mecidiye, Osmaniye Mahalleleri Mevkiinde 10 adet türbin ve 50 MWm / 50 MWe kurulu güçte “Fulacık Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES)” projesi (Bundan böyle “Fulacık DRES” ve/veya “Proje” olarak anılacaktır.) planlanmaktadır. Proje kapsamında 5 MWm/5 MWe kurulu gücünde 10 adet türbin kullanılacak olup toplam kurulu gücü 50 MWm/50 MWe olacaktır. Proje alanında türbin kurulumuna ek olarak, 1 ha büyüklüğünde belirlenmiş alana 50 MWh toplam depolama gücüne sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanmaktadır. Depolama tesisinde lityum iyon batarya teknolojisi kullanılacaktır. Üretilen ve depolanan elektrik enerjisi, 154 kV EİH ile1 54 kV Çiftlikköy TM’ye bağlanarak ulusal enterkonnekte sisteme verilecektir. Proje kapsamında kurulacak türbinler ile toplam 200.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.”

karamursel res
res karamursel uydu