Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Körfezi betona boğuldu!

Derince’de dolgu çalışmaları devam eden Safi Port, İzmit Körfezi’ne geri dönülmez bir zarar verdi. ÇED olumludur raporu alan firma toplamda 400 bin metrekare dolgu yaptı. Söz konusu deniz dolgusunun körfez habitatına olumsuz etki edeceği öne sürülüyor.

Derince’de dolgu çalışmaları devam

Kentimizde talan çok kısa sürede, göz açıp kapayıncaya kadar oluyor. Ne olduğunu bile farkına varamadan elimizdeki değerleri bir bir kaybediyoruz. Körfez’de inşa edilen Dubai Port’u hatırlayın. Yapımına birkaç çevreci karşı çıkmış, binlerce lira maliyeti ceplerinden ödeyerek dava süreci başlatmışlardı. Dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın yol vermesiyle liman inşaatı kısa sürede tamamlandı. Körfez’de sahil kesiminde geniş bir alan dolgu malzemeleriyle kaplandı. Dubai Port inşaatı sırasında sık sık gündeme gelen çevreye olan zarar bir süre sonra unutuldu. Uzun süredir faaliyette olan limanla ilgili kimseden çıt çıkmıyor, bölge halkı yaşanan sorunlardan bihaber. 

FAALİYETLERE HIZ VERDİ

Benzer bir durum Derice’de, 39 yıllığına kiralanarak özelleştirilen Derince Limanı’nda yaşandı. Safi Holding tarafından ihaleyle alınan limanın adı Safi Port olarak değiştirilmişti. Safi Port ihaleyi aldıktan sonra bölgede ilave dolgu, rıhtım ve dip tarama faaliyetlerine başlamış ancak kimi çevreciler ve yerel basın kuruluşları ÇED raporu alınmadan başlanan bu çalışmalara tepki göstermişti. Bunun üzerine faaliyetlerine göstermelik de olsa ara veren firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuş, başvuru sonrasında çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu olumlu kararı almıştı. Bu karar sonrasında firma vites yükseltti, faaliyetlerine hız verdi.

KÂRINI ARTIRACAK

543 milyon dolar ödeyerek liman işletmesini 39 yıllığına üstlenen firmanın daha büyük yapıda ve daha fazla sayıda gemiyi kabul edebilmek adına başlattığı dolgu çalışmaları aralıksız sürüyor. Limanının 450 bin metrekare olan kullanım alanını ilk etapta deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 670 bin metrekareye çıkaracak olan firma bu yolla yıllık kârını yaklaşık iki kat artıracak. Dolgu çalışmaları devam eden bölgede uydu fotoğrafları yaşanan körfez katliamını gözler önüne serdi. Bölgede doğal dengeyi bozacağı öne sürülen liman dolgusu  tamamlandı. Göz göre göre yaşanan çevre  talanı nedeniyle pek çok deniz canlısının zarar gördüğü düşünülüyor.