Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Körfezi kirlilik sebebini anlattılar!

İzmit Körfezi kirlilik görüntüleri

İzmit Körfezi kirlilik görüntüleri son günlerde sosyal medya hesaplarında yayılıyor. Özellikle Plajyolu kısmında sahil şeridini kaplayan kahverengi tabaka nedeniyle vatandaşlar tedirgin. İzmit Körfezi kirlilik görüntülerindeki artış sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sosyal medyadan iletilen konularla ilgili açıklama yaptı. Belediyenin Twitter hesabından İzmit Körfezi kirlilik konusuyla ilgili yapılan açıklamada her yıl olduğu gibi bu yılda planktonlardan bahsedildi.

İZMİT KÖRFEZİ KİRLİLİK AÇIKLAMASI

Kocaeli Büyükşehir Belediye açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Marmara denizimizde ilkbahar aylarında her yıl tekrarlanan doğa olayında, besin elementlerinin deniz ortamına girmesi sonucu fitoplankton türlerinin aşırı üremesine neden olmakta ve suyun rengini kırmızıya çevirmektedir. Geçici durum nedeniyle, endişe edilmesine gerek yoktur.”

FİTOPLANKTON NEDİR?

Fitoplanktonlar, plankton topluluğunun ototrof bileşenleri ve okyanus, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biridir. Adı Grekçe “bitki” anlamına gelen φυτόν (phyton) kelimesi ile “gezici” anlamına gelen πλαγκτός (planktos) kelimelerinden gelir. Fitoplanktonların çoğu çıplak göz ile görülemeyecek kadar küçüktür. Ancak yeteri kadar sayıda bir arada olduklarında hücrelerinde bulunan klorofil sayesinde suda yeşil renkli olarak görülebilirler. Suda görülen renk fitoplanktonun türüne göre klorofilin derecesine ve fikobiliproteinler ile zantofiller gibi diğer pigmentlerin var olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir.

Ekran Resmi 2020 05 09 11.10.37

Hatırlanacağı üzere İzmit Körfezi’nde corona virüsü önlemleri nedeniyle deniz trafiğinin azalmasıyla yunuslar ortaya çıkmıştı. Onlarca yunus geçtiğimiz hafta körfeze giriş yaptı. Günler boyunca İzmit Körfezi kirlilik sorunu ortadan kalktığı için sahillerinde yüzen ve görsel bir şölene sebep olan yunuslar son olarak belediyenin çöp toplama teknesinin arkasına takılmış ve harika görüntülere sebep olmuştu. Vatandaşların ilgiyle karşıladığı yunuslardan önceki gün kötü bir haber geldi.

PLANKTON MU KİRLİLİK Mİ?

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Sekapark 2. Etap mevkiinde yavru bir yunus balığı kıyıya vurdu. Sahil şeridi boydan boya kahverengi bir tabakayla kaplandı. Vatandaşlar bu sebeple yavru yunusun kirlilikten dolayı öldüğünü iddia etti. Yetkililer kahverengi birikintilerin plankton olduğunu ve belli dönemlerde ortaya çıktıklarını açıklamıştı. Ancak çevreciler planktonların deniz kirliliğinden beslendiğini ifade ederek plankton varlığında artışın İzmit Körfezi’nin kirlenmesiyle orantılı olduğunu söylemişti. Belediyenin son açıklaması da plankton varlığıyla ilgili oldu.