Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli 36 yılda ne hale geldi..!

Google Earth tarafından 1984 yılında kaydedilen Kocaeli görüntüleri 36 yılda kentimizin nasıl betona boğulduğunu gözler önüne seriyor.

Google Earth tarafından 1984

Uğur ENÇ minGoogle Earth üzerinden uydu görüntüleri yıl yıl kaydediliyor. Geçmiş yıllarda çekilen uydu görüntüleri üzerinde dijital işlem yapılarak günümüz teknolojisine uygun hale getiriliyor ve görüntüler kamuoyuna duyuruluyor. Kamuoyuna duyurulan uydu görüntülerinden biri 1984 yılına ait. Bu uydu görüntülerinde dünyanın dört bir yanından farklı bölgeleri inceleme imkanı var. O bölgelerden biri de Kocaeli. Kocaeli’nin nasıl bir doğa harikası olduğunu gösteren uydu görüntülerinde kent yemyeşil ormanları ve masmavi deniziyle dikkat çekiyor. 1984 yılında İzmit Körfezi’nde sadece Derince Limanı görülüyor.

KÖRFEZ’DE DEPOLAMA ALANLARI YOK

Söz konusu bu liman da öyle bugünkü gibi devasa boyutlara ulaşmamış durumda. İzmit Plajyolu’nda yer alan depolama ve liman alanları da 1984 yılında yok. Kocaeli’de o yıllarda inşa edilmeyen pek çok beton yapı mevcut. Kent elbette o yıllara nazaran genişledi, üniversitesine kavuştu. Kocaeli pek çok kurumla gücüne güç kattı ancak yanlış planlamalar sonucu kentin yeşil alanları yok edildi, İzmit Körfezi’nin sanayi kuruluşları tarafından talan edilmesine izin verildi. Kocaeli Serbest Ticaret Bölgesi o dönemlerde yoktu mesela. İlerleyen yıllarda yapına izin verilen bölgede pek çok liman kuruldu.

TAŞ OCAKLARI AÇILMAMIŞ

İzmit’in karşı yakası 1984 yılında yemyeşil. Başiskele henüz ilçe olmamış, İzmit’e bağlı küçük bir belde. Kocaeli Üniversitesi daha henüz ortada yok. Ne Vezirçiftliği Kampüsü ne de Umuttepe’de yemyeşil bir alanda kurulan ve her geçen gün genişleyen merkez yerleşkesi ortada yok. İzmit genelinde, kuzey kesimlerde henüz taş ocakları da açılmamış. Kocaeli bu haliyle adeta bir cennet görünümünde. Dört bir yanı yeşil, tam orasında İzmir Körfezi’nin maviliği hakim. Bir de tabi uydu görüntülerine yansımayanlar var. Katledilmemiş, çakıl taşına dönüştürülmemiş yüzlerce tarihi eser 1984 yılında varlığını koruyor.

TARİH ZARAR GÖRMEMİŞ

Sadece 36 yıl içerisinde Kocaeli’nin turizm ve tarih başkenti olması engellenmiş. İzmit Körfezi’nin nefes alınmayacak hale gelmiş olması bir yana, öyle tarihi eserler yok olmuş ki akıl alır gibi değil. Midde Kuyusu’nun üzerinde bugün 4 katlı betonarme bir bina mevcut. Bizans döneminden kalma sarayın üzerinde şu anda Seka Battı-Çıktısı yer alıyor. Tarihi Pazar yerinin yerinde yeller esiyor. Onun yerinde Belsa Plaza var. Bağçeşme bölgesinde ise durum içler acısı. 36 yıl önce yemyeşil doğasının altında yüzlerce tarihi eseri saklayan bölgede bugün yüksek katlı binalar var.

CHP VE AKP’NİN ORTAK PAYI VAR

1999 Marmara Depremi’yle birlikte imara açılan Bağçeşme’de peşi sıra yükselen konutlarda ve Belsa Plaza’da CHP’nin payı büyük. Battı çıktılarla, inşaatlarla, görmezden gelmelerle AKP Kocaeli’nin tarihine ne kadar zarar vermişse aynı ölçüde CHP de kendi yönetim döneminde ‘elinden geleni’ yaptı. Vatandaş maalesef kenti yönetecek isimleri seçerken kentin geleceğini değil, günü kurtarmayı tercih ediyor. Bir düşünmek lazım, 1984 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde kent tarihine ve kentin doğal yapısına değer veren isimler göreve gelseydi ve sonrasında da bu bir alışkanlık halinde her seçim döneminde devam etseydi Kocaeli’nin bugünü nasıl olurdu? Cevabı tahmin etmek zor değil. Ancak bu durum gerçekleşmedi. Kocaeli bugün ağır sanayinin ve limanların işgali altında.

1984 KOCAELİ GÖRÜNTÜSÜ

1984 İzmit Körfezi
Google Earth tarafından 1984 yılında kaydedilen Kocaeli görüntüleri 36 yılda kentimizin nasıl betona boğulduğunu gözler önüne seriyor.

2020 KOCAELİ GÖRÜNTÜSÜ

2020 İzmit Körfezi
Google Earth tarafından 1984 yılında kaydedilen Kocaeli görüntüleri ile 2020 yılı görüntüleri karşılaştırıldığında kentimizin nasıl betona boğulduğunu gözler önüne seriyor.