Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli'deki zehirle 35 yıl ilgilenmemişler!

Derince’de bir depoda bulunan 2 bin 10 ton zehirli HCH (hekzaklosiklohekzan) ve DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethane) adlı atıkların 35 yıl çevreye zarar verip vermedikleri hiç denetlenmemiş. İlk testin 2018 yılında yapıldığı öğrenildi

Derince’de bir depoda bulunan

SEBO min 2Derince’de Merkim Endüstri’ye ait bir depoda bulunan zehirli atıklar, TBMM’de soru önergesi olarak gündeme getirildi. HCH ve DDT maddeleri, kanser oluşum mekanizmalarını tetikleyen, doğada kalıcı bir toksik kirliliğe yol açan ve canlıların dokularında birikim yapan toksik kimyasal maddeleri olarak biliniyor. Ülkemizde 1950’li yıllardan 1980’li yılların sonlarına kadar tarımsal üretimde kullanılan bu maddelere 1985 yılında yasak gelmişti. Yasak sonrası zehirler, Derince’de bulunan dev bir depoda akıbetini beklemeye başlamıştı.

BİR BÖLÜMÜ ALMANYA’YA GÖNDERİLDİ
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin HCH ve DDT atıkları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sorduğu sorulara cevap geldi. Bu yanıta göre 1985’ten bu yana depolarda tutulan toplam atık miktarı 2 bin 794 ton. Bunun 540 tonu geçtiğimiz yıllarda Almanya’da imha edildi. İlimizde bulunan İZAYDAŞ ise 244,6 tonluk bir imha gerçekleştirildi. Bu verilere göre yine ilimizde toplam 2 bin 10 tonluk atık kaldı.

2020’YE KADAR İMHA
Öte yandan yine önergeye verilen cevapta 2 bin 10 tonluk atığın ise 2020 yılı sonuna kadar imha edilmesi planlanıyor. İZAYDAŞ’ın günlük imha kapasitesi ise 4 tonu buluyor. İZAYDAŞ tarafından yapılan imha işleminin uygun koşullarda yapılıp yapılmadığı ve çevresel bir risk oluşturup oluşturmadığına yönelik test ve ölçüm sonuçlarının her 400 tonluk atık yakım işlemi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler’in ilgili birimine rapor edileceği belirtiliyor. Öte yandan bu atıkların bir bölümü de geçtiğimiz aylarda yurt dışına Yunanistan’a taşınmaya başlanmıştı.

ÇEVREYE YAYILDI MI?
Soru önergesinde en can alıcı nokta ise bu atıkların çevreye bulaşıp bulaşmadığı oldu. Verilen cevapta ilk test ve ölçümlerin 2018 yılında yapıldığı yer alıyor. 1985 yılından 2018 yılına kadar hiçbir kontrolü ve ölçümü yapılmayan bu zehirli maddelerin çevreye etkisinin ne olduğu ise belirsizliğini koruyor.

SORU ÖNERGELERİ VE CEVAP İÇİN;

SORU ÖNERGESİ 1.pdf

SORU ÖNERGESİ 2.pdf

İŞTE O DEPO

BHC BYNA mi min

BHC DEPOSU min