Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber-Hem Kandıra’ya hem Gebze’ye çöp tesisi!

Kocaeli Haber- Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İZAYDAŞ’ın Alikahya’daki kapasitesinin dolması üzere gündeme alınan çöp tesislerinin Kandıra ve Gebze’ye inşa edileceğini söyledi. Büyükakın, Kandıra’daki tesisin Atıktan Türetilmiş Yakıt üreteceğini söyledi.

Kocaeli Haber- Kocaeli Büyükşehir

Ugur ENC minKocaeli Haber-Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bugün gazetecilerle bir araya gelerek belediyenin önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmalar ve projelerle ilgili bilgi verdi. İZAYDAŞ için yeni tesisin kurulmasıyla ilgili çalışmaları anlatan Büyükakın, önemli bilgiler verdi. Büyükakın, Kandıra’da kurulması gündemde olan çöp tesisinden birini de Gebze’ye yapacaklarını söyledi.

“İKİ PROJEMİZ VAR”

Büyükakın, “İZAYDAŞ, Alikahya’daki tesisi kalan ömrün üstüne devam ediyor. Normalde orasının artık dolması lazım. Arka tarafa yeni bir lot yaparak rahatlatacağız. Biraz da yukarıda çalışmadan dolayı koku oluyor. O harmanlama da kokuyu artırıyor. O tepenin arka tarafında lot yapıldıktan sonra diğer projemizle zaman açısından örtüşecek. 2 projemiz var.

KANDIRA 3-4 SENE SÜRER

Hali hazırda İZAYDAŞ’ın içinde bir AR-GE çalışması yürütüyoruz. 3-4 aya ilk denemesini yapacak hale geldi proje. Bir çöp gazından elektrik üretme tesisi. Ben bir kez gittim baktım. Bana çalışacak gibi geliyor. Ama olur da çalışmazsa, öbür lot da 2 sene sonra dolarsa ne yaparız? Onun için de kararımızı aldık. Kandıra’da daha önce tartışılan planda proje sürecinin başlaması için yazışmalarımızı yaptık. Eğer bu AR-GE tesisi çalışmazsa B planı olarak orasının izin ve ÇED süreçleri devam edecek. Bunlar tesis yapımıyla birlikte 3-4 sene alan süreçler.

KANDIRA’DAKİ BİYOKURUTMA TESİSİ OLACAK

400 tonluk bir yapı var burada. 4 tane ayrı kırıcının içinde. Çöp bertaraf edilecek. 1 ton bertaraf edilen bir sistem vardı. Kullanılıyordu. Şimdi 400 tonluk bir prosis kuruluyor. Kandıra’daki tesis ise biyokurutma tesisi olacak. Onun projelerini çalışıyor arkadaşlar. Eğer AR-GE tesisi çalışmazsa o tesis inşa aşamasında olacak. Eğer İZAYDAŞ AR-GE tesisi başarılı olursa Gebze’ye ve güney alanına da inşa edeceğiz. 35-40 milyon liralık bir tesis burası. AR-GE çalışırsa Kandıra’ya bir daha tesis kurmaya ihtiyacımız olmayacak.

ATIKTAN TÜRETİLMİŞ YAKIT (ATY)

Depolama her halükarda olmak zorunda. Hangi faaliyeti yaparsanız yapın bir çıktı olacak v o çıktıyı depolamak durumunda kalacaksınız.  Kandıra’da düşündüğümüz tesisin çıktısı Atıktan Türetilmiş Yakıt  olacak. Çimento firmaları bizim ATY’mize talip. Ancak AR-GE sistemi başarılı olursa buna gerek kalmayacak.” dedi.