Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Körfez Hereke Nuh Çimento katliamı uydudan görüntülendi!

Kocaeli Körfez Hereke’de hizmet veren Nuh Çimento fabrikasının 1985 yılından bu yana bölgede gerçekleştirdiği çevre katliamı uydudan görüntülendi. O görüntüleri Bağımsız Kocaeli derledi.

Kocaeli Körfez Hereke’de hizmet
ugur

1966 yılında Kocaeli için çok kötü bir adım atıldı. Kentin yemyeşil doğasıyla öne çıkan, içinden geçen deresi, tepeleri ve sahil şeridiyle küçük bir cenneti andıran beldesi Hereke’de dev bir çimento fabrikasının temelleri atıldı. O fabrika Nuh Çimento’ydu. Hereke tepesinin neredeyse tamamına çöken Nuh Çimento yıllar içerisinde genişledi, sahil şeridini komple limanla kapladı. 1969 yılında faaliyetlerine başlayan Nuh Çimento sürekli kent yöneticilerinin desteğini aldı.

İSKELEYİ BÜYÜTTÜ

Firma 2003 yılında 250 metre olan iskelesini 593 metreye, liman alanını ise 25.5 dönümden 57 dönüme yükseltti. Sadece Hereke’nin dağına değil, İzmit Körfezi’nin suyuna dahi göz diken Nuh Çimento 2007 yılında saatte 600 metreküp deniz suyunu arıtarak fabrikada kullanılmasını sağlayan sistemi devreye soktu. Kent yöneticileri sık sık yemekli toplantılarda, iftar programlarında bir araya gelen fabrika yönetimi, vergiden düşerek inşa ettirdiği okul ve benzeri kurumlar ile kent halkına şirin gözükmeye çalıştı.

KÖRFEZDEN DE SU ÇEKİYOR

Yıllardır Hereke bölgesinde kent halkına kan kusturan Nuh Çimento özellikle limanda gerçekleştirilen dolum ve boşaltım işlemlerindeki büyük toz bulutları ile gündeme geliyor. Hereke beldesini sürekli toza dumana boğan fabrika hem hem yemyeşil doğayı katlediyor, hem de yüzlerce metreküp deniz suyu çekerek İzmit Körfezi habitatına zarar veriyor.

NUH ÇİMENTO ÇEVRE TAHRİBATI

Kocaeli’de hiçbir yetkilinin karşısında durmadığı, para kazanma hırsıyla büyük çevre katliamlarına imza atan Nuh Çimento Fabrikası’nın bugüne kadarki tahribatı Google uyduları tarafından görüntülendi. Bağımsız Kocaeli’nin derlediği görüntülerde ilk uydu görsellerinin alındığı 1985 yılından 2021 yılının sonuna kadar bölgedeki çevresel değişiklikler gözler önüne seriliyor. Yemyeşil doğa sadece 30 yıl içerisinde çorak bir araziye dönüyor, sahil şeridi komple limanla kapanıyor.

İşte o görüntüler:

Nuh Çimento doğa katliami