Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜPRAŞ’ın dev GES’i için çed süreci başladı

TÜPRAŞ Kocaeli rafinerisinde TÜPRAŞ İzmit Rafineri Santraline Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali projesi için bakanlık çed sürecini başlattı.

TÜPRAŞ Kocaeli rafinerisinde TÜPRAŞ
SEBO İMZA

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ, Kocaeli’deki rafinerisini geliştirmeye devam ediyor. TÜPRAŞ bu kez de Güneş Enerji Santrali (GES) projesiyle gündemde. 88 milyon TL kaynak ayırarak yeni bir yatırım yapacak olan TÜPRAŞ, bu proje için bakanlığa başvuru yapmıştı. Bakanlık projenin gerçekleştirilmesi için çevre etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

PROJE RAPORU BELLİ OLDU

Söz konusu güneş enerji santrali ile ilgili şu bilgiler verildi: “Tüpraş İzmit Rafineri Tesisi Termik Kojenerasyon Santrali ”ne ek olarak planlanmış olup, benzer planlamaya sahip elektrik üretim santralleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 08.03.2020 tarih ve 31062 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında yardımcı kaynak olarak tanımlanmıştır. Söz konusu planlalama ile Tüpraş İzmit Rafineri Tesisi’ne Güneş Enerji Santralleri eklenerek Termik Kojenerasyon ünitesi birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüşecektir. Planlanan proje kapsamında, halihazırda toplamda 215,90 MWm / 205,36 MWe kurulu güce sahip Termik Kojenerasyon (5 adet buhar türbini, 3 adet gaz türbini) santraline, 3,85 MWm / 3,70 MWe güneş enerji santrali (1 adet GES) eklecektir. Proje kapsamında kurulacak GES’in tek başına elektrik üretim kapasitesi 3.844.800 kWh/yıl olup planlanan proje sonrası İzmit Rafinerisinin toplam kurulu gücü 219,75 MWm / 205,36 MWe ve ortalama yıllık elektrik üretim kapasitesi 1.508.500.000 kWh/yıl olacaktır.

PROJE BEDELİ

Proje bedeli, ekipman maliyetleri, arazi hazırlık, mühendislik hizmetleri gibi maliyet kalemleri göz önünde bulundurularak 88 milyon 560 bin TL olarak belirlendi. Proje kapsamında inşaat aşamasında 15 kişi, işletme aşamasında 5 kişi çalışacak. Personel ihtiyaçları mevcut rafinerinin işletme binalarında karşılanacak.

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “uygun” DEDİ

Söz konusu Ornitolojik Değerlendirme Raporlarını hazırlayan uzman ornitologların yapmış olduğu değerlendirmede; “İzmit Körfezi yoğun sanayi faaliyetlerinin bulunduğu bir alandır. Proje konusu rafineri de uzun bir geçmişe ve dağılımı geniş bir alanı kapsayan bir işletmedir; komşu alanlarda da benzer faaliyetlerin benzer yoğunluklarda gerçekleştirildiği Rafineri sınırları içerisindeki faaliyetin türü; saha içindeki ve yakın çevresindeki hemen hemen tüm alanların aralarında yüksek kulelerin de yer aldığı endüstriyel yapılarla dolu olması; işletmenin haftanın 7 günü ve 24 saat usulüyle çalışıyor olması; üretim sürecinde açığa çıkan yoğun ısı ve petrokimya ürünlerinin tercih edilmeyen kokuları gibi nedenlerden dolayı göçmen formların, özellikle de sürüler halinde Rafineri Sahasının üzerini geçişler amacıyla tercih etmemelerinin altında yatan en önemli neden olabilir.

Son olarak bu çalışmanın hazırlanmasına neden olan Yardımcı kaynak GES Projesinin literatürde vurgulandığı şekliyle kuşlar üzerinde “Göl Etkisi” yaratıp yaratmayacağı konusuna gelindiğinde, ilk izleme dönemi olan 2022 Sonbahar ve ikinci izleme dönemi olan 2023 İlkbahar döneminde elde edilen bulguların bu tip bir riskin şekillenme olasılığının oldukça düşük olduğu düşünülmektedir.” denilmektedir.