Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli son dakika: 5 öğrenciden 4’üne yurt yok!

2 üniversitenin bulunduğu Kocaeli’de yaklaşık 80 bin öğrenci lisans eğitimi alıyor. Kent genelinde yaklaşık 15 bin kapasiteli toplam 16 devlet yurdu bulunuyor. Her 5 öğrenciden 4’ü cemaat, vakıf ve özel yurtlar ile ortalama 750 liradan başlayan kiralık evlere muhtaç kalıyor.

2 üniversitenin bulunduğu Kocaeli’de

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Buna göre öğrencilerin kayıt işlemleri 14-18 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler aynı anda Kredi Yurtlar Kurumu’na yurt için başvuru da yapacak. Sonuç.kyk.gov.tr adresinden yurt hakkı kazanan öğrencilerle ilgili duyuru eylül ayında yapılacak. Ancak Kocaeli’de öğrencilerin çok az bir bölümü devlet yurtlarına yerleşebilecek. Kocaeli Üniversitesi’nde 69 bin 163, Gebze Teknik Üniversitesi’nde 8 bin 312 öğrenci bulunan kentte toplam devlet yurdu kapasitesi ise yalnızca 14 bin 659. Her 5 öğrenciden yalnızca 1’inin devlet yurdunda barınma hakkı kazandığı kentte bu yıl mezun olan öğrencilerle birlikte yaklaşık 5 bin kişilik devlet yurdu kontenjanı açılması bekleniyor.

BELEDİYE YAPTI, TÜGVA VE TÜRGEV’E VERDİ

Kocaeli’de toplam 16 adet devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtların 9’u Kocaeli Ümiversitesi merkez kampüsünün İzmit’te yer alırken 6’sı da yüksek okulların bulunduğu Kartepe, Gölcük, Karamürsel, Kandıra ve Körfez’de yer alıyor. Gebze Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı Gebze ilçesinde ise yalnızca 1 adet devlet yurdu bulunuyor. Devlet yurtlarının yetersiz olduğu kentte bugüne kadar AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Belediyesi 2 adet yurt inşa etti.

İZMİT BELEDİYESİ İNŞA ETTİ

İzmit Belediye tarafından inşa edilen 140 kişi kapasiteli öğrenci yurdu TÜGVA’ya tahsis edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve belediye basın birimi tarafından “5 yıldızlı otel konforunda” diye tanıtılan 430 kişi kapasiteli lüks yurt ise TÜRGEV’e kız öğrenci yurdu olarak tahsis edildi. Belediyelerin TÜGVA ve TÜRGEV’e tahsis ettiği yurtların yanında kent genelinde pek çok cemaatin kayıtsız ev ve yurdunun bulunduğu biliniyor. Özellikle Gebze bölgesinde ağırlıklı olan çeşitli cemaat yapılanmalarına ek olarak kent genelinde 50 adet özel yurt da öğrenciler için hizmet veriyor.

BARINMA İÇİN 750 LİRA

Kocaeli’de üniversite öğrencileri devlet ya da özel yurt bulamazsa kiralık evlere yöneliyor. Çoğunluğu TOKİ tarafından dar gelirli kimseler için inşa edilen konut bölgelerini tercih eden öğrenciler aylık minimum 750 lira ödemeye göze alarak eve çıkıyor. Kimi öğrenciler 2-3 öğrenci bir araya gelerek ev kiralıyor. Mutfak, ısınma ve elektrik gibi giderlerle birlikte öğrenciler sadece barınmak için aylık minimum 750 lira harcama yapmak zorunda kalıyor.

Kocaeli’de Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlar şöyle;

Semiha Ayverdi Yurdu  (İzmit) Kapasite: 3.073

Fatma Seher Hanım Yurdu (İzmit)  Kapasite:  614

Şerife Gelin Yurdu (İzmit)  Kapasite: 1.148

Zekiye Gündoğdu Yurdu (İzmit) Kapasite: 712

Canfeda Hatun Yurdu Kapasite (İzmit)  Kapasite: 491

Vilayetler Hiz. Birliği Yurdu (İzmit)  Kapasite:212

Gazi Süleyman Paşa Yurdu (İzmit) Kapasite: 2.000

Ali Fuat Cebesoy Yurdu (İzmit) Kapasite: 1.630

Kocaeli Yurdu(İzmit)  Kapasite: 1.529

Sultan Baba Yurdu (Kartepe) Kapasite: 316

Gölcük Yurdu (Gölcük) Kapasite:325

Gazanfer Bilge Yurdu (Karamürsel)Kapasite:560

Gebze Yurdu (Gebze) Kapasite:894

İl Özel İdaresi Kandıra Yurdu (Kandıra) Kapasite:500

Ahmet Hilmi Efendi Yurdu (Kandıra) Kapasite:349

Pertev Paşa Yurdu (Körfez)Kapasite: 306