Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KOÜ’de 2. Covid-19 Sempozyumu gerçekleştirildi

Etkeni yeni SARS-CoV-2 olan

Etkeni yeni SARS-CoV-2 olan ve klinik olarak COVID-19 olarak adlandırılan hastalık 2019 Aralık sonu Çin’in Wuhan şehrinde başlamış ve tüm dünyaya yayılarak yüksek ölüm sayılarıyla seyreden pandemi oluşturmuştu. Pandeminin ilk günlerinden günümüze Tıp alanında çok sayıda araştırmalar yapılsa, çok sayıda yayın çıksa da, her gün virüsün başka bir özelliği, tanı metodu ve tedavi yaklaşımları tanımlanmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında Kocaeli Üniversitesi’nde, son gelişmeleri paylaşmak amacıyla ilki 17 Ekim’de gerçekleştirilen “COVID-19 Sempozyumu”nun ikincisi düzenlendi.

GÜN BOYU SÜRDÜ

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Öğretim üyeleri Prof. Dr. Birsen Mutlu ile Prof. Dr. Sıla Akhan başkanlığında yapılan sempozyumda, Kocaeli Üniversitesi deneyimleri ve bulguları yanı sıra multidisipliner yeni yaklaşımlar, tanı metodları, Türkiye ve dünyada aşı çalışmaları ve yeni literatürler tartışıldı. Bununla birlikte kronik hastalık yapabilen HIV1/2, Hepatit B, Hepatit C infeksiyonlarına yaklaşımların da konuşulduğu ve sekiz bölümden oluşan sempozyum gün boyu sürdü.

“Toplumda Çevrimiçi Eğitim Kültürü Oluştu”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasında KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Dünyanın gündemini yaklaşık bir buçuk senedir meşgul eden COVID-19 salgınında gelmiş olduğumuz nokta bazı yönleriyle umut ve mutluluk verici, bazı yanlarıyla ise hali hazırda bizi endişeye düşüren bir tablo çiziyor. Bu tablonun mutluluk verici tarafı zaten bir hekim olarak benim de bir parçası olmaktan gurur duyduğum sağlık çalışanlarının ve araştırmacılarının başarısı. Bizi endişeye düşüren kısmı ortadan kaldırmanın tek yolu ise bugün bir araya geldiğimiz bunun gibi bilimsel toplantıların sayısını arttırmak ve bu alandaki çalışmalara ara vermeden devam etmektir. Bu toplantının çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor olması, bakıldığında bu sürecin bize sunmuş olduğu olumlu katkılardan bir tanesi. Toplumumuzda çevrimiçi eğitimlerin kültürü oluşturuldu. Bundan sonraki süreçte de bunun devam edeceğini düşünüyorum. Üniversite olarak geçmiş dönemde UZEM’e ciddi yatırımlar yaptık ve bu süreçte de bunun faydasını gördük. Tabiki hepimizin gönlünden örgün eğitim geçiyor ama en azından 5 Nisan itibariyle uygulamalı eğitimlerin bir bölümüne başlamayı hedefliyoruz. “ dedi.

“Sağlık Alanında Önemli Yatırımlar Yapıldı”

Geçtiğimiz dönemde aşı çalışmalarının çok ön plana çıktığını belirten Rektör Prof. Dr. Hülagü, “Aşı çalışmaları çok ciddi bir ekonomik boyuta dönüştü. Ülkeleri etkiledi. Bundan sonraki dönemlerde de tedaviye yönelik çalışmalar olması lazım. Bu konu önem kazanacaktır. Üniversite olarak bu alanda çeşitli çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz. Geçmişte ilaç sanayisi ile ilgili toplantılar yaptık. Üniversitemizde sağlık alanında çok ciddi yatırımlar yapıldı. DETAB Türkiye’ye örnek olacak bir yapılanmaya sahiptir. Bununla birlikte Batı yerleşkesinde bulunan merkezi laboratuvar önemli araştırmalara katkılar sunacak düzeye getirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan ilk defa 100 bin kit ile PCR testleri gerçekleştirdik. Bu süreç zorlu bir süreçti, bir seferberlik hali oldu. Bu süreçte hiçbir görevden kaçmayarak adeta cansiperane çalışan hocasından asistanına, doktorundan hemşiresine, sağlık teknisyeninden temizlik personeline herkese teşekkür ediyorum. Bu süreçte kayıplar da yaşadık. Kaybettiğimiz hocalarımız oldu, yakınlarımız oldu. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadesinde bulundu.

Sempozyuma Katkı Sunanlara Teşekkür

Sempozyumun ilkinin 17 Ekim’de yoğun bir katılımcı sayısı ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Hülagü, ”Bugünkü toplantımız merkeze COVID-19 salgınını almakla beraber HIV 1-2 Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonlarına yaklaşımların da tartışılacağı, bu konudaki gelişmelerin de irdeleneceği bir toplantı olacak. Dolayısıyla yalnızca tek bir konuya ya da gündemde olduğu için COVID’e değil tıp camiasının diğer önemli konularına da değinme fırsatı bulacağımız bir toplantı olacağına yürekten inanıyorum. Başta bu sempozyumun düzenlenmesinde en önemli katkıyı yaparak fedakarca çalışan Prof Dr. Birsen Mutlu ve Prof. Dr. Sıla Akhan hocalarım olmak üzere tüm emeği geçenlere şahsım ve üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyum, araştırmaları ve sunumlarıyla destek olarak, bilimsel değerinin artmasına aracılık eden tüm öğretim üyelerine ve paydaşlarımıza ise desteklerinden ötürü saygılarımı sunuyorum. En az birincisi kadar başarılı olacağına yürekten inandığım II. Covid – 19 sempozyumunun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

8 Başlıkta Çok Sayıda Sunum Yapıldı

Sempozyum açılış konuşmalarında söz alan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, Covid-19 sürecinin etkileri ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verirken, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Mutlu ise, sempozyum içeriği ile ilgili bilgiler verdi.

SUNUMLAR YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından, ilk bölüm SARS CoV-2 ve Yaşananlar başlığında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs Hastalıkları A.D. öğretim üyeleri Prof. Dr. Haşim Boyacı ile Prof. Dr. İlknur Başyiğit Kocaeli Üniversitesi Covid Çalışma Düzeni hakkında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Yaka Acilde Yaklaşım hakkında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Efendi Nörolojik Bulgular hakkında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Dervişoğlu ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Yılmaz Böbrek ve Karaciğer Transplant Hastalarının Tedavisinin Planlanması hakkında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk Diyabet ve Covid-19 Yönetimi hakkında ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Bayramgürler Covid-19 Hastalığı ve Deri Bulguları hakkında sunum gerçekleştirdiler.

COVİD 19 TANI

Tanı başlıklı ikinci bölümde; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Azak Laboratuvar Bulguları ve Biyobelirteçler ile ilgili Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Karadenizli Tanıda Kullanılan Yöntemler ile ilgili Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Sevtap Doğan Radyolojik Bulgular ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Üçüncü bölüm Tedavi başlığı altında; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs Hastalıkları A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Argun-Barış Tedavi Protokolü hakkında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Mehtap Antikoagülan ve Antiagregan Tedavi hakkında ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Nur Baykara da İmmun Fırtına ve Tedavisi Tosilizumab Anakinra Yoğun Bakım Önerileri hakkında konuştular. IV. Bölüm: Pediatrinin Yaklaşımı başlığı altında; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. öğretim üyeleri Doç. Dr. Selim Öncel Pediatri ve Covid-19 ile ilgili sunum gerçekleştirirken Dr. Öğr. Üyesi Hafize Emine Sönmez ise MIS-C adlı sunumunu yaptı.

AŞI ÇALIŞMALARI

V. Bölüm olan Dünyada ve Türkiye’de Aşı Çalışmaları hakkında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D öğretim üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan bilgiler verdi. VI. Bölüm: Kronik Viral Hastalıklar Birlikteliği başlığı altında; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Erkan Duman SARS CoV-2 + HBV infeksiyonu ile ilgili, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Göktuğ Şirin SARS CoV-2 +HCV İnfeksiyonu ile ilgili ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Uzm. Dr. Müge Toygar-Deniz SARS CoV-2 + HIV İnfeksiyonu ile ilgili konuştular. Meslek Hastalığı başlığını taşıyan altıncı bölümde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Halk Sağlığı A.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan söz alırken, son bölümde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi PCR Ünitesi, Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Sayan Yeni Stratejiler, Planlama, Öneriler ile ilgili bilgiler verdi. Sunumların ardından yapılan kapanış töreni ile sempozyum sona erdi.

 

KOU KORONAVIRUS SEMPOZYUMU