Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

10 Haziran 2022 Cuma günü dolar ne kadar?

Dolar ne kadar? Hazine Bakanlığının GES açıklaması sonrası vatandaşlar ve yatırımcılar konuya ilişkin yaptıkları araştırmalara hız verdi. Bakanlık ekonomiye ilişkin yeni adımları içeren kararı duyurdu. Peki Hazine Bakanlığının GES açıklaması sonrası dolar kaç TL? İşte Bakanlıktan yapılan ‘Gelire Endeksli Senetler’ açıklaması ve dolarda son durum…

Dolar ne kadar? Hazine

Dolar ve piyasalara ilişkin son dakika gelişmeleri 10 Haziran 2022 Cuma günü de vatandaşlar ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Hazine Bakanlığı tarafından Gelire Endeksli Senetler (GES) ile ilgili yazılı açıklama yayımlandı. Bu açıklamanın ardından dolarda son durum merak konusu oldu. Peki Dolar ne kadar? Hazine Bakanlığının GES açıklaması sonrası dolarda son durum ve detaylar haberimizde…

DOLAR NE KADAR?

Hazine Bakanlığının GES açıklaması sonrası dolar yeniden 17 TL’yi geçti.

Önceki kapanışını 17,2178 TL’den yapan Dolar, 17,2164 TL alış, 17,2193 TL satış fiyatından işlem gördü.

GES NEDİR?

GES konusunda Borsa istanbul’da yer alan bilgiler şu şekildedir: Yurtiçi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmiştir. GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir. Gelire Endeksli Senetler ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınmaktadır. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe’de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılır.

GELİRE ENDEKSLİ DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ NE İŞE YARAR?

Devlet İçi Borçlanma Senedi ile ilgili Borsa İstanbul’da şu bilgiler yer almaktadır:

”Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder. DIBS’ler vadeleri boyunca ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabilmektedir.”