Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2023’ü krizle geçirdik 2024 zor yıl olacak

Vatandaş umudunu kaybetmese de zorlu bir yıl bizi bekliyor. Yeni yılın huzurlu geçmesi için vatandaşlar iyi dileklere sarılsa da 2023’ün yıllık fotoğrafı, 2024’ün nasıl geçeceğine dair ipucu veriyor. Enflasyon, faiz, işsizlik ile geçim derdi bu yıl da yakamızı bırakmayacak.

Vatandaş umudunu kaybetmese de

Ekonomik krizin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. Deprem, genel seçimler, enflasyon, artan vergiler geçen yıl vatandaşları bitap düşürdü. Yeni yılı iyi dileklerle, umutla karşılasak da zorluklar bizi bekliyor. Bu yıl da Türkiye’nin en önemli gündeminin yine ekonomi olacağına şüphe yok. Geçen yıl olduğu gibi market etiketlerini yakından takip ederken, et, ekmek kuyrukları da yıl boyunca uzayıp gidecek. Her ay açıklanan resmi enflasyon oranları fiyat artışlarının doğru fotoğrafını çekmese de cüzdanımızdaki paranın pula dönmeye devam ettiğine tanık olacağız. Mart ayında yapılacak yerel seçimler yılın ilk aylarını belirleyecek en önemli etken olsa da yılın ilk gününe harç ve vergilere yapılan zamlarla uyandık. Enflasyonda düşüş beklentileri yılın ikinci yarısına ötelendi.

GEÇİM SIKINTISI SÜRECEK

Yüksek faizler, kontrol altına alınamayan mutfaktaki yangın bugünden itibaren yine vatandaşların yakasını bırakmayacak. Geçim sıkıntı yaşayan milyonlar kredi kartlarına, tüketici kredilerine sarılarak ihtiyaçlarını karşılamaya çabalayacak. Asgari ücretin 17.002 lira olarak açıklanmasından sonra iktidar kanadından gelen demeçlere bakılırsa ocak ayında memur ve memur emeklileri yüzde 50 seviyesinde zam alırken, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranın yüzde 37 seviyelerinde kalması büyük tepkilere neden olacak. Yeni yılda da devam edecek tüm bu zorluklara rağmen umudunu kaybetmeyen vatandaşlar, iyi dileklerle 2024’ü karşıladı.

Halkın gündemi zam, enflasyon

Ekonomide ‘faiz sebep enflasyon sonuçtur’ tezinin denendiği Eylül 2021 itibarıyla 1.5 yılda rekorlar kıran enflasyonun 2023 karnesinde yeni zirvelerin işaretleri yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu, verilerine göre yılın ilk ayı olan Ocak 2023’te yüzde 57.68 olan enflasyon, deprem ve iki seçim süreci ile zorlu geçen ilk yarıda baz etkisi ve toplanamayan verilerle haziran ayında yüzde 38.21 olmuştu. Seçim sonrası değişen ekonomi yönetimi ve politikaları ile yeniden çıkışa geçen enflasyonda Kasım 2023’te yüzde 61.98 seviyesi görülürken, 2023’te halkın ve vatandaşın yine ana gündemi geçim sıkıntısı oldu. ENAG enflasyonu aynı dönem için yüzde 129.7 olarak açıklarken Merkez Bankası ise 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 58’den yüzde 65’e çıkardı. MB 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya çıkardı.