Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ali Baba Vergi Muafiyeti Kaldırıldı mı? Ali Baba Ürünlerinde Vergi ne kadar?

Ali Baba vergi muafiyeti olan 22 euro kaldırıldı. Peki Ali Baba'dan alışveriş yaptığınızda ürünlere ne kadar vergi çıkıyor? Detaylar haberimizde.

Ali Baba vergi muafiyeti

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle beraber Ali Baba, Gearbest gibi yurt dışından alınan tüm ürünlerde uygulanan vergi muafiyeti olan 22 euro sınırı kaldırıldı. Peki yeni düzenleme ile yurt dışından satın alınan 22 euroluk bir ürün ne kadara mal olacak?

Türkiye’ye uluslararası e-ticaret  şirketlerinden sipariş  edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 Euro’yu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılmasının ardından gözler, yurtdışından online alışveriş yapan tüketicilerin ödeyeceği toplam tutara yani vergilere çevrildi. Artık, Türkiye’ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanıyor. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olarak belirlendi.Çin’den 22 Euro değerinde (yaklaşık 150 TL) bir ürün sipariş edenler, bu tutar üzerinden yüzde 20’lik bir gümrük vergisi ödeyecek.30 TL’ye karşılık gelen bu tutara ek olarak, söz konusu ürün ülkeye girdikten sonra ithalden alınan KDV’ye tabi olacak. Bu KDV oranın da ürünün GTİP koduna göre değişmekle birlikte genellikle yüzde 18 olacak.

22 Euro Sınırı Kaldırıldıktan Sonra Vergi Dahil Maliyetler Şöyle:

vergioranlarYalibaba

Bunun yanında, gümrük vergisi ve KDV’nin yanısıra, eğer sipariş edilen ürün, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nda ekli 4 sayılı listedeki eşyalardan ise bu vergi yükümlülüklerine ek olarak yüzde 20 ÖTV de ekleneceğini hatırlatmamızda fayda var. Gümrük vergisi ve KDV’nin yanında ÖTV alınması durumunda; yurtdışından 22 Euro’luk bir sipariş için Türkiye’deki tüketicilerin cebinden kargo bedeli hariç, toplam 37 Euro’luk bir tutar çıkacak. Bugünkü Euro kuru dikkate alındığında ise 145 TL’lik bir sipariş, Türkiye’ye yaklaşık 247 TL’ye gelmiş olacak.

Gümrük İşlemleri Kargoların Geç Gelmesine Sebep Oluyor

Özellikle Ali Baba, GearBest gibi platformlardan sıkça alışveriş yapıldığı bir gerçek. Vatandaşların bu konuda tepkisi olumsuz olsa da vergi işlemleri kargoların geç gelmesine neden oluyor. Ali Baba’dan alınan ürünlerin ortalama gelme süresi 15 ila 20 gün iken vergi işlemlerinin tek tek çalışanlar tarafından kontrol edildiği için haliyle işlemler uzuyor kargoya sevki de gecikiyor. Bu nedenle Ali Baba, Gearbest gibi platformlardan aldığınız ürünlerin vergisini hesaplayarak almanızda fayda var. Ayrıca vatandaşların yapmış olduğu paylaşımlarda da görüldüğü gibi bazı durumlarda verginin belirlenebilmesi için gümrük müdürlüklerinden kart ekstresi ve alışveriş sipariş özetide istenebilmektedir.

Evinize gelecek olan gümrük müdürlüğünden yazıya istinaden sizden kredi kartı eksterinizi ve sipariş özetini istediklerinde yapmanız gereken belirtilen gümrük müdürlüğüne ilgili evrakları yollamanız. Kredi kartı ekstrenizde yer alan tutara göre vergi + ötv tutarlarını belirlenecektir. Ardından PTT aracılığı ile vergisi belirlenen ürün adresinize yollanacak ve vergi tutarı kapıda ptt görevlisi tarafından tahsil edilecektir.