Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Varank Kocaeli’de yeni i20’nin tanıtımına katıldı

Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Hyundai fabrikasında yeni i20 modelinin seri üretimine başlanması için bugün fabrikada tören düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde faaliyet gösteren Hyundai Assan fabrikasında Hyundai i20 Seri Üretim Töreni’ne katıldı. Bakan Varank, “Temmuz ayında bin 200 yatırım teşvik belgesi düzenleyerek, teşvik tarihimizde yeni bir zirveye ulaştık. Böylece yılın ilk 6 ayında 108 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek, 163 bine yakın vatandaşımıza yeni iş imkânları oluşmasının önünü açtık” dedi.

KOCAELİ HEYETİ EŞLİK ETTİ

Törende Bakan Varank’a, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hong-Gi Choi, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile birlikte Hyundai yetkilileri ve davetliler eşlik etti. Hyundai tarafından geliştirilen yeni i20 modelinin seri üretime geçirilmesinin kutlandığı törende, koronavirüs pandemisi sırasında yeni i20 modelinin geliştirilme sürecinin sekteye uğramasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın destekleri ile seri üretime tahmin edilenden erken başlandığı vurgulandı.

BAKAN varan hyundai

GÜNEY KORE KADİM DOSTUMUZ

Türkiye’de üretilen araçların dünyada üretilen tüm i20 modellerinin yaklaşık yüzde 50’si olacağını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Güney Kore ile kadim dostluğumuz, kan kardeşliğimiz var. Aramızdaki coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran, sarsılmaz insani bağlarımız var. Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı, işte bunun gibi yatırımlar sayesinde, daha güçlü ekonomik ortaklıklara da dönüştürüyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tesis, Hyundai’nin Güney Kore dışında, denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk fabrika olma özelliğini taşıyor. Yıllık 240 bin adet üretim kapasitesi ve 1.7 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Hyundai Assan ülkemizdeki ihracatçılar arasında ilk 5’te yer alıyor. Birazdan açacağımız üretim hattı; 27 aylık sıkı çalışmanın ve 194 milyon dolarlık bir yatırımın ürünü. Burada yaklaşık yıllık 85 bin adet İ20 üretilecek. Böylece tek başına bu fabrika, dünyadaki İ20 üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayacak. Bu üretimin yüzde 90’ı da ihraç edilecek. Burada üretilen i20 otomobillerinin yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerinde, elbette bu oran zamanla daha da artacak. Otomotiv sektörü, işte tam da bu yüzden çok önemli, bu yüzden ülkemiz sanayisinin lokomotifi. Sektör sadece kendisi için değil, sanayinin diğer alanları için de gelişim ve ilerleme açısından bir fırsat sunuyor. Tedarikçileri besliyor, büyütüyor. Yeni oyuncuları ekosisteme dahil olmasını sağlıyor” dedi.

bakan varank kocaeli hyundai

‘ARTIŞ HIZININ DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Otomotiv sektörünün ihracatta önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Bakan Varank, “Geçtiğimiz senenin ihracat şampiyonu, 31 milyar doların üzerinde bir rakamla yine otomotiv sektörü oldu. 5 kıtada 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 200 binin üzerinde çalışan bu sektörden ekmek yiyor. Gerçekten muazzam bir üretim ve inovasyon ekosisteminden bahsediyoruz. Maalesef sektör, pandemiyle birlikte haziran ayı içerisinde küresel ölçekte ciddi kayıplar verdi. Avrupa Birliği başta olmak üzere neredeyse tüm pazarlarda üretim kayıpları yaşandı. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’da, yüzde 40 ila yüzde 85 oranında otomotiv sektöründe üretim düşüşleri oldu. Haziran’dan itibaren, dış pazarlar yeniden normale dönmeye başladı. Hem üretim hem de ihracatta aydan aya artışları net bir şekilde görebiliyoruz. Elimizdeki en güncel veri temmuz ayı ihracat rakamı. Temmuz’da yapılan 2,2 milyar dolarlık ihracat, pandemi öncesi dönemin performansına otomotiv sektöründe ihracatta yaklaşıldığını gösteriyor. Yılın geri kalanında artışın hızının devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

HYUNDAİ’DE ‘TOGG’U ANLATTI

Geçen temmuz ayında Gemlik’te fabrikasının temelleri atılan Türkiye’nin Otomobili’nden de bahseden Bakan Varank, “Tabii konu otomotiv olunca, Türkiye’nin Otomobili’ne de değinmeden geçmek olmaz. Biliyorsunuz 18 Temmuz’da Gemlik’te fabrikamızın temellerini attık. Tedarikçi seçimlerinin büyük bölümü tamamlanmış durumda. Tam da bu noktada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus bulunuyor. TOGG’un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış çok parlak girişimler, start-up’lar, filiz şirketler var. Bu firmalar yeni ve özgün işlere imza atıyor. Örneğin; otomobilimizin kamerasını, akıllı yaşam teknolojileriyle etkileşimini ve artırılmış gerçeklik teknolojisi gibi yüksek katma değerli işlerini, gencecik Türk girişimleri üstleniyor. Verdiğim şu üç örnek bile, Türkiye’nin Otomobili’nin bir araba üretmenin çok daha ötesinde olduğunu ispatlıyor. İşte milli bir otomobil yapmanın kıymeti de bu noktada ortaya çıkıyor. Böylece mevcut tedarikçilerimizi güçlendirmenin yanında, keşfedilmemiş genç yetenekleri de iş planlarımıza katıyoruz. Bu kabiliyetleri küresel rekabete de hazırlıyoruz. Böylece ekosistemi, özgün bakış açısıyla ve kendi imzamızla temelden inşa ediyoruz. Bu manada sektörle ve yatırım ajansımızla sıkı iş birliği içinde hazırladığımız Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası’nda kendimize somut ve iddialı hedefler koyduk. Bunların birkaçına kısaca değinmek istiyorum. Tüm modlarda üretilen araçlarda; yani otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere kadar yerlilik oranlarını en az yüzde 75’e çıkaracağız. 2030 yılında elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5 ülke arasında olmak istiyoruz” dedi.

bakan hyundai kocaeli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasının ardından banttan ilk çıkan yeni i20 modelinin kaputuna imza attı. Bakan Varank, daha sonra araç ile fabrika sahasından test sürüşü yaptı.