Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bu yıl yasa çıkıyor mu? EYT’liler 2020’de ne yapacak?

Türkiye’nin en büyük haksızlıklarından biri olarak 2019 yılına damga vuran Emeklilikte Yaşa Takılanları 2020 yılında neler bekliyor? 2020 bütçesinde EYT var mı? Hepsi bu haberde…

Türkiye’nin en büyük haksızlıklarından

Emeklilikte Yaşan Takılanlar 2019 yılına damga vurdu. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan mağdurlar bir araya gelerek dernekleşti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Derneği Genel Başkanlığı görevini üstlenen Gönül Boran Özüpak, EYT mağdurlarının umudu oldu. Özüpak’ın girişimleri ile Türkiye’de EYT mağdurlarını bilmeyen kalmadı. Özüpak geçtiğimiz günlerde Sözcü Gazetesi’nden Uğur ENÇ’e konuştu ve sürecin detaylarını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllardır büyük bir tartışma konusu olan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili konuşmuş, EYT yasasının çıkmayacağını duyurmuştu.

ERDOĞAN’DAN BEKLENMEYEN ÇIKIŞ
Erdoğan, “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor” ifadeleriyle tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
EYT 2020 GoYnuYl OYzuYpak 2 min
ÖZÜPAK SERT CEVAP VERMİŞTİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT-SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Bizim eylül ayı tespitlerimize göre sayımız 5 milyon 400 bin idi. Her ay 50 bin kişi emeklilik için süresini dolduruyor ve aramızdan ayrılıyor. Şu anda sayımız 5 milyon 300 bin civarında. Çalışma bakanlığının yayınladığı sitelerden alındı bu rakamlar. Biz emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sayıyı öğrenmek için dilekçe verdik, ancak hiçbir cevap alamadık. Net bir rakam ortaya koymadan ekonomiye getirileceği iddia edilen yükü konuşmak yersiz. 750 milyar lira gibi bir rakam dillendiriliyor. Bu rakam doğru değil. Tek seferde devletin kasasından böyle bir rakam çıkması söz konusu değil.

KONFEDERASYON KURACAKLAR
Onların emekliliği hak etmeleri zaman alacak. Bir anda emekli olacağız diye bir şey söz konusu değil. Arkadaşlarımı kademeli olarak emekli olacaklar. Yıllık 14-15 milyar lira gibi bir rakama tekabül edecek bu kademeli emeklilik. Bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin karşılayamayacağı bir yük değil. Biz bugüne kadar eylem yapmadık, ‘yapmayacağız’ dedik. Miting düzenledik sadece. Şimdi derneklerimiz bölgesel federasyon ve akabinde konfederasyon kurmak için çalışma yürütüyor. 20 derneğimizin 15’i hazır durumda. İlerleyen zamanda konfederasyon kuracağız ve çalışmalarımızı konfederasyon olarak yürüteceğiz.”
EYT 2020 GoYnuYl OYzuYpak min
RANDEVU İSTEDİLER
Önceki gün AKP’den Grup Başkanvekili düzeyinde randevu talep ettiklerini belirten Özüpak, “Diğer siyasi parti liderlerinden de randevu talep edeceğiz. Meclis’te de çeşitli temaslar kuracağız. Ortadaki bilgi kirliliğini gidermek için elimizden geleni yapacağız. 5 Eylül tarihinde Çankaya Köşkü’nde Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin beyle 1.5 saatlik bir görüşme yaptık. Derdimizi anlattık, mağduriyetimizi dile getirdik. Kendisi bize hak verdiğini dile getirdi. Davet edildik, görüşüldük, daha sonra bu görüşme reddedildi. Daha sonra çalışma bakanımız kendi aralarında 10 formül üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ancak bizim için bir çözüm bulamamışlar. Biz bu formülleri merak ediyoruz. Toplam sayımızı bile dile getirmeden neye göre formül ürettiler merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’LA AYNI YAŞTA EMEKLİ OLMAK
Haklılığımızın peşinde olacağız, yük olarak anılmak istemiyoruz diyen Özüpak, “30 yıl prim ödemişiz, çalışmışız. Ancak kazanılmış haklarımız elimizden alınmış durumda. Neden her şeye bütçe varken biz öz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakları için bütçe ayrılmıyor? Neden bizi kurban seçtiler? Bunların cevabını herkes vicdanında versin” açıklamasında bulunmuştu. Özüpak’ın bu açıklamaları geniş yankı bulmuştu. Öte yandan 2019 yılında EYT’liler mücadele ağını genişletti. TBMM’de de EYT mağduriyeti sıkça gündeme getirildi. 1 yıl içerisinde konuyla ilgili 24 soru önergesi meclise sunuldu ancak bu önergelere bir cevap verilmedi.
EYT 2020 GoYnuYl OYzuYpak 3 min
BÜTÇEDE YER VERİLMEDİ
Hatırlanacağı gibi Eylül ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT mağdurları ile görüşülmesi için Sosyal Politikalar Kurulu’nu görevlendirmişti. Bu da emeklilikte yaşa takılanlar için bir umut ışığı olmuştu. Hatta bu konuda 2020 yılında yeni gelişme yaşanacağı bile söyleniyordu. Ancak 2020 Yılı Programı’nda, bu konuda bir aksiyon alınacak gibi gözükmüyor. Aksine programda, sosyal güvenlikte mevcut durum özetlenirken; geçmişte uygulanan erken emeklilik ve yüksek aylık bağlama oranlarının aktüeryal dengeyi bozması nedeniyle sosyal sigorta sisteminin gelirlerinin giderlerini karşılayamadığına ve yapılan reformlara rağmen sistemin açık vermeye devam ettiğine değiniliyor.

GENEL BAŞKANDAN 2020 MESAJI
Bütün olumsuz gelişmelere rağmen EYT’liler umutlu. EYT Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak yayınladığı mesajında, “2019 yılında birbirimize tutunarak, birbirimizden güç alarak; UMUDU dirilttik! MÜCADELEMİZİ büyüttük! Hiç vazgeçmedik mücadelemizden. 2020 yılının sevginin, kardeşliğin, mücadelenin, birlikteliğin, dayanışmanın yılı olmasını diliyorum” dedi. Özüpak’ın, mesajının sonunda EYT yeni yılda haklarını alacak ifadeleri yer aldı. EYT SYDD İl Koordinatörü Alper Özüpak ise yayınladığı mesajda EYT’nin bir hak mücadelesi olduğunu söyleyerek; “Bizimkisi Bir Hak Hikayesi dedik… ‪2019 yılında; kenetlendik, dik durduk, eğilmedik, buradayız, birlikteyiz, kocaman bir EYT ailesiyiz diyerek EYT kardeşliğimizi çoğalttık hep birlikte… ‪2020 yılının umudun, mücadelenin ve kardeşliğimizin yılı olmasını dilerim…” açıklamasında bulundu.
GoYnuYl Boran OYzuYpak ve Alper OYzuYpak