Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın ev sahipliğinde Maide Restoran’da gerçekleştirilen toplantıda Kocaelili çiftçilere müjdeler verildi. Gerçekleştirilen toplantıya Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut ile Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu katıldı. Projenin ortak paydaşları olan İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü ve Üniversite temsilcileri de programa katılırken, Büyükakın, Kocaeli’nin yeni yatırımı tıbbi aromatik bitkiler, nasıl başvuru yapılacağı, ne kadar ödeme planlandığı konusunda bilgiler verdi. İşletme Tesisi, fide ve diğer konularda projeyi anlatan Büyükakın: “Kandıra’ya 28 Milyon TL katkı sağlanacak. Bizim gelirimiz harcandığı için bir başkasının geliri oluyor. 80 Milyon gibi bir ekonomi var gerçekte. Kandıra ekonomisinde toplam gelir etkisi 5 yıl içinde 80 milyon TL’ye gelecek. Çiftçinin cebine 28 Milyon TL’lik bir para girecek. Belediye bütçesinden başlangıçta 15 Milyon TL gibi bir para ayrılması gerekecek. Ama ilerleyen süreçte çok büyük katkı göreceğiz.” dedi.
ÇÖP TESİSİ İLE GÜNDEMDE OLAN İLÇEYE TARIM YATIRIMI
Kocaeli’de çöp tesisi yapılması planlanan yer olan Kandıra’da yapılacak olan proje, tarım alanında Kocaeli’ye ve Kandıra çiftçisine aromatik tıbbi bitki ektirecek. Kocaeli’nin en büyük tarım alanına sahip olan Kandıra’ya çöp tesisi yapılmasını istemeyen çiftçilerin ve Kandıralıların da ne kadar haklı olduğu, katma değeri yüksek ürünlerin ne kadar büyük bir pazar olduğu anlaşılmış oldu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİTKİLER
Büyükakın açıklamasının başında: “Üzerinde 4 aydır çalışmakta olduğumuz projeyi tanıtacağız. Tarım sektörü katma değeri yüksek olan bir sektör değil. Bunun birkaç sebebi var. Tarlalar parçalanmış, ölçekler yeterli değil. Tarımda katma değeri yükseltmek için düşündük. Ata tohumu gibi bir alan üzerinde çalışıyoruz, desteklenmesi hep öncelik olacak. Bir kısım çalışmamız organik tarım konusunda devam edecek. Bu çalışmaları yaparken fark ettiğimiz, tıbbi aromatik bitkiler konusu. Bu bitkiler üretilmesi halinde ilaç endüstrisinde kullanılan bitkilerden oluşuyor ama fito-terapi yani doğal bitkilerle insanların tedavi edilmesi diyebileceğimiz bir dal var. Bu alanda bir sektör oluşturmak mümkün.
KÖYDEN KENTE GÖÇÜ DURDURUR
Tıbbi aromatik bitkileri sonrasında fark ettik ki katma değeri çok daha yüksek. Buğday ektiğinizde elde edilen gelirle, tıbbi aromatik bitki ekildiğinde elde edilen gelir çok fark ediyor. Köylerdeki geliri arttırabilmek, çiftçilerin gelir düzeylerinin artması için tıbbi aromatik bitkiler ekimini desteklemek istedik. Ekonomik değeri yüksek olan bu bitkilerin ekimini teşvik edersek, gelir düzeyleri yükselir ve köyden kente göçü durdurur belki de geri dönüşü teşvik eder. Büyükşehir belediyeciliği açısından da diğer belediyelere örnek olacak bir proje. “ şeklinde konuştu
BUĞDAY VE AROMATİK BİTKİ KARŞILAŞTIRMASI
Tahir Büyükakın, tıbbi aromatik bitki ile buğday karşılaştırmasını örneklerle anlatarak: “Buğday ve biberiye kıyaslaması yaptık. 10 dekara bu ürünleri ektiğimizde 5 yıl sonunda 25 bin kilo buğday, 1000 litre biberiye yağı çıkıyor. Buğdayın kilosu 1 TL, biberiye yağının ise kilosu 360 TL. Gelirde ise buğdayda 25 bin TL, Biberiye yağında 360 Bin TL gelir elde ediyor. 5 yıl sonunda Net Karda ise buğday 10 bin TL, biberiye 180 bin TL gelir elde ettiriyor.” dedi. Büyükakın daha sonrasında aromatik bitkiler konusunda ithalat ve ihracat verilerini paylaşarak 72 Milyar TL’lik bir Pazar var. Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım. İthalatımız var; 13 bin tonluk ithalat yapıyoruz. İthalatı burada karşılasak 43 Milyon Dolar gelir elde ederiz.”ifadelerini kullandı.
3 BİTKİ SEÇİLDİ
Daha sonrasında proje detaylarını paylaşan Büyükakın: “Biz 3 bitki seçtik. Mühendis arkadaşlarımız var. Onlar sahayı incelediler. Biberiye, Tıbbi Nane ve oğul otu yetiştirmeyi seçtik. Pilot alan seçmemiz lazımdı. Kandıra’yı seçtik. Burada başlayıp Kocaeli’nin diğer ilçelerine de yayılacağız. Tarımsal değerlendirmelerde orası daha uygun göründü. 1200 dekar alanda başlayacağız. Maksimum destekleme alanı 15 dekar. 10 dekarın altına ve 15 dekarın üstüne müsaade etmeyeceğiz.
ÜRETİCİLER KİM OLACAK?
Üretici olmak için başvuran çiftçilerden değerlendirme yapılacak, toprak analizi, sulama alanı gibi özellikler incelenecek. Şahsın o ilçede yaşaması gerekecek. Tarım bakanlığı değiliz, kendi çiftçimizi desteklemek istiyoruz. Yeterli talep yoksa Kocaeli sınırları içinden bir destekleme yapacağız.
NEREDE İŞLENECEK?
80 dekar açık alan, 4 bin metrekare kapalı alan, laboratuvar, idari binalar bulunan kendi mülkiyetimizde kuracağımız endüstriyel tesis de işleyeceğiz. 3 Milyon TL tutarında fide alıp bütün fideleri çiftçilere biz vereceğiz. Yağın çıkarılması için gerekli olan tesisi 12 Milyon TL’ye yağ işleme tesisini kuracağız. Türkiye’de de böyle bir tesis yok. Günde 120 ton tıbbi bitki işleyip yağını çıkarabilecek bir tesis olacak. Ciddi bir yatırım. Salim Dervişoğlu Caddesinin arka tarafına Hal Binası’nın oraya tesis kurulacak. Bu alanda fidelerin geliştirilmesi gibi ARGE çalışmalarının üssü olacak.
FİDELERİ BÜYÜKŞEHİR ALACAK
2020 yılı Mart ayı itibariyle talepleri toplayacağız. 2020 Nisan ayında sözleşmeye uygun olan üreticiler tespit edilecek. 2020 Mayıs ayında sözleşmeleri imzalayıp fide dikimini gerçekleştireceğiz. Fide alımını başlattık. 7 çarpı 7’ye saksıda yetişmiş kök salmış fideleri alıyoruz, az gelişmiş fideler çıkmıyor. İlk ekildiği yılda verilen verim ile 5 yıl sonraki verimi aynı değil. Maksimum verim 5’inci yılda veriyor. Kök tuttuktan sonra d 15 yıl devamlılığı söz konusu.
BİTKİLERİN BORSA MERKEZİ KOCAELİ OLACAK
Kamu- özle sektör- üretici iş birliği sağlayacağız. Toprak hazırlığından, son ürün elde edilmesine kadar destek sağlayacağız. Ürün hasadı için gerekli olan makineyi de biz alacağız. 750 Bin TL’Lik bir makine parkı gerekiyor onu da biz alacağız. Pazar konusu ile ilgili bir sıkıntı yok, alıcı var. KOTO ile ilgili yaptığımız toplantıda Tıbbi bitkiler ile ilgili burada bir borsa kurmak istiyoruz. Burası bu tür işlemlerin gerçekleştiği borsanın da bir merkezi burası olacak. Biz çiftçimize alma garantisi ile bu ürünü ektireceğiz. Satışını da Ticaret Odası ile birlikte organize edeceğiz. SEKA Park şirketinin başında da Habib Bey olacak.
NE KADAR PARA VERİLECEK?
3 Tür bitkinin fidanları sahaya ekilecek, daha sonrasında çiftçi toprak işlediğinde paranın yüzde 8’ini, gübreleme de yüzde 8, fide çukuru açıldığında ve dikildiğinde yüzde 28, 8 sulamada yüzde 16, 8 defa çapalamada yüzde 16, 2 defa budamada yüzde 8 ve ürün tesliminde yüzde 16 vereceğiz. Bunlar yapıldığında 10 dekar üzerinden örnek verirsek; Birinci yılda 19 bin TL vereceğiz 10 ton karşılığında garanti para vereceğiz. İkinci yıl 22 bin, üçüncü yıl 28 bin, dördüncü yıl 40 bin TL, 50 bin TL 5’inci yılda para vereceğiz. Bunlar normal paralar uçuk değil ve ılımlı tahminler yaptık.