Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dolar aldı başını gidiyor!

Euro/Dolar paritesi 14 Temmuz’un ardından sonra tekrar 1 seviyesinin altını gördü.

Euro/Dolar paritesi 14 Temmuz'un

Dolarda güçlü seyrin sürmesi ve Avrupa’daki ekonomik risklerin artması sonucu Euro/Dolar paritesi 1’in altına düştü. Parite sabah saatlerinde 14 Temmuz’un ardından ilk kez 0,999 ile 1 seviyesinin altını gördü.

Dolar endeksi, bu haftaki Jackson Hole sempozyumu öncesinde bir ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilisinin daha agresif para politikası sıkılaştırmasının devam edeceğinin sinyalini vermesiyle bugün beş haftanın zirvesine tırmanmıştı.

Son gelişmelerle birlikte öğlen saatleri itibariyle Euro/dolar 0,999-1,0015 seviyeleri arasında hareket ederken Dolar/TL 18,12, Euro/TL ise 18,14 seviyesinde işlem gördü.

AVRUPA’NIN ENERJİ KRİZİ EURO’YU VURDU

Öte yandan Euro, Rusya’nın ay sonunda Kuzey Akım 1 hattında doğalgaz tedariğini üç günlüğüne durduracağını bildirmesinin bölgedeki enerji krizini derinleştirmesiyle neredeyse iki yılın dip seviyesine düştü.

Dolar endeksi geçen hafta, Fed yetkililerinin onyılların zirvesine tırmanan enflasyonu kontrol altına almak için para politikası sıkılaştırmasının devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından yüzde 2,33 tırmanarak Nisan 2020’den bu yana en iyi performansını göstermişti.

NE OLMUŞTU?

İlk olarak Fed’in sıkı para politikasını sürdürmesi neticesinde 14 Temmuz’da parite 20 yıl sonra ilk kez 1’in altına inmişti. Sonrasında Fed’in verdiği kimi yumuşama sinyalleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi Euro’nun tekrar dolar karşısında değer kazanmasını sağlamıştı.

Ancak Avrupa ekonomisinde artan riskler ve Fed’den gelen şahin sinyaller tekrar paritenin 1 seviyesine gelmesine neden oldu.

TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?

Türkiye’nin ihracatındaki Euro ağırlığı nedeniyle bu para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi Türkiye’nin parite kazancı elde edemeyeceği için kayıp yaşaması anlamına geliyor.

2021 sonuçlarına göre toplam 271 milyar dolarlık ithalatın yüzde 48’i euroyla, yüzde 45’i dolarla yapılmıştı. Aynı yılda yapılan dış borç ödemesinin yüzde 60’a yakını dolarla, yüzde 30’a yakını euroyla ve kalanı diğer para birimleriyle yapılmıştı.

EURO NEDEN DÜŞTÜ

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Fed’in piyasa beklentilerinden daha fazla faiz artırabileceği ihtimali, teminat sıkışıklığının büyümesi, Avrupa’da Rusya ve kuraklık kaynaklı enerji krizi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika alanının daralması Euro/dolar paritesini baskılıyor.” ifadelerini kullandı.

İtalya’daki seçimler başta olmak çeşitli dinamiklerin de parite üzerinde etkili olduğunu kaydeden Manukyan, sadece Euro/dolar paritesi üzerinden değerlendirmelerin eksik kalacağına dikkati çekerek, doların sterlin ve yuan karşısında da farklı sebeplerle değer kazandığını ancak ana etkenin ABD ve Fed’e göre ekonomi ve para politikalarının daha zayıf görünmesi olduğunu ifade etti.

DOLAR VE EURO NE KADAR?

Dolar:

ALIŞ(TL) 18,1209
SATIŞ(TL) 18,1258

Euro:

ALIŞ(TL) 18,1264
SATIŞ(TL) 18,1436