Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ekmeğe zam geliyor!

Türkiye Fırıncılar Odası Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı Kocaeli Fırıncılar Odası’nda düzenlediği basın açıklamasında, “Yapılan çalışmalar neticesinde bugün geldiğimiz noktada ülke genelinde ekmeğin kilogramı 20 TL’dir dedi. Balcı’nın bu duyurusuyla birlikte Kocaeli’de ekmeğe zam yapılacağı kesinleşmiş oldu.  

Türkiye Fırıncılar Odası Federasyon

Türkiye Fırıncılar Odası Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, bugün KESOB’da bulunan Kocaeli Fırıncılar Odası’nın toplantı odasında artan maliyetler karşısında ülke genelinde uygulanması düşünülen ekmek fiyatlarına yönelik basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Kocaeli Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sarıoğlu da katıldı.

BİR KİLO EKMEK NE KADAR?

Balcı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Ekmek İstanbul’da 5 lira oldu, tüm ilçelerde de yakın ilçelerde de 5 lira olacak açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. 39 ilçemiz vardır İstanbul’da. Tarife dışı uygulama olması, Tüm İstanbul’da 5 lira olacağı anlamını taşımamaktadır. Şubat ayında ülke genelinde ülkenin 6 lira olacağı hatta 10 lira olacağı konuşulmaktaydı. Yapılan çalışmalar neticesinde bugün geldiğimiz noktada ülke genelinde ekmeğin kilogramı 20 TL’dir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Haziran ayında unda TMO’nun desteklenmesi söz konusu olmasaydı bugün 5 lirayı da konuşmuyor olabilirdik. Haziran ayında da desteklemeye devam etmesiyle birlikte en makul fiyat olan azami fiyat gündemimizde 20 liranın üzerinde değildir. Esnafımızın hakkını korurken vatandaşımızın da mağdur olmaması konusunda geçtiğimiz aylarda ne yapıyorsak ilgili bakanlığımızla da bu çalışmaları yapıyoruz.

ESNAF ZOR DURUMDA

Ekmeğin 5 lira oldu haberleri, bu algıyı doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum. Gümrük Bakanlığımız ile sürekli diyalog halinde görüşüyoruz. Esnafımızın içinde bulunduğu zor durumu biliyoruz. Bu ekonomik dalgalanmada hem tüketicimizi hem de esnafımızı düşünerek hareket ediyoruz. Kamuoyunda yer alan ‘6 lira, 7 lira olacak’ açıklamalarının gerçek olmadığını, azami 20 lira olarak uygulandığını, fırıncı esnafımızın mağdur olmaması için esnaf odaları ve ticaret bakanlığı gereğini yapması gerekir. Fırıncı esnafının alacağı fiyat 3 ay gecikirse 8 ay ticaret yapsa 3 aylık kaybettiği zamanı yerine koyamaz. Gecikme olan illerde de ilgili kurumların bu hassasiyete dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.

YASAL OLANI YAPMALARI GEREKİR

Ticaret odası temsilcinin açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. O ilçede ekmeğin kilogram fiyatı 20 lira kurtarmıyorsa neden kurtarmadığını anlatması gerekir. ‘Beni kurtarmıyor 5 lira yaptım’ doğru bir uygulama değil. İstanbul’da üç ilçede yasal olmayan uygulamanın tüm İstanbul’daymış gibi söylenmesini doğru bulmuyoruz. Geçen ay 280 liraya aldığımız unu bu ay destekle birlikte nakliyat değil 360 liraya vermeyi taahhüt etmişlerdir. Farklı bir uygulama içerisine giren un sanayicisi olursa gerekli yaptırım uygulanacaktır. İstanbul ili 200 gram 4 lira olan uygulamayı yani yasal olan uygulamayı yapmaları gerekir.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMAK ZORUNDA

Fırıncı esnafı artık maliyetlerini çok dikkate almak zorunda. Türkiye’de yeterli sayıda fırın var. Herkes kendi hesabını yaparak, masraflarını kısarak makul fiyatta ayakta kalmanın hesabını yapmak zorunda. Bizim gösterdiğimiz bu fedakarlığı bakkal esnafı da göstermek zorunda. Kısa zamanlarda ekmek fiyatları değişirken yüzde olarak baz aldığımızda onların kar oranı sürekli değişmekte. Bu süreçte beraber, herkes elini taşın altına sokmak zorunda. Üretimi arttırmazsak, ruhsatsız işletmelere göz yummaya devam edersek 4 lira da 5 lira da kurtarmaz. En ucuz gıda maddesinin ekmek olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Kilogramı 20 lira dışında bir fiyat gündemimizde yok.”