Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ekmek zammı konusu kilitlendi!

Kocaeli’de ekmek fiyatları büyük bir sorun haline geldi. Valilik şubat ayında yapılan zammı m mahkemeye taşıdı. Mahkeme ekmek fiyatının 1,75 TL olmasına karar verdi. Mahkeme sürerken 230 gram ekmek 200 grama düşürüldü. Fiyatı 2 TL’de sabitlendi. Fırıncılar, “Kar edemiyoruz” derken valilik son zammı da mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Kocaeli’de ekmek fiyatları büyük

Kocaeli Valiliği ve fırıncılar arasındaki ekmek zammı tartışması aylardır sürüyor. Fırıncılar Odası’nın 6 Şubat’ta ekmeğin fiyatını 1,75 TL’den 2 liraya çıkarmasından sonra Kocaeli Valiliği konuyu mahkemeye taşıdı. 8 ay süren davada mahkeme Kocaeli Valiliği’ni haklı buldu. Fırıncılar Odası dava sürerken 230 gram olan ekmeği 200 grama düşürdü ve 2 TL’den satılmasını kararlaştırdı. Valilik, ikinci zammı da mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Kocaeli’de ekmek son zam tarifesine göre 2 TL’den satılıyor.

AYNI TARİFEDEN DEVAM EDECEĞİZ

Konuyla ilgili Bağımsız Kocaeli Gazetesi’ne konuşan Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı şu ifadeleri kullandı: “Mahkemenin verdiği karar eski fiyatlarımız içindi. Şu anda ekmeği farklı bir fiyattan satıyoruz. Valilik olayı ikinci kere mahkemeye götürmek isterse götürsün. Mahkemenin vereceği karara da saygılıyız. Fakat şu anki tarifemiz bu şekilde ve değiştirmeyi düşünmüyoruz.”

FIRINCILAR ZAMMI HAKLI BULUYOR

İzmit fırıncıları valiliğin zam kararlarını mahkemeye taşımasından şikayetçi. Yapılan zammın gerekli olduğunu ve Kocaeli Valiliği’nin işi çıkmaza soktuğunu düşünen esnaf artan maliyetten dert yandı. Tarihi Tadım Fırını’ndan Recep Özcan konuyla ilgili  “Son 1 sene içerisinde kullandığımız bütün malzemelere zam geldi. 3 ay önce çuvalını 140 liraya aldığımız unu şu an 205 liradan alıyoruz. 12 kilogramını 70 liraya aldığımız maya şu an 105 lira. Bunlar yetmezmiş gibi doğalgaza da yüzde 15 zam yaptılar. İşimiz gereği bütün gün doğalgaz kullanmak zorundayız. Bu yıl geçen seneye göre yüzde 40 daha az para kazanıyoruz. Valilikten ve halktan adaletli olmalarını istiyoruz. Bu kadar şeye zam gelirken insanlar sadece ekmek zammını konuşuyor” dedi.

VALİLİK PEŞİMİZİ BIRAKSIN

Besi Unlu Mamulleri’nden Çetin Yıldız ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Valilik bizim peşimizde koşacağına, önce gitsin market zincirlerinin peşine düşsün. Önce un fabrikalarını dava etsin, sonra gelsin bizi dava etsin. Dışarda satılan bir bardak çayın en ucuzu 2 lira, bir simidin fiyatı 2.5 lira. İnsanlar her şeyi satın alıyor, bütün mekanlar dolu, ama sıra ekmeğe gelince herkes zamma karşı çıkıyor. Bizim de maliyetlerimiz, faturalarımız artıyor. Biz bu zammı zorunlu olarak yaptık.” Yıldız bir ekmeğin maliyetinin en az 1.5 TL olduğunu da açıklamalarına ekledi.