Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Enflasyon açıklandı: Çetinkaya fark yok demişti ama…

Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın “Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında fark yok” sözleri sonrasında açıklanan verilere göre, temmuz ayındaki enflasyon oranı aylık bazda yüzde 3,23 yıllık bazda da 61,78 oldu. Haziran ayı 1,64 olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK Başkanı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyon kısa bir süre önce gündem yaratan enflasyon açıklamaları sonrasında TÜİK temmuz ayı verilerini açıkladı. Çetinkaya’nın “Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında fark yok. Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok” açıklaması sonrasında TÜİK enflasyon verilerini yayınladı. TÜİK’in verilerine göre temmuz ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 3,23 yıllık bazda da yüzde 61,78 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilerde haziran ayı enflasyonu yüzde 1, 64, yıllık enflasyon da yüzde 71,60 olarak açıklanmıştı.

ÇETİNKAYA FARK YOK DEMİŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya geçtiğimiz günlerde enflasyon verilerine dair yaptığı açıklamada, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik” sözleri çok tartışılmıştı. Çetinkaya’nın sözleri sonrasında TÜİK’in ilk enflasyon verileri yükseldi. Temmuz ayı enflasyonu yüzde 3,23 oldu.

TÜİK verilerine göre; temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA EĞİTİM ARTTI

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,50 ile eğitim oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde 2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,08 ile konut oldu.

24 ÜRÜNÜN FİYATI DÜŞTÜ

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU ELEKTRİK

Temmuzda bir önceki aya göre en fazla artış gösteren seçilmiş temel başlık, yüzde 38 ile elektrik oldu. Elektriği yüzde 17,22 ile alkollü içecekler izledi. Üçüncü sırada ise yüzde 11,80’lik zam oranıyla demiryolu ve şehirler arası taşımacılığı aldı.

ENAG’A GÖRE ENFLASYON YÜZDE 5,91

Enfalsyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise temmuz ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,91 olurken, yıllık bazda da yüzde 100,88 olarak gerçekleşti. ENAG açıkladığı verilerde en fazla artışın yüzde 18,13’le konut fiyatlarında olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Mayıs Cumartesi günü de altın piyasaları yatırımcıların yakın takibindeydi.
Sıradaki Haber Altın bugün ne kadar? Gram altın bugün kaç TL? Çeyrek altın bugün ne kadar? Altında son durum nasıl? Altın düştü mü? (3 Mayıs 2025)