Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Erdoğan’ın hesabıyla millet bir bardak çayla, bir simide bile layık görülmüyor

1993’te dönemin iktidarını çay-simit hesabı üzerinden eleştiren Erdoğan’ın iktidarının 22’nci yılında vaziyet şu: 5 kişilik ailenin, bir ay boyunca sadece çay içip simit yemesinin bedeli 11 bin 250 lira…

1993’te dönemin iktidarını çay-simit

Bir zamanlar yoksulun karnını doyuran simit de artık lüks oldu. Ankara’da bir simidin fiyatı 15 liraya çıktı ve ekmek fiyatını da geçti. Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında bir simit 0.2 TL, bir bardak çay ise 0.1 TL’ydi. 10 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildiğinde ise simidin fiyatı 1.25 TL, çayın fiyatı 2.5 TL’ydi. Simide yapılan rekor zam akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çay-simit hesabını” getirdi. Erdoğan, 1993’te Refah Partisi’nde siyaset yaparken dönemin Başbakanı Tansu Çiller’i “Çay-simit hesabı” ile eleştirip “Bu zalim yönetim, bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor’’ demiş ve çay-simit hesabı yaparak şöyle demişti:

“KİRAYI KİM ÖDEYECEK?”

“Bu kardeşinizin her zaman bir hesabı var. Bir bardak çay kaç para? Simit kaç para? Üç tane çocuğunuz, hatun dört, siz beş. Bakın çay ve simidin dışında başka bir şey yemeyeceksiniz. Ay 30 gün. Ne yapar? Evin kirasını kim ödeyecek? Elektrik, su parasını kim ödeyecek? Çoluk çocuğun okul masrafını kim karşılayacak? Soruyorum sizlere; Bu zalim yönetim, bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor. Bunların peşinden nasıl gideceksiniz?”

Erdoğan’ın iktidarının 22. yılında yapılan çay simit hesabı 5 kişilik bir aile için 11 bin 250 liraya ulaşıyor. Bir bardak çay 10 TL, simit ise 15 lira. Tek öğünde bir simit yiyip, bir bardak çay içmek 25 lirayı buluyor. Beş kişilik ailenin bir öğünü 125 liraya üç öğün günlük simit-çay harcaması ise 375 TL liraya ulaşıyor. Aynı aile Erdoğan’ın dediği gibi bir ay boyunca sadece çay içip simit yese 11 bin 250 lirayı buluyor. 17 bin 2 lira asgari ücretli bir vatandaşın eline bu hesaba göre 5 bin 572 lira kalıyor. Bu parayla kendisinin ve ailesinin geçinmesi ise imkansız.

Ak Partili adayın simit hesabı tutmadı, simitçi çocuk uyardı

Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden, kentte ziyaretler gerçekleştirirken simit satan bir çocukla yaşadığı diyalog ve verdiği ücret dikkat çekti. Bölge halkıyla selamlaşan Bilden “Sizi öpmeden buna para vereyim az bir şey” deyip simitçi çocuğa 100 lira uzattı ve “Simidi dağıt” dedi. Simit satan çocuk ise Bilden’e “100 liraya simit gelmiyor ki” yanıtını verdi. Bilden de çocuğun sözlerine verdiği cevapta “100 beğenmiyorsun he” ifadelerini kullandı. Bilden, dikkat çeken anların yer aldığı videoyu sosyal medya X hesabından “Beğenmisen he… :)” notuyla paylaştı. Diyarbakır’da bir simidin fiyatı 10 lira. Çocuğun tablasında ise 20’nin üzerinde simit olduğu gözlendi.