Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ford Otosan işçisi ne istiyor?

Kocaeli’de Ford Otosan işçileri, MESS ile işçi sendikaları arasında eylül ayında başlayacak grup toplu iş sözleşmesi görüşmesi öncesi taleplerini dikkate almayan metal patronları ve sendikayı uyarmak için sarı kart eylemi başlattı. Fabrikanın çeşitli noktalarına “Ek zammı verin, taslağı onayımıza sunun” yazılı sarı kağıtlar bırakan işçiler, taleplerinin karşılanması için 1 Eylül’e kadar süre tanıdı. Eylem kısa sürede Ford’dan diğer metal fabrikalarına yayıldı.

Kocaeli’de Ford Otosan işçileri,

Kocaeli’de Ford Otosan işçileri, MESS ile işçi sendikaları arasında eylül ayında başlayacak grup toplu iş sözleşmesi görüşmesi öncesi taleplerini dikkate almayan metal patronları ve sendikayı uyarmak için sarı kart eylemi başlattı. Fabrikanın çeşitli noktalarına “Ek zammı verin, taslağı onayımıza sunun” yazılı sarı kağıtlar bırakan işçiler, taleplerinin karşılanması için 1 Eylül’e kadar süre tanıdı. Eylem kısa sürede Ford’dan diğer metal fabrikalarına yayıldı.

Ford Otosan işçileri tarafından açılan Ford İşçi Bülteni isimli sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla tüm metal işçilerine çağrı yapılarak “Ek zammı verin, taslağı onayımıza sunun” taleplerinin yazılı olduğu sarı kartların fabrikaların çeşitli noktalarına bırakılması istendi. Taleplerini dikkate almayan metal patronları ve sendikaları uyardıklarını ifade eden işçiler, taleplerinin yerine getirilmesi için 1 Eylül’e kadar süre tanıdıklarını vurguladılar. Paylaşımın yapılmasının hemen ardından başta Ford Otosan fabrikası olmak üzere çeşitli fabrikalardan işçilerin taleplerinin yazılı olduğu sarı kartları üretim alanının çeşitli noktalarına bıraktığı görüldü.

TASLAĞI İLK ÖNCE BİZ GÖRECEĞİZ

Aylardır sözleşmeyi beklemeden ücretlerine ek zam yapılmasını talep ettiklerini ifade eden bir Ford Otosan işçisi “Ek zam talebimiz ‘Sözleşme sürecine girdik’ denilerek geçiştirilmek isteniyor. Sendika anket yapmıştı, ankette zam oranı düşük tutulduğu için tepki gösterip üzerine karaladık ve ilk altı ay için yüzde 150 zam talebimizi yazdık. Önceki dönemlerde taslakları hep kamuoyuna ilan edilip, MESS’e sunulduğunda öğrendik. Bunu asla kabul etmiyoruz. Taslağı önce biz göreceğiz. Biz hazırlanan taslağa işçi olarak tamam dersek ancak o zaman MESS’e sunulabilir. Hâlâ bu isteklerimiz yok sayılıyor, buna dikkat çekmek için böyle bir eylem çağrısı yaptık” dedi.

“ÖNERİ ALDIK, ONAYA SUNDUK”

Ek zam talebinin yanı sıra sözleşme taslağındaki taleplerini birlikte belirlemek için kendi açtıklarını sosyal medya hesabından öneriler aldıklarını, gelen önerileri bir anket ile işçilerin onayına sunduklarını belirten başka bir Ford işçisi, şunları söyledi: “Biz kendi içimizde elimizden geldiğince tüm arkadaşlarımızın dahil olduğu bir süreç işletmeye çalışırken, sendika aksini yaparak işçinin isteklerini görmüyor. 23 yıldır bu fabrikada çalışan işçinin saat ücreti 86 lira. Bu kabul edilebilir bir rakam değil. Ortalama 13-14 bin lira ile Kocaeli gibi bir kentte yaşam sürdürülemez. Kiralar olmuş en düşük 10 bin lira. Bu ücretlerle artık yaşamak imkansız, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz aylardır ama duymuyorlar.”

SÜRECİN DIŞINDA KALMAYACAĞIZ

Türk Metal Sendikasının nasıl bir taslak hazırladığını bilmediklerini kaydeden Ford işçisi “Taslağı bekliyoruz ancak ortada ne taslak var ne de başka bir şey. Aksine sürekli bir beklentiyi düşürme çabaları var. Sendikacılar hatları gezip ‘Yüzde 50 iyidir’ falan diyorlar. Bizde sarı kart eylemi yapıyoruz. Bu şu demek oluyor; siz hâlâ oyundasınız ama oyunu bizim kurallarımızla oynayacağız. Bunu belirtmek için de böyle bir eylem düşündük” diye konuştu.

Sarı kart eylemindeki temel vurgunun hem işverenlerin hem de sendikanın ayağını denk alması olduğunu belirten Ford işçisi “Bizi sürecin dışında bırakmalarına izin vermek istemiyoruz. Süreç bizimle ve bizim istediğimiz gibi yürüsün istiyoruz. Çünkü onlar asla bizim hayrımıza bir şey istemiyorlar. Ayrıca koşullar belli sözleşme öncesi ek zam şart oldu. İlk taleplerimizden biri de bunu almak. Sözleşme sürecinin bizim istediğimiz gibi yürüyebilmesi için de taslak bizim onayımıza sunulsun diyoruz. Geçmiş dönemlerdeki gibi olmaması için biz işçilerin sendika üzerinde denetimi ve baskısı olmalı. Bunun için de her fabrikada işçiler birlikte hareket etmeli. Bunu göstermeye çalışıyoruz. Biz sarı kart çağrısını yaptık başka bir sürü fabrika da sürece dahil oldu. Önümüzdeki günlerde daha da artacaktır diye düşünüyoruz” diye konuştu.

FORD İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

FORD Otosan işçilerinin talepleri şöyle:

Tüm saat ücretlerine yüzde 34 ek zam
İlk altı ay için yüzde 125 zam
2. 3. ve 4. altı aylık dilimlerde enflasyon artı yüzde 30 zam
Her asgari ücret zammı sonrası, zam oranının tüm saat ücretlerine yansıtılması

Kaynak: Evrensel