Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Her ay 9 bin esnaf kepenk kapatıyor

Yüksek enflasyon yurttaşın alım gücünü eritirken, girdi maliyetleri yükselen esnaf işlerinin kapısına kilit vurmaya başladı. Kapanan iş yeri sayısı geçen yıla göre yüzde 20 arttı, yılın 8 ayında 71 bin 500 esnaf kepenk kapattı.

Yüksek enflasyon yurttaşın alım

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2023’ün ilk 8 ayında kapanan iş yeri sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdi. 8 ayda 71 bin 500 esnafın kepenk kapattı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “2023’de her ay ortalama 8 bin 950 esnaf kepenk indirdi” dedi.

CHP’li Başevirgen, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu verilerini paylaştı. Buna göre; 2023’ün ilk 8 ayında 71 bin 500 esnaf daha kepenk kapattı. 2023’ün ilk 8 ayında kapanan dükkan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış göstererek 71 bin 500’e ulaştı. 2022 yılının ilk 8 ayında 59 bin 900 esnaf kepenk kapatmıştı.

Pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının temmuz ayı itibari ile 2 trilyon 868 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Başevirgen, “Masraflar çevrilebilir olmaktan çıktı. Bankalara borçlu KOBİ sayısı nisan ayında 4 milyon 588 bin oldu. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 330 bine ulaştı” ifadelerini kullandı.

İFLASLAR KAÇINILMAZ

Sayıların kaygı verici boyuta ulaştığını kaydeden Başevirgen, şunları söyledi: “Uygulanan yüksek faiz, yüksek kur, fahiş vergi artışları ve zamlar, kontrolden çıkan işyeri kiraları, elektrik, doğalgaz gibi faturalarıyla katlanan işletme giderleri esnafı kepenk kapatmaya zorlarken, küçük esnaf ve sanatkârı tümden tüketti. Maliyet artışları, esnaf zor durumda bırakırken kardan çok da zarar ettiriyor. Esnaf yok olurken işsizler ordusu da çığ gibi büyüyor. İktidarın sadece seyrettiği bu tabloda, işletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecek.”