Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşte CHP’nin 2021 Kocaeli bütçesi yorumu

Kocaeli Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, 2021 yılı bütçesiyle ilgili geniş bir rapor sundu. Taşdemir birçok eleştiri yöneltti ve bütçeye “Evet” oyu vereceklerini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Meclisi CHP

Kocaeli Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, 2021 yılı bütçesiyle ilgili geniş bir rapor sundu. Taşdemir o raporda şunları söyledi: “Kocaeli Büyükşehir belediyemizin 2021 yılı tahmini bütçesi 3 milyar 400 milyon TL’dir.  2020 yılı bütçesine göre yaklaşık %23 oranında artmıştır.  Artış anlamında bakarsak bu olumlu bir gelişmedir. Bütçenin Gider kalemlerinin üçte birini Fen işleri ve Ulaşım Dairesi oluşturmakta Sermaye Giderinin yani diğer bir tabirle altyapı ve üst yapı çalışmaları için ayrılan bütçede 1 milyar 255 milyon 759 bin TL’dir. 2020 yılında Sermaye Gideri için 783 milyon ayrılmıştı. İlk 6 aylık Mali Durum Beklenti Raporunda Sermaye Giderinin %15 i harcanmış görünüyor.

6 AYDA BUNU YAPAMADINIZ

2021 yılında da artan yaklaşık 500 milyonluk bütçe Sermaye Giderine konulmuş. Pandemi koşulları göz önüne alınırsa geçtiğimiz 6 ayda alt yapı ve üst yapı için bu paranın harcanmadığını söyleyebilirsiniz. Bunu da anlarız haklısınız. Ancak Pandemi sürecinin önümüzdeki yılda devam edeceği düşünülürse, burada Sermaye Giderinin bu kadar artması biraz çelişkili oluyor.  Tamam Sermaye Gideri olarak bu harcamayı yapmanız doğru ama, geçtiğimiz 6 ayda bunu yapamadınız. Bu alamda bu rakamlar gerçekçi olmuyor.

ÖNCELİKLER BU BÜTÇEDE VAR MI?

Kentin öncelikleri bu bütçede var mıdır? İşte önemli olan noktada budur. Öncelikle kısaca bütçenin Performans Programındaki göstergelerine bakalım. Performans programını incelediğimizde belediye iştirakleri ile ilgili hiçbir veri yok. Belediyenin lokomotifi olan ve trilyonlarca bütçeleri olan iştiraklerden tek bir söz bile etmemek gerçekten de garipsenecek bir durum. Oysa belediyemize ait şirketlerin mali yapılarını ve yaptığı çalışmaları burada kamuoyu ile paylaşabilirdiniz. Bu da şeffaflık açısından önemli çalışma olurdu.

100 MİLYON ULAŞIMPARK’A SERMAYE ARTTIRIMI

Mesela bütçede, 100 milyon lira Ulaşım Park’a sermaye artırımı olarak konulmuş. Ama Ulaşım Park ile ilgili Performans Programında tek bir veri yok. Belediye şirketleri ile ilgili bilgi vermiyorsunuz ama 2021 yılı bütçe kararnamesinde Madde 11 de “üst yönetici İzaydaş, İSU,Belde A.Ş, Ulaşım Park ve Sekapark ile ilgili bankadan kredi almak için meclisten yetki istiyorsunuz…  Bu bir çelişki değil midir?

ÇOK ÇOK DÜŞÜK

Değerli arkadaşlarım, kentin öncelikli sorunlarından birisi Otopark, TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü verilerine göre 2020 yılı itibariyle Kocaeli ilinde Trafiğe kayıtlı araç sayısı 414.302 adet görünüyor.  fakat 2021 yılı Performans Programında sayfa 47 öngörülen Otopark yapımı 1 adet görülüyor. Çok çok düşük. Kentimiz aynı zamanda sanayi ve lojistik bir kent olması sebebiyle sürekli tır ve kamyon sirkülasyonu yoğun olarak mahalle aralarında sıkıntıya sebebiyet vermektedir. Bu anlamda sayfa 47 de belirlenen 300 araçlık Tır Parkı kapasitesi çok düşük.

İZAYDAŞ MÜDÜRÜ AÇIKLASIN

Sayfa 54 de Sıfır Atık ile ilgili düzenlenecek kampanya 2 adet görülüyor. 12 tane ilçemiz olduğuna göre ve Sıfır Atık projesinin özellikle ülkemiz için çok çok önemli bir konu olduğu düşünüldüğünde bu etkinliğin çok düşük olduğunu söyleyebilirim. Örneğin Sıfır atık konusunda Çöp Karakterizasyonu ile ilgili veriler İZAYDAŞ da var mı? İZAYDAŞ Genel Müdürümüz burada ise açıklasın. Çöpün içinde hangi atıklar hangi oranda var. Organik atık ile ambalaj atığı arasında ki oran nedir? Bu dağılımı gösteren bir tablo var mı? Sıfır Atık ile ilgili başarıyı oradan görebiliriz. Bütün bunları göremiyorsak Sıfır Atık Projesi ile ilgili hangi durumda olduğumuzu bilemeyiz ki…

KÖRFEZİ KORUMAYA BÜTÇE YOK

Yine aynı sayfada 2021 yılı için Katı Atık Bertaraf Tesisi 1 adet yapılacağı öngörülüyor. Burada belirtilen bertaraf tesisi, Kandıra’da yapmayı düşündüğünüz tesis midir ?  Şayet bu tesis ise ayrılan bütçe 28.680.000-TL görünüyor. Bunda bir yanlışlık yok mu ? Katı Atık Bertaraf Tesisine sanırım 2021 yılında başlanacak. Bu tesisin yer konusu netlik kazandı mı ? bunu da bu vesile ile öğrenmek istiyoruz. Sayfa 57 de İzmit Körfezi Koruma Master Planı için bir bütçe ayrılmamış görünüyor.

SEKAPARK’A 115 BİN TANE LALE EKİLDİ

Sn Başkan niye biz buraya kalıcı çiçekler ekmiyoruz bunu gerçekten merak ediyorum. Önceki yıllarda da her yıl 1 milyonun üzerinde lale ekiliyordu.  Lalenin bu kentle özdeşleşmiş nasıl bir bağı var anlamış değiliz. Tamam sizin bir lale sevdanız var bunu yıllardır görüyoruz. Ben şunu da sormak istiyorum?  Sn başkan bu lalenin bizim bilmediğimiz bir faydası falan mı var?  Sağlığa faydalı da biz mi bilmiyoruz ? Aromatik bitkileri üretmeye başladınız güzel bir çalışma, laleyi de büyükşehir olarak biz üretsek başka yerlerden almasak iyi olmaz mı?

KAFE VE RESTORAN SAHİPLERİ ZOR

Kafe ve Restaurant sahipleri kan ağlıyor. 10-15 bin kişi işsiz kaldı. Bu konuda gerçekten benim içim kan ağlıyor.  Bir komisyon kursak ve orada bunu tartışsak.  Neler yapabiliriz konuşsak.  Gerçekten de zor durumdalar.

METRODA OLDUĞU GİBİ ÇÖZÜN

Çayırova’da çocuklarımızın çoğu bu EBA sistemine internet olmadığı için bağlanamıyor.  Yine pandemiden dolayı şuan uçak firmaları zararda, Cengiz Topel Havalimanı orada çürüyor. Tam da bu zamanda bu firmalar ile çok uygun şartlarda anlaşmalar yapılabilir.

Cengiz Topel Havalimanı için bu durumu fırsata çevirebiliriz. Sn başkan bu söylediklerimin bazıları merkezi hükumetin işi bunu biliyoruz. Fakat bu kentin öncüsü sizsiniz. Bazı konuları tıpkı Metroda olduğu gibi aracılık yaparak merkezi hükumetle çözebilirsiniz. Yaklaşık 3.4 katrilyon bütçesi olan büyükşehirden, Kocaeli halkının beklentisi çok yüksek.  Çocuklarımıza yaşam kalitesi yüksek bir kenti bizler bırakacağız. Bu konuda vurdumduymaz olamayız.

EVET OYU VERECEĞİZ

Yapıcı muhalefet anlayışımız gereği 2019 yılında ki Stratejik Plana EVET dedik. 2020 yılında ki Performans Programına EVET dedik. Şimdi de 2021 yılı Tahmini Bütçesine ve Performans Programına CHP gurubu olarak evet oyu vereceğimizi belirtmek isterim. Sizlerden beklentimiz her kuruşunda tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bu paraları adil ve kalıcı çözümler için harcamanız.