Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Balıkçılar Vira Bismillah dedi!

Kocaeli Haber – Balık av yasağı bugün sona erdi. Balıkçılar dün gece yola çıkarak 1 Eylül’ün ilk saatlerinde ağlarını denize bıraktı. Balıkçılar, bu sezon hamsi ve çinekopta bolluk yaşanmasını bekliyor.

Kocaeli Haber - Balık

Balık av yasağı bugün sona erdi. Balıkçılar dün gece yola çıkarak 1 Eylül’ün ilk saatlerinde ağlarını denize bıraktı. Balıkçılar, bu sezon hamsi ve çinekopta bolluk yaşanmasını bekliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su ürünleri üretimine ilişkin istatistiklere değinerek, 2020’de yıllık bazda yüzde 6.1 azalışla 785 bin 811 ton üretimin gerçekleştiği, toplam üretimin yüzde 46.3’ünün avcılık, yüzde 53.6’sının yetiştiricilik yoluyla elde edildiği bilgisini verdi.

AVCILIK YÜZDE 25 AZALDI

Su ürünleri avcılığının 2010’da 485 bin 939 ton olduğunu ancak bu rakamın 2020’de yüzde 25 azaldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 364 bin 400 ton, yetiştiricilik üretimi de 421 bin 411 ton olarak gerçekleşti. Su ürünleri avcılık üretimi 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 23.2 azalırken, yetiştiricilik yüzde 4.8 artış gösterdi. 2020’de deniz balıklarının türlerine göre dağılımı incelendiğinde, hamsi balığı 171 bin 253 ton ve yüzde 58.6 payla en yüksek miktarda avlanan balık olmuştur. Hamsi balığını 26 bin 804 ton ile çaça ve 22 bin 743 ton ile sardalya takip etmektedir.”

HAMSİ AVCILIĞI YÜZDE 37.7 AZALDI

Türkiye’nin uzun sahil şeridi, yaygın iç suları ve nehirleriyle önemli balıkçılık kaynaklarına sahip olduğuna işaret eden Bayraktar, “Ancak üç tarafı denizlerle çevrili, 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan ülkemizde su ürünleri sektöründe mevcut potansiyelin tam olarak değerlendirdiğini söylemek mümkün değil” dedi. Bayraktar, Türkiye’de kişi başına düşen su ürünleri tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğuna dikkati çekerek, “2020’de hamsi avcılığı yüzde 37.7 azaldı. Kişi başına balık tüketimi 6.7 kilograma çıktı” dedi.