Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’deki sendikalardan kıdem tepkisi!

Eski Çalışma Bakanı Mehmet

Uğur ENÇ min 3Eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu döneminde rafa kaldırılan bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu konusu yeniden konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan dar kapsamlı bir toplantıda, kıdem tazminatı tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilişkilendirilerek değerlendirildi. İddialar Ankara’da ve sendika kulislerinde şok etkisi yarattı. Kıdem tazminatı değişikliğinin yeniden konuşulur olması sonrasında emek cephesinden ve sendikalardan tepki geldi. Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ ile Türkiye’nin sanayi başkenti Kocaeli’de görev yapan sendikaçılar Türk-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi Yakup Yıldız, DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ve Hak-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi İdris Ersoy yapılmak istenen değişiklikle ilgili görüşlerini anlattı. Değişikliğe açık olduklarını ifade eden tek sendika konfederasyonu Hak-İş oldu. İşte o açıklamalar…

Uysal AltundağRESMİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ resmi bir temas olmadığını ifade ederek şu açıklamada bulundu: “Daha önce de kıdem tazminatı ile ilgili bir sürü senaryo konuşuldu. Türk-İş Konfederasyonuna resmi bir ağızdan ‘Gelin böyle bir formül düşünülüyor. Gelin tartışalım’ diye resmi bir ağızdan açıklama yapılmış değil. Türk-İş’in son genel kurulunda kıdem tazminatı ile alakalı ne gibi bir düşüncesi varsa biz de Türk Metal Sendikası olarak o düşünceye tabiyiz. Bugün gündeme geldiği söylenen kıdem tazminatından prim kesintisinin içeriğini bilmiyorum. Nasıl bir kesinti düşünüyorlar, prim kesintisinin oranı nedir, bu bize nasıl yansıyacak, lehte midir, aleyhte midir… Bunları bilmeden yorum yapmak çok zor. O kadar çok formül dolaşıyor ki, hepsine bir yorum yapsak üyelerimizin de kafası karışacak. Bize resmi kurumlardan, bu işin muhataplarından kıdem tazminatıyla alakalı ‘Biz böyle bir çalışma düşünüyoruz. Türk-İş olarak da sizin de bağlı sendikaların düşüncelerini almak istiyoruz. Taslak da budur ne diyorsunuz’ denirse O zaman biz o metni muhatap alır, gerekli değerlendirmeleri uzmanlarla yapar ve gerekli açıklamayı da yaparız.”

Yakup YıldızGENEL GREV KARARI

Türk-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi Yakup Yıldız kıdem tazminatıyla ilgili genel kurul kararı aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bizim kırmızı çizgimiz. Bununla ilgili Türk İş 23. Olağan Genel Kurulu’nda da dokunulması ya da yapısının değiştirilmesine yönelik her türlü girişimi genel grev sebebi sayacağını genel kurul kayıtlarına geçirdi. Böylesine hassas ve çalışan açısından önemli bir varlığın yapısının değiştirilmesi, fona devredilmesi durumunu kabul etmemiz asla mümkün de değil. Kıdem tazminatı aylık maliyetinden rehin olarak tutulan bir paradır bu. Bizim olandır. Bizim hakkımızdır. Geçmişten günümüze üzerinde hayal kurduğumuz bir varlığın fona devredilerek heba olmasını asla istemeyiz. Yapısının değiştirilmesine yönelik her türlü yaklaşımı genel grev sayacağımızı söylemiştik. Sendikamızdan gelecek sese kulak verecek binlerce emekçi dostumuz var. Onların sahip çıkması ile birlikte bu değişikliğin olmasını dün olduğu gibi bugün de gelecekte de engelleyeceğiz.”

Vedat KüçükİŞÇİNİN SON KALESİ

DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük kıdem tazminatının işçinin son kalesi olduğunu belirterek “Sadece bu hükümet döneminde değil sürekli olarak ne yazık ki kıdem tazminatıyla ilgili konular gündeme geliyor. 2005-2006 yıllarında mevcut iktidar da İMF ve Dünya Bankası ile son yaptıkları görüşmelerde kıdem tazminatını fona devredeceklerini söylemişlerdi. Ama DİSK bu konuda Türkiye genelinde sokaklarda kıdem tazminatı değişikliğine karşı mücadelesini verdi. Bundan sonra da vermeye devam edecek. Kıdem tazminatı bizim son kalemiz, işçinin son kalesi. Kıdem tazminatı fona devredildikten sonra çalışma yaşamında işveren ve işçi terazisinde durum emekçi adına çok zor hale gelecek. Zaten o terazide elimizde kalan son şey kıdem tazminatı. Covid’ten sonra çalışma yaşamı da altüst oldu. Her şey birbirine girdi. Bu süreçte bunu hayata geçirmek istemeleri insanların kafasını karıştırıyor. Biz sonuna kadar emeği ile geçinen her işçi arkadaşımızla birlikte, örgütlü olsun ya da olmasın bu değişikliğe karşı mücadele edeceğiz.” ifadelerin kullandı.

İdris ErsoyKAZANILMIŞ HAKLAR BAKİ KALMAK ŞARTIYLA

Hak-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi İdris Ersoy ise değişiklik yapılmasına karşı olmadıklarını ancak kazanılmış haklardan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ersoy şu açıklamada bulundu: “Bizim yıllardır bu konuda tavrımız belli. Biz kıdem tazminatıyla ilgili kazanılmış haklarımızdan taviz vermeyeceğimizi defalarca söyledik. Kazanılmış haklar baki kalmak şartıyla değişiklik yapılmasına ise açığız. Kıdem tazminatına erişemeyen binlerce işçi var. Eğer hükümetimiz bir düzenleme talep ediyorsa bunu oturup konuşabiliriz.  13-14 milyona yakın çalışanın bulunduğu ülkemizde 1 milyon 800 bine yakın işçi var. Birçoğunun da toplu sözleşmeye erişimi yok. Geriye kalan 12 milyon çalışan işveren oyunları ile kıdem tazminatı alamıyor. İşlere girdi çıktı yapılıyor. Şirketler değişiyor. Eğer bunlar değişecekse, çözüm olacaksa bu konuda Hak-İş olarak bizim çalışmalarımız ortada. Geçmişte yaptığımız çalışmalar biliniyor. Bütün işçi arkadaşlarımızın kıdem tazminatına erişebileceği, hak kaybı yaşanmayacak konularda her zaman konuşmaya hazırız.”