Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lastik İş çalışanlarını mağdur etmedi: O fabrika ile anlaşma tamam!

Kartepe Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren ve bir süredir toplu iş sözleşmesi için görüşmelerin yapıldığı Seoil Turkey’de taraflar anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma kapsamında Lastik-İş Sendikası üyelerinin maaşlarına yüzde 52 oranında zam alırken, böylece en düşük maaş 25 bin TL’ye yükseldi. 

Kartepe Organize Sanayi Bölgesi'nde

Basliksiz 3 1Kartepe Arslanbey’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren ve Güney Kore sermayeli Seoil Turkey ile Lastik İş Sendikası arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Seoil Turkey ile Lastik-İş Sendikası arasında yapılan anlaşma kapsamında maaşları birinci altı ayda 20 bin TL’nin altında olanların ücretleri 20 bin liraya yükseltildi ve bunun üzerine 225 TL tutarında kıdem yılı için zam yapıldı. Bu düzenleme yapıldıktan sonra sendika üyelerinin maaşlarına yüzde 52 oranında zam gerçekleşmiş oldu ve sendika üyelerinin böylece ücretleri ikramiyeler ve yan haklar hariç net 25 bin TL oldu. Ayrıca Lastik-İş sendikası üyesi olan personellerin tamamına da 1,500 TL tutarında devam primi verilerek, yapılan düzenlemelerin sonucunda yüzde 95 oranında zam yansıtıldı.

İKİNCİ ALTI AYDA YÜZDE 25 EKLENECEK

İkinci altı aylık dillimde ise asgari ücretin artırılması durumunda asgari ücretteki artış oranın zammı uygulanacak ve böylece,  1 Temmuz’dan itibaren asgari ücretin yüzde 25 altında maaş alan çalışanların ücretine yüzde 25 oranında zam eklenecek.

3. ALTI AYDA TABLO NASIL OLACAK?

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren başlayacak olan üçüncü altı aylık zamda ise yüzde 20 oranında enflasyon farkı ve asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle birlikte asgari ücret farkı da maaşlara yansıtılacak. Sendikanın Seoil Turkey ile yaptığı anlaşma kapsamında diğer şartlar ise şöyle;

01.07.2025 tarihinde is yerinde çalışan sendika üyesi isçilerin 30.06.2025 tarihinde almakta oldukları ücretlerine 01.07.2025 tarihinden geçerli olmak üzere 01.01.2025-30.06.2025 dönemi için TÜIK tarafından açıklanan enflasyonun altı aylık değişim oranına, enflasyon oranının yüzde 20’si eklenerek bulunacak değer kadar ücret zammı uygulanacak.

01.07.2025 tarihinde asgari ücretin yeniden belirlenmesi durumunda asgari ücret artış oranın ücret zammı oranından fazla olması halinde, sendika üyesi işçilerin ücretlerine  01.07.2025 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücret artış oran ücret zammı olarak verilecek. Bu uygulama yapıldıktan sonra 01.07.2025 tarihinde asgari ücretin %25 fazlasından düşük kalan ücretler, asgari ücretin %25 fazlasına yükseltilecek.

Sendika üyesi isçilere 2025 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretleri ile birlikte kazanılmış hak sayılmamak üzere, 1.000 TL net ödeme yapılacak.

PRİMLER VE İZİNLER

Devam primlerindeki düzenlemeyle birlikte sendika üyesi isçilere her ay ücretleri ile birlikte toplu is sözleşmesinin birinci yılında net 1,500 TL devam primi ödenecek. İşveren tarafından kullandırılan izinler, yıllık ücretli izinler, ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastlayan süreler, iş kazasından kaynaklanan istirahatler ve bu toplu iş sözleşmesinde belirlenen ücretli mazeret izinleri bu ödemenin yapılması için çalışılmış gibi sayılıp devam primi ödenecek.

GIDA VE BAYRAM PARALARI

Sendika ile firma arasındaki görüşmelerde bayram harçlıkları birinci yılda 1,600 TL şeklinde değiştirilirken, gıda yardımlarında da düzenleme yapıldı. Ramazan ayının başlangıcından önceki haft içinde, yılbaşından bir hafta önce ve Eylül ayında toplu iş sözleşmelerinde 1,000 TL tutarında gıda fişi verilecek.