Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lastik işçisi için görüşmeler başladı!

Lastik İş Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başladı. Bazı idari maddeler üzerinde anlaşma sağlandı. İlk günkü görüşmenin ardında açıklama yapan Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “Enflasyona karşı kendimizi iyileştirmek mevcut haklarımızı korumak zorundayız” dedi.

Lastik İş Sendikası, Toplu

Pirelli, Prometeon, Brisa’da çalışan yaklaşık 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri başladı. TİS toplantısında işvereni temsilen Brisa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Gök Nam, İnsan Kaynakları Direktörü Neslihan Eroğlu, Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin; Prometeon İnsan Kaynakları Direktörü Okan Vural, Personel Müdürü Ayça İnaltekin, Endüstriyel İlişkiler Müdürü Yakup Elbüken, Pirelli İnsan Kaynakları Müdürü Francesca Ballabene, Personel Şefi Zafer Ejderoğlu katıldı. Lastik İş Sendikası, geçtiğimiz ay içerisinde işçiler ile yaptığı çalışma sonrası oluşturulan taslakta yüzde 111,4, destek işçisi için yüzde 170 zam talep edilmişti. Öte yanda Goodyear ile yapılacak toplu sözleşme için ise ayrı masa kurulacak.

Toplantı sonrası ilk görüşme hakkında bilgi veren Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Toplu sözleşmelerimiz hem çalışanlarımıza hem Kocaeli’ye hayırlı olsun. Bir sunum yaptılar ve o sunum neticesinde görüşmeler başladı. Brisa’da 9 Pirelli ve Prometeon’da 8 madde geçti. Zor bir dönemde o zorluklarla karşılıklı olacaktır. Kendi zorluklarını anlattılar. Dünyadaki gelişmeler ve Türkiye’de satın alma ilişkileri içinde zor bir dönemden geçtiğimizi söyleyebilirim. Ama enflasyona karşı kendimizi iyileştirmek mevcut haklarımızı korumak zorundayız. Goodyear geçmiş dönemden beri ayrı sözleşme yapıyor. Goodyear ile de eşit şartlarda görüşmeleri sürdüreceğiz. Burada kendi gerçeğimizle konuşmalarımızı yaptık. Şu 200 lira 2009’da dolar bazında 129 dolar idi. Bugün şu anda 7 dolar alıyoruz. 18 kat fark yüzde 1800 artış var. Bunu ifade ettik.

Paramız eridi. Biz iş güvencesi de önemlidir dedik. Sadece işletmelerde satın alma gücünü korumak ve iyileştirmek değil. Çok stratejik bir sözleşme sürecine girdik. Geçmiş dönemlerle ki yaslanmayacak şekilde bir dönemden geçiyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda çalışan arkadaşların istihdamını sağlamak mesele. Bize güveni gösterdiler çalışan arkadaşlar. Biz de o güvene sadık kalmaya devam edeceğiz. Birbirini anlayan kazan kazan politikası çerçevesinde bitirmek istiyoruz bu süreci. Olması gereken bizim ifade ettiğimiz konulardan biri de asgari ücret seviyesinde bir artışın ülke genelinde yaygın olması. Piyasada da bir sıkıntı var. Etiketlerin asgari ücrete zam gelmeden değiştirilmesi de anormal. Emekliler en mağdur olan kesimden birisidir. Bir lastik işçisinin işverene maliyeti 31 bin lira. Burada en büyük sıkıntı gelirde ve vergide adaletsizlik. Vergi dilimleri 250-300 bin lira arasında olmalıdır. İnanılmaz derecede bir mağduriyet ve satın alma gücünün düştüğünü görüyoruz. “