Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Meclis açılır açılmaz gündeme gelecek: Hallere ve marketlere yeni uygulama yolda!

Ticaret Bakanlığı yeni Hal Yasası’na dair yeni taslağını hazırladı. Buna göre, üretici birliklerine toptancı hallerinde ücretsiz alanlar tahsis edilecek. Üreticiye destek verilmesi de beklenirken, aracılık maliyetlerinin de azaltılması bekleniyor. Ayrıca söz konusu taslak marketleri de kapsayacak.

Ticaret Bakanlığı yeni Hal Yasası’na dair yeni taslağını hazırladı. Buna

Türkiye’de uzun bir zamandır gündemde olan hal yasası için çalışmalar başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, aracılık maliyetlerini azaltarak, tüketicinin ürüne daha az maliyetle ulaşması amacıyla çalışmalar yapılacağını kaydetti. Bu kapsamda hallerde ve marketlerde hayata geçirilecek uygulamayla birlikte marketlere doğrudan alım zorunluluğu getirilecek. Hallerde ise stokçuluğa karşı önlemler alınacak ve cezalar da artırılacak. 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’le birlikte söz konusu taslak da görüşülerek karara bağlanacak.

ZİNCİR MARKETLER ÜRÜNLERİNİ ÜRETİCEDEN TEMİN EDECEK

Marketlere üreticiden zorunlu alım, üreticiye bedelsiz yer Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Hal Yasası taslağıyla üreticiye destek artarken, marketlere de doğrudan alım zorunluluğu geliyor.

Tasarıya göre, üretici birliklerine toptancı hallerde ücretsiz alan verilecek, zincir marketler ise sattıkları sebze ve meyvenin yüzde 20’sini doğrudan üreticiden temin edecek.

PARA CEZALARI 1 MİLYON LİRAYA ÇIKARILACAK

Üreticiye destek: Üretici örgütlerine bedelsiz alan tahsisi yapılacak, kira, nakliye ve depolama giderlerine devlet katkısı sağlanacak.

Zorunlu alım: Belirli nitelikteki marketler, sattıkları sebze-meyvenin en az yüzde 20’sini doğrudan üreticiden almak zorunda olacak. Bu şartı yerine getirmeyenlere her yıl için 50 milyon TL ceza uygulanacak.

Aracı yasağı: Aynı hal içinde komisyoncular arasında mal devri engellenecek, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa karşı cezalar artırılacak.

Cezalarda artış: Serbest rekabeti bozucu davranışlarda bulunanlara verilen idari para cezaları 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Bozulmuş ürünler: Ürünlerin imhasında usule aykırı davrananlara 200 bin TL ceza verilecek.

TBMM’YE GELECEK

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; yeni düzenlemenin TBMM’nin 1 Ekim’de açılışının ardından gündeme alınarak yasalaştırılması bekleniyor.