Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde dolarda son durum ne?

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 26,8650 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 30,1350 liradan işlem görüyor.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

İstanbul serbest piyasada dolar 26,8650 liradan, Euro 30,1350 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 26,8630 liradan alınan dolar, 26,8650 liradan satılıyor. 30,1330 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 30,1350 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 26,9010 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 30,1590 lira olmuştu.

GÖZLER TCMB’NİN FAİZ KARARINA ÇEVRİLDİ

Küresel piyasalar, ABD’de devam eden bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyallerle yön arayışını sürdürürken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararı yatırımcıların odağında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta alacağı para politikası kararları öncesi makroekonomik veriler ve şirket finansal sonuçları varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in 26 Temmuz’da politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka’nın bu toplantının ardından atacağı adımlara ilişkin belirsizlik devam ediyor.

Analistler, ülkede enflasyon ve iş gücü piyasasındaki yavaşlamanın devam etmesine karşın istenilen düzeyde olmamasının Fed üyelerini rahatsız ettiğini belirterek, bununla birlikte para politikası kararlarının gecikmeli etkisinin yatırımcılar arasında öne çıkan başlıca soru işaretlerinden olduğunu ifade etti.

Ülkede “şahin” politikaların sona yaklaştığı ve yumuşak iniş senaryolarının da güçlenmesiyle tahvil faizlerinin baskılandığını aktaran analistler, gelecek hafta yapılacak toplantının karar metninden alınacak sinyaller ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını söyledi.

Brent petrolün varil fiyatı, Çin ekonomisine ilişkin belirsizliklerle yön arayışına devam ederken, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 79,5 dolarda seyrediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 yüzde 0,21, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,31 artışla kapandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

AVRUPA PİYASALARI

Avrupa’da da karışık bir seyir öne çıkarken, bölge genelinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından Tahıl Koridoru Anlaşması gündemin odağında bulunuyor.

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre, İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda yıllık yüzde 7,9 artışla beklentilerin altında gerçekleşirken, Avro Bölgesi’nde yıllık yüzde 5,5 ile öngörüler doğrultusunda arttı.

Analistler, Euro Bölgesi’nde enflasyonun tahminlere paralel gerçekleşmesinden ziyade, çekirdek TÜFE’deki artışın, bölge genelinde enflasyonist ortamın uzun süre etkisini göstereceğine işaret ettiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde çekirdek TÜFE, haziranda yıllık bazda yüzde 5,5 artışla beklentileri aşmıştı.

Dün İngiltere’de enflasyonun beklenenden daha çok yavaşlamasının ardından FTSE 100 endeksi, yüzde 1,8 değer kazanarak yaklaşık son 1 ayın en güçlü kapanışını kaydetti.

Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,10 azalırken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 değer kazandı. İtalya’da MIB 30 endeksi ise yatay bir seyirle günü tamamladı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya’da pay piyasaları, güne Hong Kong hariç negatif seyirle başladı.

Bugün Çin Merkez Bankası’nın (PBoC), en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,55’te sabit bıraktı.

Analistler, piyasalarda Çin hükümetinin, ekonomiyi destekleyici adımlarının yeterli olmadığı düşüncesinin hakim olduğunu belirterek, ilerleyen süreçte Çin’den daha fazla destek açıklamalarının gelebileceğini söyledi.

Öte yandan, bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da dış ticaret fazlası haziranda 43 milyar yen oldu. Böylelikle Japonya, Temmuz 2021’den bu yana ilk kez dış ticaret fazlası verdi.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 azalırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 değer kazandı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 09.00 Almanya, haziran ayı ÜFE

• 10.00 Türkiye, temmuz ayı tüketici güven endeksi

• 14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı

• 15.30 ABD, haziran ayı 2. el konut satışları

• 15.30 ABD, temmuz ayı Philadelphia Fed imalat endeksi ve iş görünümü endeksi

• 17.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı tüketici güven endeksi